OZAN KOSE Afp
NA PUTU ZA NJEMAČKU

Šest ‘vatrenih kolosa‘ u Turskoj, totalno ludilo i priča koja je dugo nalikovala na horor

Vidjeli smo kako Fortuna mijenja simpatije, s Walesom nas je prevarila, u Bursi nas je opet voljela
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2023. 23:56

Sjajni bodovi u Bursi pred uzavrelim turskim navijačima protiv “nabrijanog” sastava Stefana Kuntza vrijedni su velikog komada puta prema Njemačkoj. Hrvatska je uzela golemu premiju u igri koje je nudila sve ili ništa i u kojoj je još jednom pokazala klasu i rutinu, iako nije djelovala kakvom je želimo vidjeti u lipnju na završnici Lige nacija. Rezultat 2:0 iz Turske znači zadovoljstvo protiv tradicionalnog rivala, krasan posao i samopouzdanje za Nizozemsku u Rotterdamu.

Vidjeli smo kako Fortuna mijenja simpatije, s Walesom nas je prevarila, u Bursi nas je opet voljela. Večer koja je dugo nalikovala na horor fantastično je okončana, a kad su naši nakon 2:0 i početnog naleta domaćina u drugim dijelu postali vladari terena zorno je bilo koliki su nam kapaciteti kad iz takvog ogleda izađemo kao sigurni pobjednici. Istodobno Turska, iako fanatična, ima limite i jasno je zašto je nema u europskom vrhu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Imali smo šest kolosa koji su prije svih iznijeli priču na leđima. Mateo Kovačić odigrao je utakmicu karijere u reprezentativnim dresu, Mario Pašalić sudjelovao kod oba njegova gola, šteta što i sam nije zabio kad je mogao, Josip Stanišić i Josip Šutalo bili su izvrsni u obrani, Dominik Livaković na golu, a tijekom dvoboja razigrao se i Luka Modrić. Osim njih dobar posao obavio je i Borna Barišić na lijevom beku.

Ludo poluvrijeme

Kakvo je to bilo prvo poluvrijeme! Koeficijent na kladionici bio bi valjda 100 da je to moguće. Turska je igrala, dominirala, jurišali su kao bolidi Formule 1, ubadali poput stršljenova, svaka “ničija” lopta bila je njihova, naši su igrači griješili, od mladih poput Gvardiola do kapetana Modrića, a posebno Brozović. Unatoč tome Hrvatska je odmor otišla s prednošću 2:0, a oba gola dao je Mateo Kovačić koji je u 93. utakmici došao do pet pogodaka, ali već je jednom postigao dva - Portugalu. Tada u porazu. Bravo Mateo, to je to što mnogi tako dugo zazivaju. Je li moglo luđe?

Drama je otvorena pogreškom Brozovića i šansom Ündera koju je Livaković obranio. Potom u 10. minuti Karem Aktürkoglu nije zabio, opet je Livaković spasio. Domaćini su i zabili - iz zaleđa! Prva ozbiljna akcija Hrvata završila je udarcem Stanišića, ali lijevom nogom šut nije bio dobar. Turci su toliko vršljali pred i po našem kaznenom prostoru da nas je hvatala jeza, a Vatreni su im poklonili toliko lopti kao da su na humanitarnoj akciji. No, Stanišić je gazio desnom stranom, donio je loptu koja je preko Pašalića stigla do Kovačića za vodstvo gostiju.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Turci su i dalje ginuli, naši su samo na trenutke uspjeli sačuvati posjed i “anestezirati” iznimno motiviranog domaćina, međutim u nekim su sekvencama griješili u elementarnim dodavanjima. Druga loša vijest za ekipu Stefana Kuntza bila je ozljeda vođe Hakana Calhanoglua, a treća drugi gol u sudačkoj nadoknadi. Modrić je odigrao izvrstan pas do Pašalića kojem brani Mert, no Kovačić gura loptu u vrata.

U drugi dio Turci su krenuli su i dalje gasom do daske, tražili su kazneni udarac nakon što se Ferdi zabio u Šutala, no prekršaja nije bilo. Švedski sudac Ekberg i inače je dobro sudio. U 58. minuti Modrić je izvrsno našao Pašalića kojem Mert brani zicer. Tempo domaćina ipak je padao, dali su sve, to se moralo osjetiti, Hrvatska je sve bolje hvatala kontrolu. Ünder je pucao, ubacivali su, ali i davali prostora. Kramarić je opasno pucao, a Hrvatska je imala još nekoliko akcija.

U finišu je prijetio Cenk Tosun, Modrić je izašao, no Vatreni su obranom i Livakovićevim reakcijama sačuvali pobjedu. Turcima ostaje da toliko energije nude i protiv drugih kao što su protiv svjetskih brončanih, koji sve potiču na krajnji angažman i imaju dobre šanse izboriti Euro. Tamo idu dva iz skupine.

Linker
03. svibanj 2024 14:37