Marijan Kustić

 TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix
MARIJAN KUSTIĆ ZA SN

‘Sad je još važnije da Hajduk igra jesen u Europi! Katar? Modrić & Co. sigurno ne idu tek proći skupinu‘

‘HNL raste, a sudačka organizacija je neovisna. S Davorom Šukerom i dalje sam u dobrim odnosima.‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. srpanj 2022. 14:05

S Marijanom Kustićem (47) sjeli smo u petak, točno na dan na koji je prije godinu dana postao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. U tih godinu dana dogodilo se pregršt toga. Možemo reći puno dobroga jer smo izborili SP u Kataru, sjajno otvorili Ligu nacija, osigurali veliki ugovor za domaća nogometna TV prava, napravili veliki iskorak po pitanju poštenog suđenja... Bilo je, naravno, i stvari koje nisu bile dobre i koje se moraju popraviti. I dojma smo kako ih je predsjednik HNS-a itekako svjestan.

Gospodine Kustiću, točno godina dana mandata je iza vas. Koju biste si ocjenu dali za sve što ste napravili?

- Ova je godina mandata samo nastavak kontinuiteta rada u cilju boljitka hrvatskog nogometa. Svakog dana moj tim i ja predano radimo na tomu da pomičemo granice i razvijamo Savez te sveukupni domaći nogomet. O ocjenama bih radije da drugi govore, svi dionici koji su aktivno ili posredno dio naše velike nogometne obitelji. Osobno ipak moram reći da sam iznimno zadovoljan smjerom razvoja i svime što smo učinili. Kada kažem mi, mislim prije svega na sve ljude koji čine HNS, na Izvršni odbor, sve članove komisija i zaposlenike Saveza. Svatko od nas dao je svoj obol rezultatima koje smo postigli na terenu i izvan njega, a siguran sam da ćemo zajedno u vremenu pred nama učiniti još puno toga dobroga za naš sport i čitavu zajednicu.

Možemo sa svima

Reprezentacija je izborila SP, u Ligi nacija možemo biti prvi u skupini. Dakle, Vatreni sjajno guraju, što je uvijek najvažnije?

- Seniorska reprezentativna selekcija je perjanica hrvatskog nogometa, ali i čitavog sporta u Hrvatskoj. Svjesni smo njenog značenja i snage brenda koju smo zajedno izgradili i na taj način se prema Vatrenima trebamo svi odnositi, od nas u Savezu do svakog igrača koji ima priliku odjenuti ovaj “sveti” dres. Iza nas je svojevrsna smjena generacije, naših srebrnih Vatrenih iz Rusije, no rezultatska konstanta to nije pretrpjela, što je bio jedan od ključnih ciljeva u ovom ciklusu. Izbornik Dalić i stručni stožer dodatno su potvrdili svoju vrijednost i naše vjerovanje u njihove sposobnosti. S nestrpljenjem stoga očekujemo nadolazeće utakmice i Svjetsko prvenstvo krajem godine. Pobjede u Danskoj i Francuskoj potvrdile su svjetsku vrijednost naše reprezentacije i pokazale da imamo odličnu kombinaciju iskusnih vedeta i jako talentiranih mladića. Kada slijedimo formulu iz Rusije - zajedništvo, poniznost i kompaktnost - sa svima možemo igrati.

Koliko je vama kao predsjedniku Saveza važna Liga nacija?

