Zlatko Dalić i Marjan Mrmić

 SERGEI BOBYLEV/TASS/PROFIMEDIA
‘Ne mrzim Parken‘

Prvo su mu slomili rebro, a potom i - srce: ‘Dok sam letio u Zagreb nisam ni bio svjestan što se točno zbilo‘

Trener vratara hrvatske reprezentacije treći put će večeras gostovati na stadionu Parken
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2022. 19:58

Marjan Mrmić treći je put došao na Parken. Pamti ga po lošem jer u prvom navratu slomili su mu rebro, a u drugom - srce!

- Ne mrzim Parken - kaže nam trener čuvara mreže Vatrenih, iako za to ima dobre razloge.

Kao vratar bio je prvi izbor Ćire Blaževića u rujnu 1997. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ostao je na terenu samo do desete minute.

- Zapravo sam stradao već u petoj. Jedno mi je rebro puknulo, drugo je bilo na putu...

Svijet je propao

Kao trener golmana lani je proživio dramatično ispadanje od Španjolske u osmini finala Eura. Hrvatska je triput igrala na najvećem danskom stadionu, ima i pobjedu u prijateljskom dvoboju 2004. godine rezultatom 2:1, ali ta dva službena nastupa i poraza duboko su u sjećanju svjedoka.

- U toj utakmici 1997. odigrana je bila dubinska lopta sa strane, izašao sam, presjekao dodavanje, no danski igrač Miklos Molnar ušao mi je s koljenom, jedno je rebro puknulo, drugo napuklo. Ostao sam još malo na terenu, ali ubrzo nisam mogao podignuti ruke koliko me je bolje. Morao je ući Tonći Gabrić. Dok sam kasnije letio u Zagreb nisam ni bio svjestan što se točno zbilo, mislio sam da mi je izbijen bubreg. Tek na snimci se vidjelo da je u pitanju rebro. Kad sam se vratio u Istanbulu, u Bešiktaš, poslali su me na odmor u Antalyju s obitelji. To me dodatno potreslo jer igrali smo s Bayernom i PSG-om u Ligi prvaka.

image

Dražen Ladić, Marjan Mrmić i Vladimir Vasilj (1998.)

GéRARD JULIEN/AFP/PROFIMEDIA Gérard Julien/Afp/Profimedia

Taj 1:3 poraz nije ni gledao...

- Ne, cijelo sam vrijeme bio u svlačionici s doktorom.

Je li se Molnar ispričao?

- Došao je nakon susreta vidjeti o čemu se radi, žao mu je bilo. A tek meni... Svijet mi je propao.

Čak 24 godine kasnije iz Kopenhagena ste ponovno išli na odmor zbog eliminacije od Španjolske.

- Oni su bili bolji, mi smo se dignuli, a da smo zabili na početku produžetka za 4:3, mislim da bismo prošli dalje. Takav je sport.

Hoće li treća na Parkenu biti sretna?

- Ma, i ta prva je bila sretna je Davor Šuker je dao gol za 3:1, tada se nije činilo da je to bitno, a kasnije se ispostavilo da nam je omogućilo dodatne kvalifikacije za SP. Zato ne mrzim Parken, ja si predstavljam da nam je 1997. bio sretan i stoga nisam s nelagodom izašao na njega. Nema kod mene loših emocija.

Možemo li očekivati ovaj put nešto dobro za Vatrene na terenu?

- Uvijek se tome nadamo. Nezgodno je što je jako puno utakmica u kratkom vremenu. Želimo što bolje odigrati i po mogućnosti slaviti. Nadam se da neće biti šokova kao u prva dva moja dolaska na taj stadion.

Vratari su dobri

Za kraj smo ga pitali kako ocjenjuje golmane u prva dva nastupa u aktualnom ciklusu Lige nacija?

- Dobri su bili, Ivica Ivušić je s tri-četiri obrane spasio da poraz od Austrije ne bude gori od 3:0, iako smo u prvih pola sata dobro igrali. Potom smo bili bliži nego ikad da svladamo Francuze. Livaković je odlično branio. Zadovoljan sam s obojicom kako su reagirali. U Danskoj će opet na vratima biti Livaković. Za Pariz ćemo zatim vidjeti... - konstatirao je Mrmić koji godinama radi u reprezentacijama, ali u doba izbornika Otta Barića i te jedine pobjede u Danskoj pred Euro 2004. nije bio s A vrstom.

Linker
05. svibanj 2024 03:58