Luka Sučić

 BARBARA GINDL Afp
NA PRAVOME PUTU

Rakitićev nasljednik stiže na najveću scenu: Hrvatski wunderkind na meti Liverpoola, a Dalić ga vodi na SP?

Lipanjske utakmice u Ligi nacija poslužit će kao platforma za provjeru vrijednosti sjajnog Hrvata
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. svibanj 2022. 13:39

Sadio Mané, Naby Keita, Takumi Minamino, Ibrahima Konaté. Znate li nastaviti niz? Premda u Austriji napreduje krupnim koracima, Roko Šimić još nije na radaru Jürgena Kloppa, ali zato bi jedan drugi hrvatski tinejdžer već ovo ljeto mogao nastaviti lozu igrača koje Liverpool posljednjih sezona regrutira iz Red Bullove nogometne franšize.

Prema Sport Bildu, "Redsi" dulje vrijeme prate razvoj Luke Sučića (19) i prepoznaju ga kao nogometaša koji bi već sutra mogao zaoštriti konkurenciju u veznom redu pokraj Jordana Hendersona (31), Thiaga Alcantare (31), Fabinha (28) ili veterana Jamesa Milnera (36) koji vjerojatno igra posljednju sezonu za klub. Za četvoricu igrača navedenih u uvodu teksta Liverpool je 'crvenim bikovima' iskeširao oko 150 milijuna eura, možda nije u svakom transferu napipao zlatnu žilu, ali je generalno oplemenio momčad pojačanjima iz nogometne tvornice talenata koja danas izbacuje igrače za svoje podružnice od Salzburga do Leipziga te od New Yorka do Sao Paula (RB Bragantino). Sadio Mané već je izrastao u legendu Liverpoola, Naby Keita iz drugog plana rješava važne utakmice, poput ove subotnje protiv Newcastlea, dok Konaté polako gura iz prve momčadi Joela Matipa koji vozi već šestu sezonu u klubu.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

"Idealan kandidat"

Luka Sučić podcrtan je u bilježnicama Kloppovih skauta kao 'idealan kandidat' i prije nego što je ovo proljeće počeo serijski tresti suparničke mreže. Posljednji projektil ispalio je u nedjelju kada je u finalu austrijskog kupa načeo Ried (3-0). Igrala se 37. minuta kada je prihvatio loptu na vrhu kaznenog prostora i matirao vratara, nakon čega su Woeber i Šeško u nastavku meča potvrdili pobjedu. Dominacija kluba RB Salzburg u austrijskom nogometu odavno je prerasla u torturu: ovo je deveti osvojeni kup 'bikova' u posljednjih jedanaest godina, a već je osigurana nova titula nacionalnog prvaka. Od sezone 2006./07. do danas već trinaesti naslov najboljeg u državi.

Wunderkind za kojim danas, uz Liverpool, trči i Milan, od malih je nogu pratio karijernu krivulju Matea Kovačića. Obojica su rođeni u Linzu, djeca bosanskih Hrvata koji su tamo pobjegli od rata, i vrlo rano su zapeli za oko lovcima na talente. Kovačića je s obitelji Zdravko Mamić preselio u Zagreb još u nježnoj dobi, dok je dječak skupljao autograme nakon treninga, Sučića su i prije izlaska iz osnovne škole, kao 13-godišnjaka, Salzburgovi ljudi preselili u klupski internat. Obojica su zarana prepoznati kao plemeniti vezni igrači, ali dok je Kovačić klasični playmaker i prirodni Modrićev nasljednik u reprezentaciji, Sučić je kreaciju u igri nadogradio talentom za gol i lakše ga je usporediti s Ivanom Rakitićem.

Vrijednost 13,5 milijuna

Put prema prvoj momčadi i afirmacija među velikim dečkima nisu tekli glatko. Za početak, Sučićev se otac borio i izborio s teškom bolešću dok je mladić odvojen od obitelji tražio svoje mjesto pod suncem. Onda su u siječnju, kada se nogometaš već predstavio svijetu i upisao prvi nastup za hrvatsku reprezentaciju (listopad 2021. protiv Slovačke u Osijeku), iz Salzburga počele stizati alarmantne vijesti. Sučić propušta početak klupskih priprema zbog bolesti i Red Bull ga šalje na preglede srca.

"Luka mora na još neke kardiološke preglede, tek toliko da otklonimo sve sumnje", rekao je trener Matthias Jaissle nakon što je krajem siječnja igrača izostavio iz konkurencije za pripremnu utakmicu s Riedom.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Tri tjedna poslije Sučić je uhvatio zalet i golgetersku formu koju lakše povezujete s napadačima nego s veznim igračima. U austrijskoj Bundesligi od tada je suparnicima utrpao sedam golova, u dvije utakmice zabijao je bečkoj Austriji, usput i Rapidu, Altachu i Wolfsbergeru, dok je u 6-0 pobjedi protiv Klagenfurta upisao dva pogotka. Ako se lani u prvoj pravoj seniorskoj sezoni još školovao i zadržao na dva gola u prvenstvu, samo godinu posije Sučić je jedan od oslonaca mlade momčadi i jedan od dvojice ili trojice igrača koje Red Bull drži u izlogu kao luksuznu robu.

Dvadesetogodišnji napadač Karim Adeyemi, prema Transfermarktu, već vrijedi 35 milijuna eura i, kako stvari stoje, dogodine će igrati ili u Bayernu ili u Dortmundu. Isti izvor procjenjuje Sučićevu vrijednost na 13,5 milijuna eura.

Dobit će veliku priliku

Kada je u listopadu neočekivano iz pogona U21 reprezentacije Sučića preselio u svoju svlačionicu, Zlatko Dalić želio je u prvom redu poslati poruku i rezervirati igrača za budućnost. Šest mjeseci poslije izbornik je na pragu odluke da veznog igrača stavi uz bok Lovri Majeru i učini ih legitimnim kandidatima za dres u veznom redu, kojim do daljnjeg zapovijedaju Modrić, Kovačić i Brozović.

Jake lipanjske utakmice u Ligi nacija (Austrija, Danska i Francuska) poslužit će kao platforma za provjeru Sučićeve vrijednosti, a onda vjerojatno i kao kvalifikacijski ispit za Katar 2022. godine.

Linker
26. travanj 2024 03:01