- Za početak, važno je razumjeti da Liga nacija nije dodatno opterećenje u kalendaru, već zamjena za brojne prijateljske utakmice koje su se često pokazale beskorisnima. Iz te perspektive za nas je iz svih perspektiva Liga nacija dobro rješenje. Natjecateljski, razvojno, financijski, za imidž HNS-a i reprezentacije, za publiku i sve gledatelje sigurno je zanimljivije i bolje imati natjecateljske utakmice s Engleskom, Španjolskom, Francuskom ili Portugalom, nego igrati nevažne prijateljske utakmice, često i sa slabijim reprezentacijama, jer velikim nacijama - pritom mislim na veličinu tržišta - najviše se isplatilo igrati protiv jednako velikih. Naravno, kod nas se prikupilo malo frustracija oko Lige nacija zbog nekih rezultata, a ovaj program u lipnju s četiri utakmice u deset dana sigurno je bio pretjeran nakon dugačke sezone. No, čim smo upisali vrhunske rezultate, i pogled prema natjecanju se promijenio. Mislim da je Liga nacija dobro rješenje UEFA-e kao zamjena za prijateljske utakmice, s time da su ove četiri utakmice bile iznimka što se kalendara tiče jer se radi o popunjavanju rupa nastalih zbog pandemije - u budućnosti će, kao i do sada, svaki reprezentativni tjedan imati dvije utakmice, što je korektno i uobičajeno opterećenje za igrače.

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix

Temelj za daljnji razvoj

HNL je potpisao novi, izvanredan ugovor za TV prava? Što će to po vama donijeti HNL-u?

- Treba ponoviti još jednom, radi se o ugovoru koji je nikad izdašniji i koji će donijeti brojne benefite za hrvatski nogomet uopće, a posebice za elitno nacionalno natjecanje i klubove. Zasluge za to ima cijela nogometna obitelj, svi klubovi i njihova vodstva, sami igrači, kao i Savez. SuperSport HNL će vjerujem i ove godine potvrditi kako se radi o, pojednostavljeno rečeno, vrhunskom proizvodu. Naša SuperSport HNL ima dominantnu poziciju u javnosti i u medijima, zanimljiva je, atraktivna i nadamo se da će biti neizvjesna kao i prošle sezone. Značajan financijski impuls koji će klubovi dobiti zahvaljujući ovom ugovoru bit će zasigurno temelj za daljnji razvoj jer će omogućiti klubovima lakše funkcioniranje i veća ulaganja u momčad, u struku, u infrastrukturu, u jačanje klubova na svim razinama.

Jeste li zadovoljni s HNL-om?

- Iz godine u godinu ovo natjecanje raste, kao i sami klubovi koji su dio istog. Prostora za napredak ima, prije svega po pitanju infrastrukture i podrške lokalne zajednice. HNS je tu učinio brojne pomake, pogotovo kada su u pitanju travnjaci na kojima se igraju utakmice. I kada su u pitanju sami stadioni HNS je spreman biti konstruktivan partner i poduprijet ćemo sve projekte koji donose dobro našem nogometu, naravno, u granicama naših mogućnosti kada je taj dio infrastrukture u pitanju. Imamo visoku kvalitetu igrača, kvalitetne utakmice, travnjake, suce, medijsku popraćenost. Na nama je, kao i svim klubovima, da zajedno nastavimo jačati brend natjecanja i iz godine u godinu podižemo ukupnu kvalitetu. Ono što zasigurno nedostaje su europski iskoraci klubova pored Dinama, koji je kontinuirano uspješan. Žao mi je što su Osijek i Rijeka zapeli na prvim preprekama i zato je tim važnije da se Hajduk pridruži Dinamu i osigura europsku jesen. Dakako, bilo bi sjajno i da se naš prvak Dinamo uspije plasirati u Ligu prvaka jer to opet podiže rejting ne samo Dinamu, već cijeloj našoj ligi.

Želimo kvalitetne lige

Muče nas ti stadioni, previše je derutnih. Što ćemo s njima? Što ćemo s Maksimirom? Kada možemo očekivati gradnju novog stadiona?

