TOM DUBRAVEC/CROPIX
REPRIZA BEZ KRAJA

Rakitić se može vratiti među Vatrene, ali samo u jednoj ulozi. Ne bi bilo loše da Dalić to javno izrekne

Uoči Njemačke izbornik Zlatko Dalić ima najbogatiji izbor upravo u sredini terena
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. ožujak 2024. 08:26

Zlatko Dalić kazao je urbi et orbi kako Ivana Rakitića želi priključiti Vatrenima. Izbornik ga vidi kao čovjeka koji ima što reći u nacionalnoj momčadi, ali ne u ulozi igrača nego - člana stručnog stožera. To je jedina funkcija na kojoj Raketa može nastaviti "služiti domovini" u doglednoj budućnosti, bude li ga takav angažman zanimao.

Jedan od korifeja i bardova hrvatskog nogometa, veznjak čije će ima zlatnim slovima biti upisano u knjige o Vatrenima, oprostio je ujesen 2020. godine. Koliko iz patriotizma, koliko kurtoazno, a koliko zato što u tom času nije bio do kraja osvijestio kako je vrijeme za kraj iako je povukao taj potez, u nizu intervjua danih nakon izrečenog "zbogom", ponavlja kako je spreman odazvati se ako ga Hrvatska treba. I dodaje "premda misli da neće biti takve nužde".

Učinio je to ponovno, ovaj put za španjolsku Marcu, a stalno, kao u nekoj reprizi bez kraja, s time pobudi golemo zanimanje hrvatskih portala koji to stavljaju u naslov iako svi znaju da je Rakitić sa 106 utakmica završio opus među Vatrenima i da više nikad neće igrati za reprezentaciju. Osim ako se ne upriliči oproštajni susret. Niti on to planira, niti izbornik na to računa. Ne bi bilo loše da sljedeći put jednostavno konstatira kako je ta priča za njega završena.

Pojedini igrači i članovi stručnog stožera bacili su mu bubicu u uho da iz Saudijske Arabije skokne do Abu Dhabija, te ih posjeti na turniru u Emiratima. Zašto ne, bude li imao vremena, ionako je akcija prvenstveno zamišljena kao team-building. Rakitić sad igra u Al-Shababu, kamo je otišao nakon što je, kako je sam priznao, izgubio mjesto u postavi trenera Seville Quiquea Sancheza Floresa. Arapi su mu dali ugovor na 15 milijuna eura godišnje i logično je što nije odbio.

Nedjelja, 10. ožujka, datum je njegova 36. rođendana. U nekim drugačijim okolnostima, kad bi Hrvatska bila "prazna" u veznom redu, možda bi se i vratio u reprezentaciju, ne sad, ali recimo za Svjetsko prvenstvo u Kataru, međutim, uoči Njemačke Dalić ima najbogatiji izbor upravo u sredini terena. Previše igrača u odnosu na broj raspoloživih mjesta. Osim prvog trojca Modrić, Brozović, Kovačić, tu su Majer, Mario Pašalić, Vlašić i Ivanušec kojeg također vodi pod veznjake, ali i bratići Luka i Petar Sučić, Baturina, Sigur, Moro...

Linker
11. ožujak 2024 08:27