STRINGER Afp
MALO TKO JE TO OČEKIVAO

‘Prvi gol nas je šokirao, a drugi potpuno ubio!‘ Ovaj rezultat veliko je upozorenje za Vatrene

Najslabija momčad u skupini H napravila veliko iznenađenje u Slovačkoj i u utorak gostuje u Rijeci
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. ožujak 2021. 09:41

Najveće iznenađenje subotnjeg programa kvalifikacija režirala je Malta u Trnavi. Uzeli su Maltežani bod, a mogli su i više, jer na poluvremenu su imali vodstvo 2:0.

- Moji igrači su izgledali razočarani s bodom na kraju utakmice. To je velik korak u stvaranju novog mentaliteta - poručio je nakon utakmice u Slovačkoj malteški izbornik Devis Mangia.

Najbolji rezultat u Trnavi je potpisao Mangia otkada je krajem prosinca 2019. postao izbornik Malte. Do sada je imao “skalpove” Gibraltara, Lihtenštajna i Andore, ali bod na gostovanju u Slovačkoj njegov je uvjerljivo najjači doseg na klupi Malte.

- Čestitam igračima na prikazanoj izvedbi. Znali smo kako igra Slovačka, znali smo da žele posjedom kontrolirati utakmicu. Pripremili smo se na njihovu igru, imali obećavajuće vodstvo, ali u nogometu detalji rade razliku. Iz dva prekida primili smo golove koji su Slovačku doveli do poravnanja. Ali ipak, zadovoljan sam, vrijedan je i bod - kazao je 46-godišnji Talijan.

U odnosu na utakmicu s Rusijom gdje su izgubili 1:3 na svom terenu, Mangia je za susret sa Slovacima napravio četiri promjene. U zadnjoj liniji, u tercetu stopera, zaigrao je 31-godišnji Pepe umjesto tri godine starijeg Borga. U veznom redu Gambin je zamijenio Kristensena, dok su u prednjoj liniji Satariano i Patrik Mbong krenuli od prve minute umjesto Degabrielea i Montebella. I mora se priznati, znalački je Mangia odradio promjene, jer dva igrača, Gambin i Satariano, upisali su se u strijelce u susretu koji će za Maltu imati povijesnu dimenziju.

Maltežani u kvalifikacijama za SP imaju tek dvije pobjede, 1993. protiv Estonije i 2013. kontra Armenije, a upisali su čak 90 poraza. Zato je jasno koliko je oduševljenje s bodom u Trnavi. Ne čudi i reakcija malteških medija, primjerice Malta Independent je jasno istaknuo “briljantno izdanje Malte u Slovačkoj, zaradili su veliki bod”. U komentaru Times of Malta naglašen je hrabri pristup reprezentacije pod vodstvom Mangie.

Bez straha

- Naši reprezentativci su pokazali da mogu bez straha igrati dvoboj s puno jačim suparnikom. Čak i kada je domaćin izjednačio, Maltežani su išli naprijed, tražili priliku za pobjedu. Na kraju i bod iz Trnave napunit će ih prijeko potrebnim samopouzdanjem pred utakmicu s moćnom Hrvatskom.

Maltežani slave bod, autsajder naše skupine šokirao je Slovake koji su se osramotili u Trnavi. Očekivali su da će nakon remija s Ciprom iskupljenje lagano pronaći s Maltom, međutim već nakon 20 minuta na semaforu je svjetlilo 0:2

- Prvi gol nas je šokirao, a drugi potpuno ubio - iskreno je priznao vratar Slovačke, Dušan Kuciak.

Zgodici svakako idu na dušu i slovačkoj ležernosti. Luke Gambin je udarcem s 20 metara, bez bloka obrambenih igrača, ljevicom neobranjivo pogodio desni gornji kut slovačke mreže. Četiri minute kasnije ubačaj s lijeve strane neometan je glavom iza Kuciaka pospremio Satariano. Oba strijelca Maltežana postigli su prvijence u reprezentativnoj karijeri, ali zašto bi nas taj podatak začudio kada se zna da Maltežani rijetko postižu golove u kvalifikacijskim službenim utakmicama. A pritom se glavni strijelac Michael Mifsud oprostio od reprezentacije u 39. godini.

Malta se u Trnavi predstavila u sustavu 5-4-1, s jakom obranom koja je većim dijelom susreta odolijevala napadima Slovaka, ali ranjivim su se pokazali u prekidima. Oba gola su primili nakon ubačaja u kazneni prostor, prvi nakon slobodnog udarca s lijeve strane, a drugi poslije kornera. Skok igra se pokazala kao slaba točka Maltežana, ali ne toliko slaba da ne uzmu bod u Slovačkoj. I razbjesne domaćine.

- Jako sam ljut nakon ovakve utakmice. Ne mogu lako podnijeti činjenicu da smo izgubili dva boda od reprezentacije poput Malte - gnjevno je zborio Milan Škriniar, kapetan Slovaka.

Tužan remi

Stoper milanskog Intera još je dodao kako je teško bilo dostizati zaostatak od dva pogotka u drugom poluvremenu.

- U potpunosti smo prespavali prvo poluvrijeme, a sustizanje deficita od dva pogotka teško je kod bilo kojeg protivnika. Zaista je tužno remizirati kod kuće s Maltom. Ne želim upotrebljavati oštrije riječi.

Izbornik Stefan Tarkovič naći će se pod velikim udarom kritika nakon samo dva osvojena boda u susretima s Ciprom i Maltom. Maltežani su ostavili Slovake sa “milijun upitnika”, još će se dugo Tarkovičeva selekcija pitati “kako nam se dogodila Malta”. Ali, kada pogledate zgoditke, pa čak i šanse koje je uz pogotke kreirala Malta, nije rezultat baš plod slučajnosti. Tek dokaz da i slabije momčadi mogu iskoristiti loš dan, i prije svega, podcjenjivački pristup jačeg protivnika.

Malta u kvalifikacijama za velika natjecanja

216 utakmica
6 pobjeda
25remija
185 poraza
88:618 gol-razlika

Malteški uspjesi na kvalifikacijskim gostovanjima

POBJEDE
1993. Estonija - Malta 0:1
2013. Armenija - Malta 0:1

REMIJI
1987. Portugal - Malta 2:2
1989. Mađarska - Malta 1:1
1995. Bjelorusija - Malta 1:1
2003. Izrael - Malta 2:2
2007. Moldavija - Malta 1:1
2014. Bugarska - Malta 1:1
2021. Slovačka - Malta 2:2

Linker
03. svibanj 2024 08:12