TOM DUBRAVEC Cropix
BIVŠI VATRENI

‘Siguran sam da će Hrvatska biti spremna, imamo dovoljno aduta za odgovoriti na sve njihove izazove‘

Pogled člana hrvatske momčadi koja je 2008. godine uvjerljivo poražena od Nizozemske na Poljudu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. siječanj 2023. 06:05

Nizozemska je bila gost Hrvatskoj u Splitu u veljači 2008. godine, a sastav izbornika Marca van Bastena potpuno je nadigrao onaj Slavena Bilića i kući otišao s velikom pobjedom u džepu - 3:0.

Tridesetak tisuća gledatelja na Poljudu vidjelo je golove Heitinge, Huntelaara i Vennegoora of Hesselinka, dok je kod Hrvatske Luka Modrić jedini nešto pokušavao, a ostali su podbacili. Na toj utakmici igrao je i Danijel Pranjić, čovjek koji ima iskustva igranja u nizozemskom klupskom nogometu, iz Dinama je u srpnju 2006. godine otišao u Heerenveen, iz kojeg je pak preselio u Bayern, baš kod bivšeg nizozemskog izbornika Louisa van Gaala.

- Dobili smo u ždrijebu Nizozemsku, ali i da smo dobili Italiju ili Španjolsku, bilo bi isto, sve su to jake reprezentacije. Nizozemci imaju mladu vrstu, igraju brz i ofenzivan stil nogometa. Baš su napadačka reprezentacija. Po meni su odigrali dobro Svjetsko prvenstvo, ispali su od svjetskih prvaka Argentine na jedanaesterce. Vjerojatno su se nadali da će napraviti bolji rezultat. Nakon Mundijala promijenili su izbornika, otišao je Van Gaal, došao je Koeman. Možda će doći kod njih do nekog novog načina igre, ali ne vjerujem da će se nešto drastično mijenjati. Eventualno Koeman ubaci dva-tri nova igrača. No mi sve znamo o njima, a oni sve o nama. Naravno, jedni i drugi će dosta analizirati jer ima dosta do te utakmice - kaže Pranjić.

image

Ibrahim Afellay i Danijel Pranjić

HRVOJE POLAN Afp

Veli da nas očekuje zahtjevna utakmica...

- Nizozemska je domaćin, tražit će mogućnost osvajanja turnira, jer to vide kao utješnu nagradu nakon Svjetskog prvenstva. Ipak, mi im dolazimo kao treći na svijetu. Zanimljivo će biti gledati taj obračun. Mi imamo dovoljno aduta za odgovoriti na sve njihove izazove te mislim da će Hrvatska pobijediti, te ući u finale.

Prisjetili smo se one utakmice s Poljuda 2008. godine...

- Iskreno, te utakmice se sjećam nekako u magli... Tu su nas stvarno razbili. Nismo bili dobri kompletnu utakmicu. Ali to su bila neka druga vremena. Davno je to bilo. Ne može se ta prijateljska utakmica uspoređivati s ovom natjecateljskom. Iako sam ja optimist i najavljujem pobjedu, nikad se sa sigurnošću ništa ne može prognozirati u ovakvim okršajima. Mi se možemo dobro pripremiti za taj polufinalni ogled. Stadion će sigurno biti pun, to znam. Inače taj stadion u Rotterdamu je meni najljepši stadion. Zaista će na njemu biti lijepo za igrati. Ponavljam, siguran sam da će Hrvatska biti spremna za tu utakmicu i da će nas sve skupa opet razveseliti - zaključio je Pranjić.

Linker
25. travanj 2024 19:06