SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
DVA NAČINA RAZMIŠLJANJA

Rebića će samo jedno vratiti u reprezentaciju, ali jedan potez Zlatka Dalića mogao bi naštetiti Vatrenima

Grubo kritizirajući Dalića Rebić je isto tako grubo izvrijeđao i svoje kolege...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. srpanj 2021. 14:54

Treba li opet u reprezentaciju zvati igrača koji je objavio da su Vatreni u posljednje dvije-tri godine - govno. Uz dodatak da mu je žao što nismo imali nekoga da iskoristi ovu generaciju, misleći pritom, naravno, na Zlatka Dalića. Izbornik je već ponudio odgovor...

- Tko sam ja da zatvaram vrata reprezentacije, nikad nisam nikome zatvarao vrata.

To je, zapravo, točno, igrači si sami otvaraju i zatvaraju vrata. Rebić ih je svojom objavom zalupio s vanjske strane. Ipak, na prvi pogled, po ovoj izbornikovoj rečenici se može zaključiti da je on voljan oprostiti Rebiću za uvrede koje je iznio u svojoj objavi, a koju je kasnije brzo izbrisao. Pitanje jest samo hoće li to biti lažno ili istinsko praštanje. Istina je da se praštanje može iskoristiti kao sredstvo pritiska i manipulacije koje čovjeku daje osjećaj da je dvostruki dužnik.

Želi li Dalić poručiti Rebiću: "Ne samo da si kriv što si me uvrijedio, nego mi još moraš biti i zahvalan jer ti ja u svojoj velikoj dobroti opraštam". Ako se radi o tome, onda je takvo praštanje opasno i štetno. Čak i ako Dalić ima istinsku želju oprostiti, teško da će zaboraviti ono što je uradio Rebić. Ponovno pozivanje Rebića u reprezentaciju dok god je Dalić izbornik može biti žarište infekcije. Zato nam se čini da je Dalić previše benevolentan kad tako gleda na "slučaj Rebić". Osim ako je to rekao samo da više ne dolijeva ulje na vatru kad se radi o ovom slučaju...

Naravno, postoji i drugi način razmišljanja. A to je onaj u kojem bi se Ante Rebić ispričao Daliću. Ali, ne samo u četiri oka, već i javno. Kao što ga je javno uvrijedio, tako bi se trebao i javno ispričati. Onda bi cjelokupna priča dobila neku drukčiju konotaciju. Javna isprika, pa iskreni razgovor u četiri oka, možda, ali samo možda, donekle bi mogli popraviti ovu mučnu situaciju. Makar i ova druga opcija koja se svodi na Rebićevu ispriku opet ostavlja pitanje budućih odnosa. Može biti detonator rušenja Dalićevog autoriteta.

Neki će vjerojatno ustvrditi da izbornikov oprost i moguće vraćanje Rebića u nacionalnu vrstu može biti pokazatelj njegove veličine i snage. Ali, s druge strane, može biti i pokazatelj slabosti. Kako će ostali reprezentativci reagirati na ponovno pozivanje Rebića jer na neki način i oni bi se mogli naći uvrijeđeni Rebićevom objavom? Iako je Rebić udarao po Daliću, igru reprezentacije u posljednje dvije-tri godine nazvao je govnom. A u toj "govnarskoj igri" sudjelovali su i oni. Grubo kritizirajući Dalića, isto tako grubo je izvrijeđao i svoje kolege. Jesu li mu oni voljni oprostiti kao Dalić? Neki možda i jesu, ali neki možda i nisu. Kako će onda biti u istoj svlačionici s igračem kojeg će gledati poprijeko? Sve to skupa može iznimno negativno utjecati na ukupnu atmosferu, a pozitivna atmosfera je iznimno potrebna u nadolazećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Nadalje, možda će neki nezadovoljnici kojih ima u nacionalnoj vrsti također pomisliti da mogu udarati po izborniku, te da će proći bez ikakvih konzekvenci? Dalić još mora dobro promisliti kad se radi o Rebiću. Jer on nije neki mlađahni igrač koji se samo nepromišljeno zaletio, on nije sitna riba koja se ulovi, pa se onda vrati u vodu.

Kad pogledamo kako je Dalić do sada rješavao takve situacije, onda ćemo vidjeti da je prihvaćao isprike. Dakle, sjetimo se situacije s Duje-Ćaleta Carom koji se "pokrio" ušima, pa je vraćen u reprezentaciju. Također, Borna Sosa se također posuo pepelom nakon one priče s pozivanjem u njemačku reprezentaciju, te ga izbornik ima u vidu.

Znamo i slučaj Nikole Kalinića, kojeg je Dalić zauvijek prekrižio... Dakle, ako idemo za dosadašnjim postupcima Dalića kod igračkih iskakanja iz tračnica, ipak bismo na koncu mogli zaključiti da Ante Rebić, ukoliko se ne ispriča, te ponizno spusti glavu, više nikada neće biti pozvan u reprezentaciju dok je Dalić izbornik. Bez obzira na izbornikovu izjavu u benevolentnom tonu.

Linker
19. travanj 2024 00:34