Gazda Spartaka Leonid Fedun bio je taj koji je Vatrenima obećao Mercedese

 ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp
NEGDJE JE ZAPELO

Rusi otkrili što je bilo s ‘fantomskim‘ Mercedesima za Vatrene: ‘Olić i Pletikosa su ispunili obećanje‘

‘Uključio je bio spikerfon, a brojni ruski nogometaši su se od srca zahvalili našim igračima...‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. studeni 2021. 20:29

Svi se u Hrvatskoj jako dobro sjećamo studenog 2007. Vatreni su pod vodstvom Slavena Bilića stigli u London na utakmicu posljednjeg kola kvalifikacija za odlazak na Euro 2008. Hrvatska rasterećena svih briga, prvo smo mjesto već imali osigurano, a Englezi pod imperativom pobjede, jer su im Rusi puhali za vratom. U Londonu barem 30.000 hrvatskih navijača, od kojih se barem 20.000 uspjelo naći na tribinama Wembleyja. Ostalo je povijest...


Rusi nam tu "uslugu" nikad nisu zaboravili, Vatreni su ih s pobjedom (3:2) u Londonu izravno odveli na Euro. I zato ne čudi da su se mnogi ruski portali prisjetili te utakmice.


Rusi dakle nisu vjerovali da se na Wembleyju može dogoditi senzacija. "Nismo ispunili glavni zadatak, nismo stigli do finalnog dijela Europskog prvenstva", javno je kazao Andrej Aršavin, u to vrijeme najveća ruska nogometna zvijezda.

image

Ivica Olić zabio je drugi gol za Hrvatsku u 14. minuti

ADRIAN DENNIS Afp

Ipak, Ivica Olić i Stipe Pletikosa, koji su tada igrali za CSKA i Spartak, bili su spremni priskočiti Rusiji. "Siguran sam da možemo pobijediti Englesku i pomoći vam da dođete do Europskog prvenstva", rekao je Pletikosa u intervjuu za ruske medije.

Dodatni poticaj Hrvatima dao je Leonid Fedun. Vlasnik "Spartaka" obećao je da će dati Mercedes golmanu Pletikosi te strijelcima. Na kraju su bila ukupno četiri (Pletikosa, Kranjčar, Olić i Petrić), za četiri Mercedesa.

"U ovom slučaju djelujem kao privatna osoba i navijač ruske reprezentacije", rekao je Fedun.

Hrvatska je doista pobijedila rezultatom 3:2, a kako je Rusija pobijedila Andoru (1:0), tako se neočekivano našla na Europskom prvenstvu.

Kasnije se Olić, pišu Rusi, prisjetio da je Ignaševič bio jedan od prvih koji ga je nazvao nakon pobjede nad Engleskom. "Sergej i njegov tim već su bili u hotelu. Uključio je bio spikerfon, a brojni ruski nogometaši su se od srca zahvalili našem timu i meni za ono što smo napravili na Wembleyu", pričao je Olić.

Sretan je bio i Stipe Pletikosa, koji je obećao pomoć ruskoj reprezentaciji: "Rekao sam da ćemo vas dovesti na Euro!"

Prvi put nakon 1984. Engleska je propustila Europsko .prvenstvo. Glavni trener Steve McLaren, unatoč bolnom porazu, odbio je dati ostavku. Dan nakon utakmice s Hrvatskom dobio je otkaz.

"Engleska - nogomet podsmijeh Europe" - s naslovom izašao Sun. "Zlatna engleska generacija ostala je bez ičega", zaključio je Daily Star.

Mercedes koji je Fedun obećao, Hrvati su odbili, tvrde Rusi

"Bilo nam je zadovoljstvo pomoći Rusiji, jer su mnogi imali prijatelje u vašoj zemlji. Tamo su igrali Pletikosa i Olić. Naravno, za nas je bilo bolje da je Euro s nama otišla Rusija, a ne Engleska", rekao je ruskim medijima Mladen Petrić, strijelac pogotka za 3:2.

No u razgovoru za ruski portal Čempionat, Petrić je bacio je malu sumnju na priču o Mercedesima. Ipak je on bio taj koji je pobjedničkim, trećim trećim pogotkom u 82. minuti Rusima donio plasman na EURO.

image

Mladen Petrić slavi pobjednički gol na Wembleyu

PAUL ELLIS Afp

"Čuo sam za Fedunovo obećanje nekoliko tjedana nakon utakmice. Koliko se sjećam, radilo se o davanju auta Pletikosi i onima koji su zabijali golove. Bilo mi je to smiješno, ali recite Fedunu da još čekam svoj Mercedes", poručio je i ruski junak u napola šaljivom tonu.

Na Euru 2008. i Hrvatska i Rusija prošle su skupinu. U četvrtfinalu su Vatreni izgubili na jedanaesterce od Turske, a Rusi su izborili polufinale i osvojili brončanu medalju. Sve zahvaljujući Hrvatima...

Možda će nam Hrvati i ovoga puta pomoći? To je rečenica s kojom je autor jednog od tekstova poslao završnu poruku. Mi smo pak uvjereni da ovaj put - nećemo. Dosta je bilo, barem za neko vrijeme...

Linker
20. travanj 2024 13:16