PEDRO UGARTE/AFP/PROFIMEDIA
POGLED NA BROJKE

Rekord Davora Šukera teško je dostižan, ali dvojica Vatrenih mogla bi ugroziti nekoć ubojitog napadača

Kako se ono zna reći, vidjeli smo u nogometu i većih čuda...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. rujan 2023. 08:52

Davor Šuker je najbolji strijelac u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije. Bivši napadač nosio je dres Vatrenih od 1990. do 2002. godine te je u 69 nastupa postigao 45 pogodaka. Zabijao je Šuker na različite načine, uvijek se znao odlično snaći pred suparničkim vratarom, a hrvatski navijači najviše će pamtiti šest pogodaka sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, kad su Vatreni osvojili prvo odličje, brončanu medalju nakon pobjede nad Nizozemskom u utakmici za treće mjesto.

Šuker je nakon igračke karijere proveo i jedno razdoblje na poziciji predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, a danas više nema neku istaknutu funkciju ili posao u nogometnom svijetu. No, vjerojatno i dalje sa zanimanjem prati reprezentativne nastupe, te se možda ponekad zapita hoće li zauvijek ostati najbolji strijelac izabrane vrste ili će ga jednog dana ipak netko od nasljednika prestići.

Po učinku u nacionalnom dresu najbliže mu je Mario Mandžukić, koji je od 2007. do 2018. godine za Hrvatsku odigrao 89 utakmica i postigao 33 pogotka. Naravno, Mandžo je umirovio igračke kopačke, te je trenutačno jedan od pomoćnika u stručnom stožeru hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

Šukeru, dakle, ne “prijeti” Mandžukić, ali je blizu još uvijek aktivni Ivan Perišić, koji je u seniorskoj reprezentaciji od 2011. godine. Teško je pronaći riječi kojima bi se opisala Perišićeva volja, želja, upornost i ljubav koje ulaže u svaki svoj reprezentativni nastup. Poput neuništivog nam kapetana Luke Modrića, i Perja za Hrvatsku igra s punim srcem i to jednostavno ne možete ne primijetiti na terenu.

image
Ante Čizmić/Cropix

U ovom trenutku Perišić na kontu ima isti broj pogodaka kao i Mario Mandžukić, 33, no njemu je ipak trebalo više utakmica, 128. Na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti Vatrenih slijedi još jedan umirovljeni golgeter, Eduardo da Silva, koji je u reprezentaciji bio aktivan od 2004. do 2014. godine te je u 64 nastupa isporučio 29 pogodaka. Uz Perišića, jedini aktivni igrač koji bi mogao ugroziti Šukera na tronu je Andrej Kramarić koji je u reprezentaciju ušao baš dok je Dudu odlazio, dakle 2014. godine, te je zabio 26 golova u 87 utakmica u kojima je sudjelovao.

Šukera bi, dakle, mogli ugroziti samo Perišić i Kramarić. Perišićev zadatak je naoko lakši, jer mu nedostaje 12 pogodaka, no veliko je pitanje do kad će sjajni Omišanin nastupati za Vatrene. Sudeći prema tome kako na terenu djeluje sada, u dobi u 34 godine, rekli bismo da mu kraj reprezentativne karijere još nije blizu.

image
Denis Lovrović/AFP

Nakon gostovanja kod Armenije, pred Hrvatskom su još četiri kvalifikacijske utakmice. Potom slijede i prijateljske utakmice kao priprema za Euro u Njemačkoj, tu je i novi ciklus Lige nacija te kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Teško je u ovom trenutku predvidjeti kad bi se Perišić mogao oprostiti od reprezentativnog dresa, no vjerojatno bi morao igrati i nakon europske smotre kako bi dostigao Šukera.

Kramarića čeka još teži zadatak, on bi trebao zabiti još 19 golova za Hrvatsku kako bi se izjednačio sa Šukerom. U lipnju je Kramarić navršio 32 godine, teoretski bi pod zastavom mogao igrati još barem dva velika natjecanja, odnosno Europsko i Svjetsko prvenstvo. Uz kvalifikacije i Ligu nacija, našlo bi se tu za njega dosta utakmica, no ni to nije jamstvo da će u tim utakmicama zabijati i golove.

Realno je Šukerovih 45 golova teško dostižno za obojicu, no, naravno, ne i nedostižno. Kako se ono zna reći, vidjeli smo u nogometu i većih čuda...

Najbolji strijelci reprezentacije Hrvatske

1. Davor Šuker 45

2. Mario Mandžukić 33

2. Ivan Perišić 33

4. Eduardo da Silva 29

5. Andrej Kramarić 26

6. Luka Modrić 24

7. Darijo Srna 22

8. Ivica Olić 20

9. Nikola Kalinić 15

9. Goran Vlaović 15

9. Niko Kranjčar 15

9. Ivan Rakitić 15

Linker
05. ožujak 2024 20:31