OLGA MALTSEVA Afp
U LOVU NA SP

Rusi puni samopouzdanja stižu na Poljud! ‘Tko ne bi potpisao takvu situaciju, nije baš loše, je l’ da?‘

Izbornik Valerij Karpin i njegovi štićenici u Split dolaze po pozivnicu za Mundijal u Kataru
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. studeni 2021. 17:49

Rusiju je preplavio optimizam. Premda, dobar dio medija ipak je oprezan, pamte da je u prošlosti Rusija često gubila utakmice koje je trebala dobiti, da je posrtala na zadnjem koraku u kvalifikacijama. Zato i jesu nakon visoke (6:0) pobjede nad Ciprom istaknuli i činjenicu da je Rusija u prvom poluvremenu igrala jako loše, da je Cipar imao priliku za izjednačenje i vratar Safonov morao je reagirati. Tih 6:0 na kraju izgleda bolje od same igre, tvrde ruski mediji, i ne treba upasti u preveliku euforiju.

Ipak, vjeruju Rusi Karpinu, ono što je uspio napraviti u tih nekoliko mjeseci na klupi daje im vjeru da će u Splitu uhvatiti barem bod i plasirati se u Katar, direktno.

- Put preko baraža je puno teži. Mogli bismo igrati s velikim reprezentacijama, poput Italije, Španjolske, Portugala... Ipak, vrijedi izboriti se u Splitu, ne izgubiti se čini lakše.

Uspoređuju ruski mediji atmosferu među navijačima s onom u lipnju kad je njihova reprezentacija u lipnju “ganjala” prolaz skupine na Euru. Tada je malotko mislio da će u zadnjem kolu svladati Dansku, bili su pesimistični. Sad ipak vjeruju u pobjedu, odnosno, barem u remi.

image
OLGA MALTSEVA Afp

Svi znaju što ih čeka

Bili su malo skeptični prema Karpinu kad je sjeo na klupu, ironizirali oko njegovih odluka da iz prehrane izbace šećer i slastice, međutim, sad vide da ruska momčad diše drugačije i - počeli su vjerovati.

- Dodatan motiv? Kakav bi nam dodatan motiv trebao uz činjenicu da igramo utakmicu za prolaz na Svjetsko prvenstvo - odgovara Karpin na raznorazna pitanja ruskih novinara.

- Nakon 6:0 protiv Cipra, možda bi nam trebao neki dodatan motiv da igramo, recimo, s Maltom. Tada postoji strah da se igrači opuste i da žive na nebu nakon te pobjede, ali prije utakmice s Hrvatskom nema takve opasnosti. Svi igrači jako dobro znaju što ih čeka, kakvu utakmicu igramo i nema problema s motivacijom - jasan je ruski izbornik.

Objasnio je Karpin zašto je radio neke zamjene protiv Cipra, zašto je vadio neke igrače...

- Rekao sam igračima i na poluvremenu da ne smijemo početi misliti na Hrvatsku i zaboraviti da igramo s Ciprom, da moramo maksimalno ozbiljno odraditi ovu utakmicu. Ja sam nakon trećeg gola počeo razmišljati o utakmici s Hrvatskom, prije toga nisam, htio sam da što bolje odradimo susret s Ciprom. Neke sam igrače odmarao, a neke sam štitio od kartona jer uvijek postoji mogućnost da igrač dobije karton, sasvim slučajno, i onda ne može igrati u tako važnoj utakmici. Zato sam vukao neke poteze.

Poznavajući mentalitet svojih igrača, ruski mediji pitali su Karpina i vidi li problem u činjenici da je Rusiji u Splitu dobar i bod? Zvuči malo čudno to pitanje, no očito i Rusi imaju iskustva sa svojim nogometašima, koji su, valjda, znali u prošlosti kalkulirati, igrati na bod, pa onda izgubiti sve.

- Ne vidim nikakav problem. Svi bi potpisali prije mjesec dana da budemo u takvoj situaciji. Rekli ste ranije da bi bilo bolje da imamo isti broj bodova prije susreta s Hrvatskom, nakon Malte napomenuli ste da je šteta što nemamo bolju gol-razliku od Hrvatske. I sad nismo bolji po razlici, ali smo bolji po bodovima. To nije baš loše, je l’ da? - kaže Karpin.

image
OLGA MALTSEVA Afp

Nije Karpin htio reći da mu je utakmica u Splitu najvažnija u karijeri dosad...

- Ne znam. Za mene je najintenzivnija utakmica bila kada je Rostov igrao protiv Urala. Tamo je napetost bila veća nego danas.

Pet pobjeda i remi, onaj s Hrvatskom, to je omjer Valerija Karpina na ruskoj klupi. Pritom su Rusi primili tek jedan pogodak, od Slovenije, a protiv Cipra su pokazali efikasnost. Ono što najviše raduje Karpina jest da je 13 pogodaka u tim utakmicama postiglo devet različitih strijelaca. Dakle, može se zaključiti da opasnost prijeti s mnogih strana.

- Naravno da je ugodno kad zabijete toliko golova i da je to dobro za momčad. Ali, opet, ne bih to gledao u kontekstu utakmice s Hrvatskom kao nešto što nam treba biti dodatan motiv ili poticaj.

Pritisak s Ciprom

Jednostavno, Rusi su trenutno u dobroj fazi, u dobrom nizu i dolaze u Split uvjereni da mogu Hrvatsku pred punim Poljudom baciti na koljena. Iako, Karpin će odbaciti ikakvu pomisao na euforiju.

- Nisam u potpunosti zadovoljan s onime što smo pokazali protiv Cipra. Bilo je nekih pogrešnih stvari, možda i zbog pritiska. Ne mogu, dakle, reći da je dojam potpuno pozitivan. No, mislim da to ima više veze sa psihologijom i da protiv Hrvatske s tim stvarima nećemo imati problema - kazao je Karpin.

Hoće li legendarni napadač, izbornik kojega Rusi jako respektiraju, uspjeti napraviti taj zadnji korak, samo ne izgubiti u odlučujućoj utakmici? U Split, definitivno, dolazi s nagomilanim povjerenjem i samopouzdanjem.

Linker
26. travanj 2024 20:09