Dario Melnjak protiv Švedske
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
‘VELIKI RESPEKT‘

S vlastitog vjenčanja otišao na okupljanje Vatrenih! ‘I sad se naježim kad se sjetim te utakmice...‘

Melnjak je uz Domagoja Vidu jedini hrvatski reprezentativac koji igra u turskoj ligi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. studeni 2020. 11:07

Dario Melnjak jedan je od dvojice hrvatskih reprezentativaca koji igraju u Turskoj. Domagoj Vida i on. Na okupljanje Vatrenih stigao je - s vjenčanja. U petak je u Varaždinu uplovio u bračne vode. Tjedan dana nakon što je napunio 28 godina.

- Šteta što je doba pandemije, ali meni je to bio jedini mogući termin u cijeloj sezoni. Kasnije, po sadašnjem planu, u Turskoj više neću imati niti jedan slobodan vikend. Kako je neparan broj klubova u ligi pa nismo igrali, otvorila mi se šansa da sad napravimo vjenčanje i to smo učinili ovaj petak. Tijekom zime smo totalno zauzeti, potom se nadam, ako Bog da, odlasku na Euru, tako da ni u lipnju to ne bi bilo moguće - kazao nam je Melnjak koji bi krajem ožujka trebao postati otac.

Supruga mu je Grkinja

Supruga je Grkinja Georgia. Što kaže na to da ste na “medeni mjesec“ umjesto s njom otišli s reprezentativcima?
- Ha-ha. U subotu sam je vodio na Plitvička jezera, bile su i naše obitelji, pa sam se šalio da je to medeni mjesec. Kad smo se upoznali prije četiri godine bio joj je problem to što nisam imao vremena zbog nogometa, ali sad već sve zna i razumije da tako mora biti. Ja se ne žalim, meni je dobro što nema puno slobodnog. Kad nekoliko dana ne igram nogomet, već mi nedostaje...
Osim u hrvatskim klubovima, igrali ste za belgijski Lokeren, azerbajdžanski Neftči i slovenske Domžale prije turskog Rizespora.

Gdje ste upoznali Grkinju?
- Na Malti. Igrao sam za Neftči u Europskoj ligi. Nakon utakmice prošetao sam sa suigračima i upoznao sam je tamo. Ona je bila sa svojima i, eto, polako je s vremenom postajalo sve ozbiljnije.
Ide li vama bolje grčki jezik ili njoj hrvatski?
- Meni je malo lakše, iako je i ona u zadnjih godinu dana počela napredovati. Nije jednostavno naučiti naš jezik. Ja sam preko jednog programa učio grčki, a u tom programu još nema hrvatskog.

Bratić Marko Rog nije bio na svadbi. Igrao je za Cagliari u subotu. Rogov otac i Melnjakova majka su brat i sestra.
- Baš me Milan Badelj zafrkava: “Pa, jesi li pozvao Marka?“. Kažem da nisam jer je imao utakmicu, a on je uporan: “Možda bi i došao da si ga pozvao“. To su naše šale. Kad prođe pandemijsko vrijeme onda ćemo se podružiti.
Kako je sad u Turskoj po pitanju koronavirusa?
- Slično kao kod nas, samo što se živi gotovo normalno, jedino svi nose maske.

Što se tiče nogometa Tursku dobro znate. Kakvu očekujete danas?
- Zavisi s kakvim će sastavom izaći. Budući da je to prva utakmica i ujedno prijateljska, a i njih čeka Liga nacija. Kvalitetna su momčad i bit će to dobar dvoboj. Zanimljiv, ne samo prijateljskog karaktera, nego i natjecateljskog. Znamo povijest međusobnih susreta Hrvata i Turaka, česte su bile bitne utakmice ovih reprezentacija. Proživjeli smo svašta, i smijeh i suze. Vrlo rado se susreću Hrvatska i Turska i to s velikim respektom.

Uvijek na pobjedu

U lipnju 2008. imali ste nepunih 16 godina, kad su Turci u Beču na šokantan način ušli u polufinale Eura, a nama ostavili nevjericu i gorko razočaranje.
- Uvijek sam govorio da mi je taj dan jedan od pet najtužnijih u životu. Dugo nismo mogi doći k sebi… I sad sam se naježio kad pričam. Ali, potom smo im vratili u kvalifikacijama za sljedeći Euro, dobili smo ih 2011. godine u Istanbulu 3:0 te se plasirali, a oni ispali.

Koji rezultat bi vas ovaj put zadovoljio? Velemajstorski remi, šahovskom terminologijom, bio bi dobar?
- Ne, želim da dobro izgledamo na terenu i da rezultatom potvrdimo tu igru.
Izbornik će iskušati mnoge igrače koji su imali manju minutažu ili će tek debitirati.
- Kvalitetom smo dobri, makar će sastav biti promijenjen. Svi koji će dobiti priliku dat će najbolje što mogu da opravdaju poziv te da Hrvatska igra na pravi način.

Kakve imate informacije iz turskog tabora?
- Nemam previše novosti, osim da se moj kolega iz Rizespora, golman Gökhan Akkan, ozlijedio pa neće biti u konkurenciji. Vratio se kući.

Za reprezentaciju je najvažnija Liga nacija, dakle, susreti u subotu sa Švedskom i potom u utorak s Portugalom. Hoće li Hrvatska izboriti ostanak u A kategoriji?
- Vjerujem da hoćemo, imamo kvalitetu i dobru igru. Pred nama su dvije utakmice u kojima ćemo to dokazati. Učinit ćemo sve da to napravimo već u Švedskoj.

U Solni je dovoljan bod, iako na remi nije lako igrati?
- Nikad nismo tako igrali, uvijek idemo na pobjedu - zaključio je Melnjak.

MELNJAKOVI KLUBOVI

Zelina (Hrvatska)
Slaven Belupo (Hrvatska)
Domžale (Slovenija)
KSC Lokeren (Belgija)
Neftči Baku (Azerbajdžan)
Caykur Rizespor (Turska)

28
godina ima Dario Melnjak, mladić rođen u Varaždinu
2,5
milijuna eura vrijednost mu je prema portalu TM
2019.
debitirao je za Hrvatsku, prikupio je dosad pet utakmica

MELNJAK ZA HRVATSKU

11.06.2019.
Hrvatska - Tunis 1:2

19.11.2019.
Hrvatska - Gruzija 2:1

08.09.2020.
Francuska - Hrvatska 4:2

07.10.2020.
Švicarska - Hrvatska 1:2

11.10.2020.
Hrvatska - Švedska 2:1

Linker
24. travanj 2024 03:17