- I po tom pitanju neki su pomaci vidljivi, no ako mene pitate to nije dovoljno brzo. Naši su klubovi profesionalni i tradicionalno povezani s lokalnom zajednicom. U tom smislu vjerujem da postoji i privatni i javni interes za modernim i funkcionalnim stadionima, od kojih čitava sredina može imati brojne benefite. HNS u tom smislu ne može biti aktivan dionik i ne može graditi stadione za potrebe pojedinih klubova. Tako je i u drugim zemljama - to nije uloga nacionalnih saveza. No, spremni smo biti partneri i podržati svaki takav projekt, tamo gdje možemo - kao što je to primjer s novim travnjacima. Pitanje Maksimira nije nešto na što HNS može odgovoriti jer je to prvenstveno tema za Dinamo i grad Zagreb. Dakako da kao nacionalni savez smatramo da Dinamo, s tolikim uspjesima u Hrvatskoj i u Europi, zaslužuje odgovarajući stadion, kao i da smatramo kako bi svjetski doprvaci trebali u glavnom gradu imati pristojan stadion za odigravanje utakmica. No, više puta sam ponavljao jasan stav da nacionalna selekcija svoje utakmice treba igrati diljem Hrvatske i od toga nikada neću odstupiti. Naravno na stadionima koji zadovoljavaju kriterije. I svaki taj stadion mi promatramo kao “nacionalni”. Veseli me što će Osijek uskoro otvoriti svoj novi stadion, koji bi trebao biti vrhunski za naše prilike, što je pokazatelj svima da je - moguće.

Dragovoljac je dobio licencu za Prvu HNL i “puknuo” već na jesen? Kako izbjeći takve stvari?

- HNS tu može učiniti, da tako kažemo, svoj dio posla. Primjer toga je upravo novi ugovor za TV prava, kojim će klubovima biti osigurana veća financijska injekcija. Sustav licenciranja je jedan od tih alata. I taj dio radimo iznimno odgovorno i profesionalno. Nikome nije drago vidjeti kad dođe do okolnosti koje su neželjene, ali regularnost natjecanja mora uvijek biti prioritet. Odgovorno upravljanje klubovima je prije svega na vlasnicima. Na nama je da na neki način, a u suradnji s klubovima, definiramo pravila. Tako smo od ove sezone uveli novost vezanu uz mogućnosti posudbe igrača. Nogomet, kao i sve ostalo, živo je tkivo i kontinuirano se razvija. Na Savezu je da čini sve kako bi se stvorili preduvjeti koji će osigurati jednake pozicije za svakoga.

Druga liga (treći stupanj natjecanja) izazvala je puno polemika? Na kraju je ostalo 16 klubova. Što očekujete od te lige? Što će ona donijeti HR nogometu?

- Od ove sezone imamo novi sustav natjecanja za taj stupanj natjecanja, ali značajne promjene doživjela je dosadašnja Druga, odnosno, sada Prva NL. Po prvi puta ćemo uvesti sustavno financiranje svakog kluba, u iznosu nešto višem od pola milijuna kuna za podmirenje njihovih troškova. Nova Druga NL, nadamo se, tako će postati platforma za stvaranje mladih igrača i budućih nogometnih zvijezda, natjecanje koje će iz godine u godinu podizati svoju kvalitetu i zanimanje javnosti. Želimo imati kvalitetne i jake lige na tom nivou, a što će sigurno dodatno ojačati i elitno nacionalno natjecanje i izbacivati više kvalitetnih igrača u mlađe reprezentacije.

Jako malo mladih igra u elitnom razredu, a i u onom ispod njega? Je li taj treći razred prava prilika za mlade?

- U tom smjeru želimo ići, te smo iz tog razloga donijeli i neka pravila za nastupanje u Drugoj NL. Ovdje ipak želim dodati da je elitno natjecanje kroz godine bilo platforma koja je stvorila velik broj vrhunskih igrača, a koji su dobili priliku kao mladi igrači. Nositelji naše reprezentacije su igrači koji su izrasli igrajući u prvoligaškim klubovima. I danas vidimo da ima prostora za mlade igrače i da klubovi najboljima daju priliku.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Suci su neovisni

Kako ste zadovoljni s poslom koji Bruno Marić radi kao šef sudaca? Imamo li doista poštenu ligu, što sve više ljudi misli da imamo?

