TOM DUBRAVEC Cropix
JEDNO GA ČUDI

‘Siguran sam u veliki turnir Hrvatske zbog vaše kvalitete i Modrića, ali kako to da ovog igrača nema u momčadi!?‘

‘Pobjednici ste mogli biti već na Euru prije toga ili barem otići dalje od osmine finala...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. studeni 2022. 12:04

U međunarodnom press centru tražili smo marokanske novinare, ali u tom času nije ih bilo. No, natrčali smo na čovjek koji ih zna "kao svoje džep". Riječ je o uglednom egipatskom novinaru Adelu Koraiemu iz Kaira koji na twitteru ima 319 tisuća pratitelja, a u zadnjoj objavio napisao je:

- Ovo je najbolji press centar koji sam ikad vidio.

Novinari u Dohi imaju izvrsne uvjete, ali nama je jedino bitno kako će Hrvatska krenuti u Svjetsko prvenstvo. Koraiem tvrdi – ne moramo se previše brinuti.

image

Adel Koraiem

PRIVATNI ALBUM

- Hrvatska ima vrlo dobre šanse na ovom Svjetskom prvenstvu jer posjeduje jako kvalitetnu ekipu. Znam to jer pratim Hrvatsku već godinama, živo se sjećam Europskog prvenstva 2016. godine na kojem je vaša reprezentacija morala napraviti daleko više, a onda je došlo prošlo Svjetsko prvenstvo na kojem ste zaslužili biti svjetski prvaci. Iako, ponavljam, pobjednici ste mogli biti već na Euru prije toga ili barem otići dalje od osmine finala. Sada je vrijeme da Hrvatska odigra još jedan veliki turnir. Zašto sam u to siguran? Stoga što ima izvrsne igrače kao što je Luka Modrić, koji je i na posljednjem Mundijalu bio nositelj ekipe, ali osim njega istaknuo bih i Ivana Perišića koji igra sjajnu sezonu u Tottenhamu – pričao nam je Koraiem pa smo ga pitali kako točno gleda na našu skupinu.

- Načelno je to teška skupina, to mora biti tako jer suparnici su Belgija i Maroko. No, mislim da Hrvatska ima vrlo dobre šanse za prolazak dalje.

Razgovarali smo i o mladim igračima, zanimalo nas je koliko njih poznaje...

- Gvardiol je nova mlada snaga, o njemu se puno pisalo kao igraču koji bi trebao otići u englesku Premier ligu, čitao sam o velikim ponudama, no znate što me čudi? Kako to da u reprezentaciji nije Duje Ćaleta-Car?

Izgovorio je to Kalita-Sar, pa se ispričao:

- Ne znam kaže li s ispravno Kalita-Sar ili Kaleta- Kar, ali on je vrlo dobar obrambeni igrač, to sam vidio u Marseilleu, a i vjerujem da će pokazati i u Southamptonu.

Duje će morati čekati drugu šansu, a kao novinaru sa sjevera Afrike Egipćaninu je Maroko pred očima.

- Naravno, osim toga moj Egipat je igrao s Marokom na posljednjem Afričkom kupu nacija gdje smo ga u četvrtfinalu pobijedili 2:1, doduše tek u produžetku. To je vrlo dobra momčad, međutim uvijek ima na velikim natjecanjima jednu isti osobinu – redovito ne ispuni očekivanja. Recimo, na Afričkom kupu nacija je bio jedan od favorita pa je zaustavljen. Dakle, ni ova ekipa nije od toga imuna. Sad imaju novog izbornika, lokalnog trenera. Čak i većina marokanskog naroda i marokanskih medija kaže da nije bila dobra odluka nogometno saveza kad je smijenio Vahida Halilhodžića. On je napravio jako dobar posao. Pogotovo se komentira činjenica da Halihodžić nije zvao neke igrače poput Ziyecha, Mazraouija i još pojedine, a sada ih Walid Regragui ponovno ima u nacionalnoj momčadi. Mnogi ljudi s kojima sam razgovarao tvrde kako nikako nije dobro kad su igrači iznad trenera. Dakle, Maroko je igrački kvalitetan, ali na Prvenstvima je gubitnik i razočara navijače.

Tko bi bio bolji izbor za Maroko Halilhodžić ili Ziyech? Kad već nisu mogli zajedno, s kojim bi ponudili više na Svjetskom prvenstvu?

- Po mojem mišljenju to je trener. Pogotovo takav koji je radio vrhunski posao i gradio im mentalitet pobjednika. Igrači ne bi smjeli imati moć da smijene izbornika. Ne samo u ovom slučaju nego nikad.

Pitali smo ga i što još zna o Hrvatskoj, poznaje li nekoga od naših osobno?

- Ne, ne znam osobno nikoga od hrvatskih sportskih zvijezda, ali poznato mi je da imate dobre košarkaše, kao i da ste jako uspješni u vaterpolu i rukometu...

Linker
25. travanj 2024 10:39