REUTERS/Santiago Ferrero
KVALIFIKACIJE ZA EURO

ROBERT PROSINEČKI ZA SN ISKRENO NAJAVIO OKRŠAJ VATRENIH PROTIV 'NJEGOVIH AZERA' 'Ne treba ih podcijeniti, ali teško mogu nešto napraviti'

ROBERT PROSINEČKI Aktualni izbornik BiH za SN govori o Azerbajdžanu, reprezentaciji koju je vodio gotovo tri godine
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. ožujak 2019. 15:59

Robert Prosinečki sa svojim je Zmajevima u sarajevskom nogometnom kampu, reprezentacija BiH sprema se za kvalifikacijske oglede s Armenijom i Grčkom. S Armencima se igra na Grbavici, a s Grcima na Bilinom polju u Zenici. U susjednoj državi su svi veliki optimisti, početak kvalifikacija očekuju s puno optimizma, vjeruju da reprezentativna vrsta pod vodstvom našeg izbornika može izboriti nastup na Europskom prvenstvu, a i tamo svima pokazati zube.

U glavi Armenija

Mi smo se kod Velikog Žutog ipak na početku raspitivali o hrvatskim suparnicima u Maksimiru. Prosinečki je gotovo tri godine bio izbornik reprezentacije Azerbajdžana, vrste s kojom Vatreni igraju na startu kvalifikacija za Euro 2020. Vodio ih je 21 put, ubilježio je pet pobjeda, šest neodlučenih rezultata i deset poraza.

Kad se javio, upravo je bio na doručku sa svojim dečkima, a na startu nam je kazao...

- Azerbajdžan? Pa kako sad da vam pričam o Azerbajdžanu kad mi je u glavi samo Armenija?

Soccer Football - UEFA Nations League - Bosnia and Herzegovina Press Conference - Stadium Grbavica, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina - October 14, 2018  Bosnia coach Robert Prosinecki during the press conference  REUTERS/Dado Ruvic - RC11444BAA00
REUTERS/Dado Ruvic

Ali Robi je uvijek spreman za razgovor, malo se zamislio i s Armenaca prebacio na Azere.

- Azerbajdžan je manje-više isti u odnosu na vrijeme kad sam ja bio izbornik. Mislim da će biti možda samo nekoliko promjena koje je napravio Jurčević. Ne znam to, ali vjerojatno će biti tako, pretpostavljam - kazao nam je u uvodu Prosinečki.

Kad smo malo razvezali priču o nacionalnoj vrsti koju je vodio prije reprezentativaca BiH, Veliki Žuti nam je kazao:

- Azerbajdžan ti može napraviti problem! Većina igrača igra u Karabahu, momčadi koja je igrala i u Ligi prvaka, te u Europskoj ligi. To je glavni klub u Azerbajdžanu. Makar, sad se poboljšao i Neftči. Dakle, reprezentativci su im uglavnom iz njihove lige.

Priča da ih malo igra u inozemstvu...

- Dimitrij Nazarov igra u drugoj njemačkoj ligi u klubu Erzgebirge Aue, Ramil Šejdajev igra u ruskom klubu Krilja Sovjetov. To je uglavnom to, sad više ne znam tko još igra negdje izvan Azerbajdžana.

Predviđa da će se Jurčevićeva reprezentacija u Maksimiru predstaviti u jako borbenom izdanju.

- Azeri će u Zagrebu sigurno dati sve od sebe. Oni su ratnici koji neće posustati od prve do posljednje minute. Međutim, teško da mogu nešto napraviti protiv Hrvatske. Pogotovo u Maksimiru. Ipak, bit će maksimalni kako bi napravili što bolji rezultat. Probat će napraviti iznenađenje, ali definitivno sumnjam da u tome mogu uspjeti.

BELFAST, NORTHERN IRELAND - SEPTEMBER 08: Bosnia-Herzegovina manager Robert Prosinecki during the UEFA Nations League B group three match between Northern Ireland and Bosnia-Herzegovina at Windsor Park on September 8, 2018 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)
Charles McQuillan/Getty Images

Podsjetili smo se na neke dane kad ih je vodio Veliki Žuti.