- HNS je dosad, a i ubuduće će pružati maksimalnu podršku sudačkoj organizaciji. Opet naglašavam - kada je u pitanju sudačka organizacija ona mora biti potpuno neovisna, što ona danas i jest. HNS će u tom smislu biti konstruktivan partner i učinit će sve da zaštiti suce. Svi dionici u nogometnoj obitelji ovdje moraju biti svjesni svojih riječi i djela, a za iste i odgovarati. Pogreške se događaju, a uvođenje VAR sustava - a čemu je važan doprinos dao upravo Bruno Marić, koji je danas predsjednik Sudačke komisije - osiguralo je da tih pogrešaka bude što manje. Prostora za napredak uvijek ima, a Komisija ima našu punu podršku da kvalitetnim radom sa sucima osigura daljnji razvoj suđenja.

Koliko Plenkovićeva vlada shvaća probleme sporta? Bili ste s preostalim predstavnicima loptačkih sportova u nekoliko navrata s njim. Je li bilo koristi od ih susreta?

- Vlada RH i premijer Andrej Plenković daju snažnu podršku hrvatskom sportu, što dokazuje i rast izdvajanja za sport - od 2016. do ove godine ta izdvajanja su narasla za gotovo 100 posto, što je ogroman i vrijedan iskorak. Generalna situacija s hrvatskim loptačkim sportovima treba i mora biti bolja. HNS je kao nositelj onog najpopularnijeg uvijek spreman dati svoj doprinos. Stava sam da zajedničkim snagama možemo puno više napraviti nego što je to pojedinačno. Naravno da u tim očekivanjima trebamo biti realni, svjesni izazova s kojima se danas suočavaju sve europske vlade, ne samo naša - pandemija, rat u Ukrajini, inflacija, energetska situacija. Razumijemo da sport ne može biti tema broj 1. U tom svjetlu raduje taj spomenuti rast izdvajanja za sport. S obzirom na značaj sporta u Hrvatskoj i činjenicu da ulaganje u sport ima uistinu pozitivne efekte na cijelo gospodarstvo i zdravlje nacije, kratkoročno i dugoročno, nadam se da će ta ulaganja i dalje rasti te da ćemo se približiti prosjeku EU kada govorimo o relativnim izdvajanjima za sport.

U kakvim ste danas odnosima s vašim prethodnikom Davorom Šukerom?

- Davor Šuker je hrvatska i svjetska nogometna legenda. Njegov je doprinos hrvatskom nogometu, kao igrača i kao predsjednika Saveza, izniman. Kao što je to bilo prije, i danas smo u dobrim odnosima. S Davorom, kao i drugim našim istaknutim nogometašima koji imaju globalnu prepoznatljivost, želim zajedno raditi na jačanju pozicije hrvatskog nogometa u europskim i svjetskim okvirima.

Najveći izazov za navijače

Kako teku pripreme za Katar? Koliko će tamo na kraju biti naših navijača?

- Ovo će biti jedinstveno Svjetsko prvenstvo do sada. Ne samo po zimskom terminu, već i činjenici da će biti održano praktično u jednom gradu. To donosi i određene prednosti - prije svega, nema dalekih putovanja kao u Brazilu ili Rusiji - ali i brojne logističke izazove, prije svega za FIFA-u, ali i pojedinačno za navijače koji su suočeni s nedostatkom smještaja, barem ne po nekim prihvatljivim cijenama. Iz te perspektive, Katar će biti možda i najveći izazov do sada za naše navijače, ali ipak ih očekujemo oko 2.000 po utakmici u prvom krugu. Sigurni smo da će se taj broj povećavati sa svakom eventualnom idućom utakmicom naše reprezentacije. Što se priprema tiče, uvjeren sam da smo odradili dobar posao u pronalaženju odgovarajućeg kampa - imamo vrhunski hotel i izvrstan trening-centar u neposrednoj blizini. Kao i uvijek, reprezentacija će imati odlične uvjete za rad, to je naša obveza i odgovornost kao Saveza.

