Unutrašnjost Opus Arene

 VLADO KOS Cropix
ČAROLIJA U OSIJEKU

Raskošna Opus Arena zasvijetila u hrvatskim bojama, pogledajte veličanstveno zdanje ‘okupano‘ kvadratićima

Svi putevi ovoga dana vode na Opus Arenu, atmosfera izgleda fenomenalno
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. listopad 2023. 18:45

Vanjska fasada Opus Arene na dan utakmice prvi puta nije zasvijetlila u bijelo - plavoj, nego u crveno - bijeloj kombinaciji boja. Naravno, razlog je reprezentacija koja je na najmodernijem stadionu u Hrvatskoj premijerno nastupila. Reprezentacija se vratila u Osijek prvi puta od lipnja prošle godine i poraza u Gradskom vrtu od Austrije (0:3) u Ligi nacija, a umjesto kultnog ali zdanja kojeg je vrijeme odavno pregazilo ovaj puta su istrčali pred tribine moderne Opus Arene.

- Stadion je impresivan, samim dolaskom izvana izgleda fenomenalno. Napokon sam doživio da i u Hrvatskoj mogu igrati na europskom stadionu - bile su prve impresije kapetana Luke Modrića, a taj "vau efekt" imali su i njegovi suigrači. Kada su nakon odrađenog treninga u srijedu navečer ulazili u autobus čuli smo jednog igrača kako je rekao: "Kao da utakmicu ne igramo u Hrvatskoj".

Bilo je to prvo ugodno iznenađenje, drugo je uslijedilo idući dan. Ivan Perišić zbog teške ozlijede ovaj puta nije mogao pomoći reprezentaciji, ali svejedno je došao u Osijek kako bi dao svoj doprinos. Ako ništa drugo barem dodatno podigao atmosferu u reprezentaciji. Oslanjajući se na štake ušao je hotel u kojem su smješteni hrvatski nogometaši, a fotografija je ekspresno postala hit na društvenim mrežama. "Ništa ga ne može zaustaviti: Ivan Perišić posjetio je Vatrene u Osijeku uoči iznimno važne kvalifikacijske utakmice za EURO 2024 protiv Turske!", objavljeno je na Facebook stranici HNS-a

Na putu do stadiona prošli smo osječkom Tvrđom koja je tradicionalno zona okupljanja navijača pred utakmice reprezentacije u Osijeku. Na terasama kafića gosti u dresovima reprezentacije. Sretali smo dobro raspoložene grupice navijača koje su naručivale još jednu putnu pred polazak na Opus Arenu, a od 20 sati u Tvrđi je organizirano gledanje utakmice na velikom ekranu. Slična slika bila je i u lokalima u centru grada pa Strossmayerovom ulicom sve do Opus Arene do koje su vodili svi putevi. Sreli smo i skupinu od desetak turskih navijača koji su tražili mjesto za okrijepu.

A novi Osijekov stadion pruža silne mogućnosti. Na velikom trgu podno istočne tribine organizirana je fan zona na kojoj su se oni sretnici s ulaznicom mogli zagrijavati pred početak utakmice, a s kojom su se morali zadovoljiti oni koji u tih sedam minuta za koliko su rasprodane one karte koje su puštene u prodaju za ogled Hrvatske i Turske nisu bili dovoljno brzi i dovoljno sretni. Njima je, za kakvu-takvu utjehu, osigurano gledanje utakmice na velikom ekranu postavljenom ispred stadiona. Izazvalo je to puno negativnih komentara Osječana na društvenim mrežama. Zapravo nekakav prevladavajući dojam posljednjih dana je kako je u samom gradu bitno manja euforija u odnosu na prethodne dolaske nogometne reprezentacije. Najizraženiji osjećaj s puno ljudi s kojima smo razgovarali bilo je razočaranje. Mnogi koji nisu propuštali gostovanja reprezentacije u Gradskom vrtu ostali su bez ulaznice za Pampas. Ostalo je puno onih ljutih, ogorčenih... a koji su umjesto na stadionu koji je u njihovom dvorištu utakmicu reprezentacije gledali na TV-u kao da gostuje bilo kom drugom gradu, a ne Osijeku.

Fan zona je svoja vrata otvorila u 10 sati i već su prvi navijači stigli pred stadion, a oko 17, dakle skoro četiri sata pred početak utakmice, trg ispod istočne tribine već je bio solidno popunjen. Neki su kao uvertiru u glavni događaj večer igrali svoje "utakmice" u uličnom i stolnom nogometu, drugi su se zadržali na ugostiteljskim sadržajima. Prometno je bilo i na štandovima na kojima su prodavani artikli sa simbolima reprezentacije, a ništa manja gužva nije vladala ni u klupskom fan shopu. Mnogi su se, kad su već bili u prilici, odlučili s uspomenom napustiti Osijek,

A da Opus Arena nudi do sada neviđene mogućnosti na hrvatskim stadionima potvrdilo se nekoliko sati pred početak utakmice. Veliki prostor koji okružuje VIP zonu Opus Arene prvi puta je iskorišten i kao pozornica jer svojom veličinom može poslužiti i toj svrsi. Indira i Slavonia bend održali su premijerni koncert na osječkom stadionu i zagrijali atmosferu i prije nego što su obje momčadi izašle na zagrijavanje.

Prvi dojam po ulasku na stadion bio je kako nedostaje uobičajenih ukrasa na tribinama. Ovaj puta nije bilo izvješenih transparenata "zbog mogućeg zaklanjanja pogleda prvi redovima" kako je obrazloženo iz HNS-a.

Posljedice velikog požara u krugu tvornice Drava Internacional u kojem su izgorjele nepregledne količine plastike koja se ondje skuplja osjetile su se i tjedan dana kasnije. Kakvoća zraka izmjerena na mjernoj stanici Osijek 2, otprilike pet kilometara uzvodno Dravom od Opus Arene na dan utakmice bila je loša. U četvrtak i najgora u Hrvatskoj. "U zraku je visoka razina onečišćenja i nije zdrav za osjetljive skupine. Smanjite vrijeme provedeno na otvorenom ako osjetite simptome kao što su otežano disanje i iritacija grla", glasilo je upozorenje sa specijalizirane stranice Accuweather. Pa ipak sumnjamo da se bilo tko sa dragocjenom ulaznicom u rukama na to obazirao.

Linker
04. svibanj 2024 05:37