- Brzi su, idu u duele, ali nije to ta razina. Nije to razina kvalitete koja bi mogla ugroziti Hrvatsku. Od Azerbajdžana se ne može očekivati neki pozitivni rezultat u Zagrebu. Vrlo teško...

No, Robi će ipak kazati i ovo.

- Ne treba ih podcijeniti! To nikako. Jer stalno će biti “u crvenom”, igrat će na maksimumu, pružit će sve što mogu. A stigao im je i novi izbornik, pa će se pred Jurom svi željeti pokazati u najboljem svjetlu. E sad, koliko će to biti dovoljno za Hrvatsku... Ja mislim da im neće biti dovoljno. Ali nikada ne smijemo zaboraviti da se u nogometu događaju čuda.

Pitali smo ga je li ga nazvao Nikola Jurčević, je li se novi izbornik Azera raspitivao kod staroga o nekim igračima?

- S Jurom sam razgovarao jednom prije nego je otišao u Azerbajdžan. Sad je već neko vrijeme “gore”, vidio je dosta toga, sigurno je dobro snimio i upoznao situaciju.

Naravno, nismo mogli pričati samo o Azerima. Kad smo ga već “natjerali” da se s Armenije prebaci na Azerbajdžan, red je bio i popričati o predstojećim utakmicama njegove reprezentacije koje starta u kvalifikacijama i kojoj je cilj Europsko prvenstvo.

- Armenija nije na najvišoj razini i sigurno jest da se oni neće boriti za odlazak na Europsko prvenstvo. Ali kad ima Mhitarjana, onda se sigurno radi o ozbiljnoj, dosta dobroj reprezentaciji. Uvijek nešto mogu napraviti. Mi očekujemo i želimo tri boda u toj utakmici.

Onda smo malo razgovarali o Grcima...

- Svi dobro znamo tko su Grci, negdašnji europski prvaci iz Portugala. Oni stalno prave probleme svim reprezentacijama s kojima igraju. Baš svima na svijetu. Vrlo je to nezgodna reprezentacija s mnogo dobrih igrača koji igraju u dobrim klubovima, tako da će ta utakmica biti dosta zahtjevna.

Veli nam Prosinečki da u BiH vlada svojevrsna euforija uoči ove dvije utakmice.

- Bilo bi idealno kad bismo mogli osvojiti šest bodova - zaključio je izbornik BiH.

Rezultati by SofaScore

VELIKI ŽUTI NA KLUPI

KAO ASISTENT

Hrvatska

- od srpnja 2006. do prosinca 2010.

KAO TRENER

C. zvezda

- od prosinca 2010. do kolovoza 2012.

Kayserispor

- od listopada 2012. do prosinca 2013.

KAO IZBORNIK

Azerbajdžan

- od prosinca 2014. do studenoga 2017.

BiH

- od siječnja 2018. do ?

Infobox (Okvir): SKOR S AZERIMA

21 odrađena utakmica

5 upisanih pobjeda

6 ostvarenih remija

10 izgubljenih dvoboja

19:33 ostvarena gol-razlika

SKOR S AZERIMA

21 odrađena utakmica

5 upisanih pobjeda

6 ostvarenih remija

10 izgubljenih dvoboja

19:33 ostvarena gol-razlika



Pet pobjeda s Azerbajdžanom


28. ožujka 2015. (kvalifikacije)

Azerbajdžan - Malta 2:0

4. rujna 2016. (kvalifikacije)

San Marino - Azerbajdžan 0:1

8. listopada 2016. (kvalifikacije)

Azerbajdžan - Norveška 1:0

9. ožujka 2017. (prijateljska)

Katar - Azerbajdžan 1:2

4. rujna 2017. (kvalifikacije)

Azerbajdžan - San Marino 5:1

Linker
02. svibanj 2024 09:53