Je li prolazak skupine ono što minimalno očekujemo od Vatrenih?

- Nikada se neću umoriti u naglašavanju kako je za naš nogomet ključno osigurati plasman na velika natjecanja. To je uspjeh i zato je ona utakmica s Rusijom bila toliko značajna i dramatična, a pobjeda donijela toliko emocija. Naravno da nije lako biti realan nakon što osvojite srebrnu medalju i doživite sve ono što smo doživjeli u Rusiji - svi bismo to rado ponovili. No, s istim ambicijama i kvalitetnim sastavima na Svjetsko prvenstvo dolazi još barem deset drugih reprezentacije. Jesmo li jači od Francuske, Engleske, Španjolske, Njemačke, Portugala, Brazila, Belgije? Na papiru nismo. Ali u jednoj utakmici? Mislim da možemo pobijediti svakoga. Iz svoje uloge kao predsjednik Saveza ne želim, niti imam potrebu stavljati nikakav pritisak rezultata na momčad, no smatram da i u stožeru i u ekipi imamo prave natjecatelje, koji ne dolaze u Katar samo sudjelovati. Siguran sam da Luka Modrić ne ide u Dohu kako bi “prošao skupinu”, niti po to idu igrači poput Perišića, Kovačića, Brozovića, a naravno i svih ostalih. Siguran sam da će oni postaviti visoko letvicu za cijelu ekipu, da će im dati potrebno samopouzdanje, a uz odlično vođenje izbornika Dalića i energiju, te pobjednički gard koji donose njegovi asistenti, Hrvatska ima pravo na optimizam. Ne znam koliko reprezentacija može u tri dana pobijediti Dansku u Kopenhagenu i Francusku u Parizu, ali Hrvatska može.

image
DAMJAN TADIC Cropix

Imamo još puno posla

Što ste si još zadali napraviti u mandatu, a niste uspjeli?

- Puno je toga napravljeno, ali pred nama je još puno posla. Imamo jasnu viziju smjera u kojem želimo razvijati Savez i domaći nogomet. Pripremamo Strategiju razvoja hrvatskog nogometa za duži period, nastavljamo s jačanjem futsala i ženskog nogometa, surađujemo s našom dijasporom i želimo kroz naredno razdoblje još snažniju integraciju s čitavom zajednicom. Nogomet i naša reprezentacija donijeli su puno dobroga našem društvu i u tom smjeru želimo nastaviti.

U mlađim selekcijama dobro radimo dok god stvaramo igrače za A reprezentaciju

Mlade selekcije imaju nešto slabije rezultate nego što smo se nadali. Zašto?

- Primarna uloga mlađih selekcija je razvoj i odgajanje budućih nositelja igre u A reprezentaciji. Hrvatska kao mala zemlja već je desetljećima prisutna na najvišoj svjetskoj razini kada je u pitanju seniorska nacionalna vrsta. Svoju ulogu u tomu imale su mlađe selekcije i kvalitetan rad na svim razinama. Ne postoji neka posebna korelacija između uspjeha mladih selekcija i broja A reprezentativaca koje dobijemo iz određene generacije, tako da se s rezultatima ne treba opterećivati jer je u mlađim uzrastima ipak puno lakše rezultate postići velikim zemaljama, koje imaju i velike baze igrača. To ne znači da rezultat nije važan - želimo da od malih nogu naši igrači znaju da se u hrvatskom dresu pobjeđuje i da postoji odgovornost za rezultat. No, najvažnije je da se dobro radi, da i dalje uspješno selektiramo najbolje od najboljih, i da kroz ta okupljanja, utakmice i natjecanja, održavamo kult reprezentacije - da se zna kakvu čast i odgovornost predstavlja igranje u našem dresu. To se stvara i rezultatom, ali prije svega odnosom, komunikacijom, zajedništvom i dobrim radom. Dok god mi u A reprezentaciju dobivamo igrače poput Gvardiola, Šutala, Sose, Majera, Sučića, Brekala, danas-sutra Baturine, Biuka, Belje, Šimića i drugih, to znači da naši mlađi uzrasti rade svoj posao. Kao što su radili kada su se stvarali Modrić, Ćorluka ili Eduardo, iako se njihova generacija nije plasirala na završni turnir.

