JUSTIN TALLIS Afp
EUFORIJA ŠKOTA

‘Rastrgat ćemo vas! Vi ste nam uzor, radovali smo se vašim uspjesima, ali od vas je ostalo samo ime‘

Komentator BBC-a je uvjeren: ‘Škotska ima čovjeka koji će zaustaviti Luku Modrića, sto posto!‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. lipanj 2021. 15:31

Pubovi u Glasgowu su eksplodirali kad je Antonio Mateu Lahoz svirao kraj utakmice na Wembleyju. Eksplodirali. Za nekoliko minuta pjesma zagrljenih i pijanih Škota preselila se na ulice. Godinu dana Glasgow ne pamti ni približnu večer jer tek nedavno je malo popustila stega, a onda se dogodila utakmica koja je Škote totalno “otkačila“. Bojali su se “Bitke za Britaniju“ i zato je remi izazvao toliku euforiju.

- Ne očekujem ništa, Engleska je puno bolja - još poslijepodne pričao nam je taksist koji nas je vozio na utakmicu Hrvatske i Češke. No, kad dvoboj krene, emociju šikljaju. Škoti su vatreni navijači, srčani kao i njihova momčad, odani do bola. Mediji su prenosili “party atmosferu“ iz Londona koju je napravio slavni Tartan Army. Tisuće su došle u englesku prijestolnicu bez ulaznica, skupljali se po trgovima i unatoč kiši nisu stali podbadati suparnike:

“Ne možete pobijediti Škote jer ste sr….“.

I mi bismo detaljnije dočarali noć u Glasgowu da nas u tome nisu spriječila epidemiološka pravila po kojima iz hotela smijemo jedino na UEFA-ine lokacije. Urnebes u pubovima čuli smo vraćajući se baš s Hampden Parka. No, radili su samo do 22.30, a noćni klubovi su zatvoreni. Zato je na ulicama i trgovima malo tko bio bez boce u ruci. Škoti se baš vole “ubiti” od alkohola, čak i kad nemaju tako dobar razlog.

Siromašna igra

Harry Redknapp, 74-godišnji umirovljeni trener kojeg mediji vole, gostovao je na BBC-u u show emisiji posvećenoj Euru, koju vodi Peter Crouch.

- Škoti su impresivni, odlični, imaju sjajan elan, srce i ratničku krv. Vjerujem da mogu u osminu finala - kazao je Redknapp, nekad trener mnogim Hrvatima, računajući i Modrića, Ćorluku, Kranjčara i Pletikosu u Tottenhamu.

No, danas o Vatrenima nema visoko mišljenje. Oprao je po Dalićevoj momčadi...

- Hrvatska je siromašna. Igra vrlo skromno. To što sam vidio govori mi da Škotska ima velike šanse za pobjedu. Hrvatska je u zadnjih 25 godina imala golem broj velikih svjetskih igrača i zato me čudi kako danas neprepoznatljivo izgleda - pričao je Redknapp, pa dobacio Crouchu:

- I tI si igrao s jedinim čudesnim Hrvatom. Prosinečkim. Sigurno ga nisi zaboravio.

- O da, svakako, Prosinečki je bio majstor, ali u to doba, kad smo zajedno igrali u Portsmouthu, pušio je 14-16 cigareta dnevno. To sam također zapamtio - smijao se Crouch, koji se nogometa ostavio prije dvije godine, kao centarfor Engleske imao je 42 nastupa i 22 gola. Potom je napisao knjigu, a sad je u televizijskim voditeljskim vodama. Njegova je emisija zabavna, uz dosta glazbe i skečeva, ne bavi se analitikom kao neke druge...

