Harry Kane i Harry Maguire
 FRANCK FIFE Afp
KRALJ LAVOVA UPOZORAVA

‘Razmišljati o nekakvoj osveti Hrvatima bilo bi pogubno, to je najbrži put do samouništenja!‘

‘Mnogo nam je bola ostalo nakon tog moskovskog poraza, ne ide uvijek sve onako kako želite...‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 11. lipanj 2021. 13:46

Trnovit je bio put do vrha jednog od najboljih svjetskih napadača i engleskog kapetana Harryja Kanea (27). Igrao je na posudbama u nižim ligama, nerijetko se sumnjalo u njegove sposobnosti, no Kane je bio ustrajan u toj svojoj “odiseji” i ovoga će ljeta biti među najvećim zvijezdama Eura, ali i dolazećeg prijelaznog roka. Iako ga, naime, ugovor veže još tri godine, veliki su izgledi da će napustiti Tottenham, predsjednik Spursa Daniel Levy vjeruje da će u tom slučaju odšteta biti najmanje 150 milijuna funta i odmah je naglasio sljedeće:

- Nikakva zamjena igrača ne dolazi u obzir, nikoga mi nećemo uzimati “pod račun” za Kanea. Tko želi našeg napadača, morat će dobro zavući ruku u blagajnu. No, bio bih najsretniji kad bi Harry ostao s nama barem još jednu sezonu - odaslao je Levy jasnu poruku zainteresiranima, a zasad u prvom redu za kupovinu Kanea stoje Chelsea, te Manchester United i Manchester City.

Pochettino ga preporodio

Kane je dijete Tottenhama, a nakon juniorskog staža bio je na posudbama u trećeligašu Leyton Orientu, pa u drugoligašu Millwallu. Potom su slijedili dani razočaranja na posudbama u Norwichu i Leicester Cityju, na nekim je utakmicama u Leicesteru sjedio na klupi s još jednim vrsnim napadačem, Jamiejem Vardyjem, no pravu priliku nikad nije dobio...

- Bilo je to najteže razdoblje u mojoj karijeri - govorio je Kane.

image
SCOTT HEPPELL Afp

I 2013. godine vratio se u Tottenham, povremeno je igrao, poglavito u Europskoj ligi i u Liga kupu. Ali, sve je to bio dio njegova razvoja, na posudbama je naučio biti strpljiv i izdržljiv, mentalno je očvrsnuo i znao je da će dobiti svoju šansu, nije želio više ići ni na kakve posudbe.

Beskrajno povjerenje

Dolaskom Mauricija Pochettina u ljeto 2014. godine, zasjalo je sunce i tada 21-godišnjem Kaneu. Okončao je sezonu s 31 postignutim pogotkom, od toga je 21 zabio u prvenstvu i bio je proglašen najboljim mladim igračem godine, prepoznat je bio i kao jedan od najvećih europskih talenata.

- Igrao sam s Harryjem u Millwallu i nakon svakog je treninga ostao sjediti u svlačionici, šutio je i negdje gledao. Jednom sam ga upitao što mu je, o čemu razmišlja, je li se nešto dogodilo? Odgovorio mi je “ma, sve je u redu, samo razmišljam o tome što bih mogao poboljšati na treningu, kako biti bolji, prisjećam se što je bilo dobro na vježbanju, a što nije...” Pazite, tada je imao 18 godina! I sav je bio u nogometu, to je nevjerojatno! Zato nas ne treba čuditi što je sad tu gdje jest, na vrhu - sjajno je opisao Kaneov karakter bivši branič Millwalla, Darren Ward.

Kane je udarna igra engleske momčadi, čovjek kojem svi vjeruju, napadač koji uživa biti “prva špica”, ali izvrsno se snalazi i kao organizator igre, poput našeg Brune Petkovića. Izbornik Gareth Southgate beskrajno vjeruje svom kapetanu...

- Harry je izvanredan, svestran igrač i uvijek se podređuje momčadi. Za centarfora koji je tako ubojit strijelac, ima nevjerojatnu preciznost dodavanja, kao i sklonost tim dodavanjima, te viziju igre. Malo je napadača s takvim kvalitetama - kaže Southgate za svoju najveću uzdanicu.

image
KEVIN QUIGLEY Afp

Englezi ne skrivaju pohod na naslov europskog prvaka i u toj bi pustolovini Kane trebao biti jedan od ključnih igrača. Nekoliko dana uoči startnog dvoboja s Hrvatskom, Kane je rekao:

- Osjećam da smo bolji i jači nego prije tri godine na SP u Rusiji. Iskusniji smo, a došlo je i nekoliko iznimno nadarenih mladih igrača, koji su unijeli novu energiju. Prihvaćamo ulogu jednoga od turnirskih favorita, stvorili smo posljednjih godina potrebni autoritet, svjesni smo svoje snage. Primjerice, kad smo došli u Rusiju, nismo znali gdje nam je mjesto, nismo znali kakva smo momčad i što možemo napraviti. I odigrali smo odličan turnir, uslijedilo je još dobrih utakmica i napunili smo se samopouzdanjem uoči ovoga Eura - kaže Kane.

Bolna sjećanja na polufinalni poraz protiv Hrvatske nikad neće zacijeliti, no vrsni centarfor upozorava:

- Ne smijemo razmišljati na način da se želimo osvetiti, to bi bio najbrži put do samouništenja! Mnogo nam je bola ostalo nakon tog moskovskog poraza, silno smo željeli pobjedu i ulazak u finale. Ali, ne ide uvijek sve onako kako želite, posrnuli smo i sjajna Hrvatska iskoristila je priliku i pobijedila. Opet ćemo se sučeliti u nedjelju na Wembleyu, bit ćemo fokusirani na i dalje jaku hrvatsku momčad, ne smijemo Hrvatima dopustiti da se razmašu i moramo zaustaviti sve njihove prijetnje. Pokušat ćemo se nametnuti, kreirati igru i stvarati šanse. I ponavljam, razmišljati o nekakvoj osveti bilo bi pogubno za nas. Moramo zaboraviti što je bilo i okrenuti se prema naprijed, najvažnije je veseliti se velikoj utakmici i učiniti sve kako bismo pobijedili - rekao je Kane, koji je, već po tradiciji, uoči Eura imao problema s ozljedom, ali gležanj je sad u redu i predvodit će u nedjelju engleski napad.

image
MLADEN ANTONOV Afp

Druge stvari nakon EP

Nije Kane želio govoriti o budućnosti, o ostanku u Tottenhamu ili možebitnom odlasku, o toj je temi rekao samo ovo:

- Razmišljam isključivo o Euru, dobar rezultat s Engleskom jedino je što me sad zanima. A kad sve završi, onda ćemo se baviti drugim stvarima - poručio je Kane, koji je i ove sezone bio najbolji strijelac lige (33 pogotka na 35 odigranih utakmica), iako je Tottenham završio na sedmom mjestu.

I ta spoznaja da je sa Spursima daleko od osvajanja trofeja, zapravo je najveći Kaneov pokretač u nakani da već ovoga ljeta promijeni klupsku boju i preseli u klub koji je objektivno bliže trofejima od Tottenhama.

Linker
07. svibanj 2024 08:17