I HNS i klubovi i navijači moraju zajedno djelovati kako bismo izbjegli nemile scene

U kakvim odnosima su danas HNS i Hajduk? Misija mirenja sjevera i juga vama je bila vrlo važna. Je li ta misija uspjela?

- HNS sve klubova gleda jednako. Želimo biti otvoren i konstruktivan partner. Podjele i poticanje tenzija ne vodi nigdje, već može koristiti samo pojedinačnim interesima. U tom smislu vjerujem da smo napravili puno i pokazali dobru volju. Samo zajedno možemo doprinijeti boljitku domaćeg nogometa, a što nam je, vjerujem, svima u interesu. Niti jednu misiju ne smatram završenom jer je to tako u nogometu - sutradan je već nova utakmica i novo dokazivanje, pa je tako i u odnosima sa svakim dionikom u nogometu. Ali, ono što je očito, jest da je reprezentacija ponovno dobrodošla i krasno primljena u Splitu, te da postoji otvorena komunikacija između Hajduka i Saveza, a to su važni iskoraci.

Trebamo li se bojati navijačkih ispada u predstojećim derbijima? Je li navijački protokol napokon dobro napravljen?

- U suradnji s MUP-om i klubovima definirali smo protokol oko organizacije utakmica kako bi se prevenirale situacije kojima nije mjesto na i oko nogometnih stadiona. Pozivam ovim putem još jednom i klubove na dijalog, ali i na odgovornost. HNS provodi i provodit će sustavne edukativne aktivnosti u cilju prevencije navijačkih nereda. Ali, kao što HNS ima svoj dio odgovornosti, tako pozivam i klubove, njihovo vodstvo i navijačke skupine, na odgovorno ponašanje. Smatram da nikome od klubova, ali i istinskih navijača, neugodne scene nisu u interesu.

Ponosan sam što smo ‘doveli‘ Sučića, Stanišića, Vidovića i Matanovića

Ponosan sam što smo ‘doveli‘ Sučića, Stanišića, Vidovića i Matanovića

Uspjeli ste pridobiti nekoliko igrača rođenih u drugim zemljama da igraju za Hrvatsku. Kako ste s time zadovoljni?

- Zaista sam ponosan na posao koji smo odradili po tom pitanju - igrači poput Sučića, Stanišića, Vidovića i Matanovića su golemi potencijal za budućnost. Ono što me najviše raduje jest što smo u svim tim situacijama pokazali sjajan timski rad i zajedništvo, te vjerujem da je to igralo važnu ulogu kod tih mladića kada su donijeli te teške odluke, naravno, uz ljubav prema domovini koju su im usadili roditelji. Želim pritom istaknuti ulogu tehničkog direktora Stipe Pletikose, koji se jako angažirao kod toga, ali svakako vrijedi zahvaliti i izbornicima Daliću i Bišćanu, glavnom instruktoru Petru Krpanu, te cijelom nogometnom odjelu Saveza, koji su dali veliki doprinos da ti vrlo talentirani dečki između Njemačke (u slučaju Sučića - Austrije) i Hrvatske odaberu - Hrvatsku. To su velike pobjede za naš nogomet, a ovisno o njihovom budućem razvoju mogu biti i monumentalne. Imamo relativno malenu zemlju, a puno ljudi u dijaspori, te moramo taj "bazen" dobro iscrpiti. Zato smo pokrenuli i kampove u dijaspori, bili smo nedavno u SAD-u, bili smo u Australiji, i tražimo pojačanja za naše mlade reprezentacije - moramo pokušati svako talentirano dijete imati na svom radaru.

Linker
19. travanj 2024 20:54