Sve se mijenja

Škoti su osjetili šansu. U petak su mnogi domaći fanovi navijali za Hrvate. To se najbolje vidjelo kod gola Ivana Perišića. Brojni su skočili i tamo gdje nije bilo hrvatskih zastava i dresova. Kako su Hrvati uzvikivali “Hrvatska, Hrvatska“, oni su pratili “Croatia, Croatia“. Rijetko imamo prigodu čudi da netko za nas navija izgovarajući ime na engleskom jeziku.

image
MATT DUNHAM Afp

Međutim, sad se sve mijenja. Škoti su uvjereni da dobivaju. Prije Engleske nisu se razbacivali optimizmom. Hrvatima koji su im govorili: “Ma, svladat ćete Engleze“, dobacivali su: “Previše ste piva popili“. No, nakon remija na Wembleyju ozračje se okrenulo naglavce. Optimizam buja.... Ne samo zbog boda nego i vrlo dobre igre jer bili su hrabri i odlučni, prijetili Pickfordu, tjerali Mingsa da spašava s gol crte, puno su toga napravili u odnosu na imidž kakav imaju… Nisu samo borci, ima u toj momčadi i kvalitete. Najveće komplimente pokupio je Billy Gilmour, Kovačićev suigrač iz Chelseaja.

- Od Hrvatske je ostalo samo ime. Škotska djeluje kao ekipa jačeg duha i zajedništva i zato će to biti škotska pobjeda - sukus je razmišljanja koji smo mogli čuti u subotu po Glasgowu.

- Škotska je bila sjajna momčad. Pokazala je složnost na terenu, frustrirali su Englesku. Posebno je odlična bila sredina terena Gilmour, McGinn i McGregor. Izbornik Steve Clark održao je ekipu na životu nakon poraza od Češke, ali sad moraju dobiti Hrvatsku da bi s četiri boda izborili osminu finala. Ako se maksimalno potrude, mogu svladati Hrvatsku - prokomentirao je Steve Brown, nekadašnji reprezentativni veznjak i do ovog ljeta igrač Celtica.

U nogometnoj Škotskoj prevladava dojam da je reprezentacija više pokazala nego što ima na kontu i da to mora naplatiti u utorak. Hrvatu koji se zatekne ovdje najčešće je pitanje - hoće li igrati Barišić? Borna je ostavio dubok trag u Rangersu i nakon šampionske sezone iznimno ga cijene. Očekivali su ga kao velikog rivala na Euru, a dosad nije zaigrao...

Samo će jedan dalje

Škoti poštuju Hrvatsku, njihov je optimizam izraz patriotizma i viđenog u dva kola.

- Vi Hrvati nama ste primjer pravog nogometnog pristupa, cijenili smo i radovali se vašim uspjesima. Šteta što će samo jedan dalje. Ovaj put se nadamo da smo to mi - kazao nam je čovjek koji u Glasgowu radi za UEFA-u. Iako ima i “prijetnji” poput jednog veseljaka koji nam je dobacio: - Rastrgat ćemo vas...

U gradu se već osjećaju vibracije velike utakmice. Malo pravog Eura, to nam toliko treba... Možda i Vatrene trgne.

'Imamo čovjeka koji će zaustaviti Modrića, ime mu je McGinn!'

Na BBC-u komentira i Pat Nevin, nekadašnji ofenzivac škotske reprezentacije osamdesetih i devedesetih godina, te londonskog Chelseaja, liverpulskog Evertona… Referirao se na drugu vruću temu - Luka Modrić. Škoti ga obožavaju, ime Modrić ovdje se izgovara gotovo kao Messi. Ali…

- Nema Modrić moć kao prije i to je naša šansa - kazao nam je jedan od navijača kojeg smo sreli dok se fotografirao s Hrvatima koji su dijelom ostali u Glasgowu do drugog susreta. Kao i novinari…

Nevin je na BBC-u bio konkretan:

- Modrić mi je jedan od najdražih igrača zadnjih dvadeset godina, ali sada je u dobu koje se osjeti. Nije važno koliko ste dobri, nakon toliko duge sezone vidi se kod njega umor. Nema svježine. Škotska ima čovjeka koji će ga zaustaviti. To je McGinn. Ako me pitate tko će dobiti taj dvoboj - McGinn, moj je odgovor sa sto posto uvjerenja - jasan je Nevin.

Linker
20. travanj 2024 05:33