ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp
HRVATSKI INSAJDER OTKRIVA

‘Rusi baš ne vjeruju da u Splitu protiv Vatrenih mogu sačuvati prvu poziciju, a evo i zašto...‘.

Član ruskog prvoligaša Ahmata iz Groznog o ozračju u toj državi uoči raspleta kvalifikacija za SP
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. listopad 2021. 13:03

Vrijeme brzo prolazi i Zoran Nižić već je četvrtu sezonu u Rusiji. U aktualnom prvenstvu zabilježio je 11 nastupa za prvoligaša iz Čečenije, Ahmat Grozni. Nižić je kroz godine igranja u Rusiji odlično upoznao mentalitet goleme zemlje velikih prostranstava, a s posebnim žarom prati sva nogometna zbivanja.

- Nisu listopadske utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine ništa promijenile u razmišljanjima Rusa. Nisu upali u euforiju, znaju što ih čeka u Splitu u studenome. Svjesni su koliko je Hrvatska kvalitetnija reprezentacija - kaže nam ovaj 32-godišnji stoper.

Ali, jasno je da će Rusi napraviti sve da bi zadržali prvu poziciju i direktno otišli u Katar...

image
Sputnik via AFP

- Još uvijek su na prvom mjestu u kvalifikacijskoj skupini H, još uvijek imaju dobitnu poziciju, zato nemaju razloga za defetizam. Međutim, precizno je kazati da su umjereni optimisti. Dijelom čak i ne vjeruju da se u Splitu protiv Vatrenih može sačuvati prva pozicija. Pored toga, u njihovim TV-emisijama koje su proteklih dana detaljno raščlanile sve teme vezane uz reprezentaciju konstantno se naglašavala činjenica da hrvatski igrači nastupaju za velike europske klubove.

U analizi ruske reprezentacije Nižić je krenuo od ključnog čovjeka, izbornika Valerija Karpina.

- Stvorio je homogenu momčad. Nisu briljantni, ne može se kazati da imaju neke zvijezde, ali su kompaktna cjelina.
Reprezentativci Zbornaje komande uglavnom dolaze iz domaće, ruske lige.

- Svi glavni igrači su ruskoj ligi osim Mirančuka iz Atalante. Još uvijek je izvan reprezentacije Artjom Dzjuba, institucija ruskog nogometa. Ne ulazeći u razloge njegova izbivanja, ipak moram reći da bi s njim bili igrački puno jači. Ali, za sada nema naznake da će se priključiti nacionalnoj momčadi u studenome.

Karpin je posebno poradio na obrani jer Rusija je u pet utakmica pod novim izbornikom primila tek jedan pogodak, u zadnjoj utakmici sa Slovenijom. Istina je da su protivnici bili daleko od najviše europske klase, ali niti Hrvatska im nije zatresla mrežu početkom rujna u Moskvi.

- Dojma sam da su obje reprezentacije u tom susretu bile zadovoljne s bodom, tako su i Rusi ocijenili taj dvoboj. Izbornik Karpin je kompletnu momčad stavio u obrambeni režim, zato Rusija izgleda kao momčad koju volimo nazvati “radnička”. Puno trke, agresivnosti, žrtvovanja za momčad. Jedino tako selekcija bez velikih zvijezda i može uspjeti.

Kakvu utakmicu Rusi očekuju u Splitu 14. studenoga?

- Sličnu kao što je bio i prvi moskovski dvoboj. Tvrdo, bez puno prigoda, s dosta obvezne igre i discipline. Niti jednu utakmicu Rusija nije odigrala lepršavo, bilo bi stoga pretjerano očekivati da će u Splitu izaći s nekom napadačkom koncepcijom. Tim više što im je i bod dovoljan, zato se očekuje teška taktička bitka.

Prema svemu navedenom, i Rusi ipak drže da je Hrvatska favorit...

- Nismo ništa drugo niti očekivali s obzirom na to da igramo na Poljudu. Moramo biti favoriti, pa je logično da nam takvu ulogu i Rusi pružaju - zaključio je Nižić.

U Groznom se život ni po čemu ne razlikuje od onog prije COVID-a

Za kraj nogometne priče i životni detalji ruske svakodnevice. Nižić od ljeta 2018. godine, nakon odlaska iz Hajduka, živi u Groznom. U tom glavnom gradu Republike Čečenije, u sastavu Ruske federacije, domaće utakmice igra prvoligaš Ahmat. Grozni broji 1,4 milijuna stanovnika i u njemu se živi bolje nego što bi naziv grada sugerirao. Premda Rusija bilježi visoku incidenciju COVID-a, priča nam Nižić da se u Čečeniji živi bez ograničenja...
- Maske dosad nisu bile obvezne, ulazak u shopping centre i javni prijevoz je bez ikakvih restrikcija u Groznome. Život se ni po čemu ne razlikuje od onog prije COVID-a. Meni se sviđa, a shodno tome sam produžio i ugovor do ljeta 2023. godine.

3 godine je Zoran Nižić član ruskog prvoligaša Ahmata

Linker
19. travanj 2024 23:59