Robert Prosinečki 1998.: scena koja se ne zaboravlja

 RABIH MOGHRABI/Afp
SLABIJI NEGO 1998.

Robert Prosinečki za SN o svojoj nekadašnjoj mušteriji: ‘Hrvatska protiv njih može igrati bez problema‘

‘Nizozemci su dobri, ali nisu me oduševili na Svjetskom prvenstvu u Kataru‘, kaže Veliki Žuti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. siječanj 2023. 19:29

Te 1998. godine u borbi za broncu u Francuskoj Nizozemska je izgledala zastrašujuće. Van der Sar, Bergkamp, Kluivert, Davids, Seedorf, Stam, Cocu, Frank de Boer, Overmars, sve zvijezda do zvijezde, igrači koji su bili nositelji igre u klubovima poput Reala, Milana, Barcelone, Manchester Uniteda.

Možda i najbolja reprezentacija na Mundijalu, možda jača i od Brazila i Francuske. Reprezentacija koja je po mnogima igrala najbolji nogomet na cijelom prvenstvu. Protiv Hrvatske su željeli doći do bronce, Sve su podredili napadu i samo je sjajni Ladić Hrvatsku držao na životu. Skidao je zicer za zicerom te Kluiverta, Davidsa i Seedorfa naprosto dovodio do očaja. Ćiro je shvatio da je pogriješio što u polufinalu nije u momčad stavio Prosinečkog, a Veliki Žuti mu je to u 16. minuti na veličanstven način i dokazao. Nakon jedne kontre Prosinečki se u kaznenom prostoru Nizozemske sjajno okrenuo, fintom izbacio iz igre nekoliko braniča i po zemlji, snažnim udarcem prevario Van der Sara. Mirno je stao i samo raširio ruke. Bez nekog velikog slavlja.

image
PATRICK HERTZOG/Afp

Ipak, taj gol nije demoralizirao Nizozemce. Nastavili su jurišati, ali i dalje su nailazili na nesavladivog Dražena Ladića. Ipak, u 21. minuti stiglo je izjednačenje. Zenden je prodirući po desnoj strani skrenuo prema sredini, Jarni je malo kasnio, a Nizozemac je opalio i lopta je u čudnoj putanji prevarila Ladića. No, onda na scenu opet stupa Prosinečki. U 36. minuti i je oduzeo jednu loptu na sredini terena i dodao Asanoviću koju ju je odmah predao Bobanu, a ovaj sjajno cilja Šukera koji puca iz prve, kroz noge Stamu, točno u malu mrežicu nemoćnog Van der Sara. To je bio pogodak koji je Hrvatskoj donio broncu!

- Nizozemci su dobri, ali nisu me oduševili na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Mislim da Hrvatska protiv njih može igrati bez problema. Međutim, naravno da neće biti lako, radio se o utakmici koja vodi u finale Lige nacija - kaže nam junak one utakmice iz 1998. godine, legendarni Robert Prosinečki.

Pitali smo ga jesu li Nizozemci bolji ždrijeb od Italije ili Španjolske?

- Nije lako odgovoriti na to pitanje, ali ja ne bih volio da smo dobili Španjolce. Mislim da su Nizozemci zaista ždrijeb koji je OK. No, da bi ih pobijedili moramo biti pravi, na najvišoj razini. Ali bolje zvuči Nizozemska nego da smo dobili Španjolce.

Kad smo se vratili na onu ‘brončanu utakmicu‘ od prije 25 godina, Veliki Žuti će kazati.

- Nizozemska je onda bila puno jača reprezentacija nego što je ova danas, tu uopće nema nikakve dvojbe. Ova generacija Nizozemske je nova, mlada. Žele naravno Nizozemci s ovom generacijom mnogo toga dobroga napraviti, dolaze neki zaista kvalitetni igrači, ali definitivno nisu na toj razini kvalitete kakvu je Nizozemska imala 1998. godine, sa svim velikim zvijezdama - zaključio je Prosinečki.

Linker
26. srpanj 2024 18:05