AFP
HRVATSKI INSAJDER

Rusi spremaju neugodno iznenađenje Vatrenima na Poljudu: ‘Prije njegovog dolaska nije bilo tako...‘

Nogometaš ruskog CSKA, Kristijan Bistrović, iz prve ruke o ruskim očekivanjima uoči sudara odluke
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. studeni 2021. 16:22

Kristijan Bistrović (23), nogometaš ruskog CSKA, nakratko je navratio u Hrvatsku, došao je doma, dobio je tri dana slobodno nakon poraza njegovog kluba od Sočija u posljednjem kolu s 1:4.

- Pa, eto, kad smo već dobili slobodno, iskoristio sam priliku i došao doma. Ali, kratko je, odmah se vraćam u Moskvu - veli nam Bistrović.

Naravno, pričali smo s Bistrovićem o reprezentaciji Rusije, s kojom ćemo po svemu u Splitu igrati odlučnu utakmicu za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo. Zanimalo nas je i kako ruska javnost te mediji gledaju na taj poljudski obračun, vjeruju li Rusi svojoj nacionalnoj vrsti, jesu li uvjerenja da oni mogu izravno u Katar?

- Pa, najbolje bih kompletnu atmosferu mogao opisati ovako... Vlada veliki entuzijazam. On se pojavio kad je rusku reprezentaciju preuzeo Valerij Karpin. S njegovim dolaskom svi drže da je Rusija postala još ozbiljnija reprezentacija. Definitivno, imaju velika očekivanja u ove dvije posljednje kvalifikacijske utakmice, vjeruju da mogu izravno u Katar. Pogotovo zbog toga što su prvi na ljestvici, misle da mogu u odlučnoj utakmici s nama odigrati barem neodlučeno, što bi im bilo dosta.

Priča da je Rusiji veliki cilj otići na Svjetsko prvenstvo, a da im se čini da je najbolja prilika, bez dodatnih kvalifikacija, tamo otići kao pobjednik skupine.

- Nije samo raspoloženje u reprezentaciji Rusije dobro i optimistično. Vrlo je zanimljivo da su i mediji, koju su nekad znali ispuštati pesimistične tonove, sad također puni optimizma. Sve je pokrenuo Karpin, njemu se jako vjeruje. Recimo, baš sam pratio medije. Otkako je Karpin preuzeo njihovu nacionalnu vrstu, svaki dan je u medijima neka priča o nogometnoj reprezentaciji, a prije nije bilo tako. Sad se reprezentacija jako prati. Ne samo to, i javnost je puna entuzijazma, kao da svi vjeruju u Karpina.

Kako njemu izgleda ruska vrsta?

- Kao i obično, reprezentacija im se temelji na igračima iz ruskog prvenstva. Iz inozemstva su pozvani Golovin iz Monaca, Mirančuk iz Atalante, Kudrašjov iz Antalyaspora, te vratar Hajkin iz Bodo Glimta, dakle, samo četiri “stranca”. Tradicionalno je u Rusiji da u reprezentaciji igraju igrači iz Rusije jer ih i nema previše u inozemnim klubovima. Zenit je u ruskom prvenstvu klasa iznad svih, oni imaju četiri reprezentativca, Mostovoja, Karavajeva, Sutormina i Jerohina, ali isto tako taj Zenit ima ogroman broj stranaca koji su bitni igrači. Uglavnom se oslanjaju na njih, pogotovo na igrače iz Južne Amerike. Ipak, glavna snaga reprezentacije su po mom mišljenju igrači koji igraju izvan Rusije. Znam dobro Golovina koji je igrao sa mnom u CSKA. On je fantastičan igrač.

Hrvatska je bolja

Bistrović jako dobro, naravno, zna svoje suigrače iz CSKA, reprezentativce Divejeva, Ahmetova i Zabolotnija.

- Divejev je standardni reprezentativac, na stoperskoj poziciji igra svaku utakmicu. Već dvije godine u CSKA igra u kontinuitetu, a isto tako otkad je pozvan u reprezentaciju je standardan. Njega vide kao novog Ignjaševića ili Berezuckija. On je dugoročno rješenje. Kad se radi o veznjaku Ahmetovu, on u zadnje vrijeme malo igra, malo ne... Za reprezentaciju na prošlom okupljanju nije nastupio niti minute. Zabolotnij igra stalno, svaku drugu ili treću utakmicu postigne po neki pogodak. Viši je od 190 centimetara, uvijek je opasan u skoku, pogotovo u prekidima.

Kad smo Bistrovića pitali kako gleda na ogled u Splitu, zaključio je...

- Držim da je Hrvatska kvalitetnija reprezentacija od Rusije, ali treba to pokazati na terenu. Pa, vidjeli smo kako je bila teška ona prva utakmica u Moskvi koja je završila 0:0. Očekujem da će sličan pristup Rusi imati i na Poljudu, njima igra neodlučeno, vjerojatno će igrati povučenije, nama prepustiti posjed lopte. Definitivno, na Poljudu očekujem jednu veliku, tešku borbu i - našu pobjedu!

Nije minutaža onakva kakva bi trebala biti

Kako je Kristijanu u CSKA? Dosad je ove sezone igrao na samo šest utakmica, četiri u prvenstvu, te dva puta u Kupu. Posljednji put u prvenstvu je igrao 39 minuta još 20. rujna protiv Spartaka iz Moskve...

- Malo sam u složenoj situaciji. Nije minutaža onakva kakva bi trebala biti. Igrao sam te dvije kompletne utakmice, čak sam i zabio pogodak. Međutim, u prvenstvu malo igram. Vidite, na meni je trenirati i čekati priliku - kaže nam Bistrović.

BISTROVIĆ ZA U-18

1 nastup/0 golova

BISTROVIĆ ZA U-21

18 nastupa/4 gola

23 godine ima mladić iz CSKA koji igra defenzivnog veznog

94 utakmice dosad je Bistrović prikupio za momčad CSKA

Linker
06. svibanj 2024 03:29