CROPIX
MOŽDA JEDNOG DANA

Sin legendarnog Vatrenog i velika nada: ‘Bilo bi sjajno igrati za Dinamo, ali ovoga trenutka to nije izvedivo‘

‘Bilo mi je drago zbog tate. Ali daleko sam od Zagreba, ne znam što se događa u Maksimiru‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. ožujak 2023. 15:30

Dečki Igora Bišćana večeras u Londonu (20.45) igraju drugi prijateljski ogled u ovom ‘ožujskom prozoru’, imaju najjaču provjeru pred Europsko prvenstvo. Naime, na stadionu Craven Cottage protivnik je Engleska, sam vrh europskog nogometa u ovoj U-21 generaciji. U Varaždinu prije neki dan naši dečki nisu briljirali protiv Izraela, završilo je 0:0, zanima nas kako će to izgledali u sudaru s Tri lava.

Svojevrsni rizik

Roko Šimić (19), najbolji hrvatski strijelac u kvalifikacijama za Euro, od siječnja ove godine igra za švicarski Zürich, na posudbi iz Red Bull Salzburga.

- Svaki put kad sam s mladom reprezentacijom uživam, svaki put je super, posebno kad sam sa svojim kumom Lukasom Kačavendom, koji se vratio nakon ozljede - kazao nam je jučer Roko Šimić pred put u London.

Pitamo ga kako mu je u Zürichu, je li zadovoljan?

- Kad odete na posudbu, onda je to uvijek svojevrsni rizik. Nisi igrač tog kluba, treba vremena za privikavanje. Ali ovo mi je definitivno novo iskustvo, mislim da ću do ljeta igrački napredovati u Zürichu, te biti spreman za povratak u Salzburg. Prošle sezone imao sam neke prilike u Salzburgu, iskreno, nisam ih baš nešto iskoristio kad je u pitanju zabijanje golova. Ali igrao sam OK, a baš kad sam se adaptirao, otišao sam na posudbu, na novu adaptaciju. To su teški trenuci u karijeri za mladog igrača, ali ako ih svladam, a u to sam uvjeren, onda će sve bili malo lakše.

image
KRUGFOTO Afp

Kakav je klub Zürich, kako bi opisao nogomet koji se igra u prvom rangu švicarskog nogometa?

- U Švicarskoj se igra drukčiji stil nogometa nego, recimo, u Hrvatskoj ili Austriji. Mi u Zürichu igramo malo defenzivnije, za nas napadače to baš i nije idealno. Međutim, sve to gledam na način stjecanja iskustva, kao igračku nadogradnju. Švicarska liga dosta je zahtjevna, igra se jako čvrsto, mogao bih kazati da gotovo svaka momčad ima drukčiji stil igre.

Kad je došao u Zürich, odmah je na startu u svojoj prvoj utakmici protiv Luzerna zabio dva gola. Nakon toga više nije zabijao, a zanimljivo, niti jednu utakmicu nije odigrao svih 90 minuta.

- Istina, nakon tog starta stalo je kad su golovi u pitanju. Međutim, osjećam da igrački napredujem. Radim na stvarima koje u mojoj igri nisu bile na najvišoj razini, dajem sve od sebe. Nije loše kao što statistički izgleda, zadovoljan sam. Gledam pozitivno na ovu svoju švicarsku priču. Želim do kraja sezone biti uspješan. Prošle sezone Zürich je bio prvak, ne znam što im se dogodilo da su ove u donjem dijelu ljestvice. Međutim, momčad ima potencijala i držim da ćemo se izvući s dna ljestvice.

Na ljeto mu posudba završava, trebao bi se vratiti u RB Salzburg. Vidi li se u toj momčadi, hoće li dobiti adekvatnu priliku?

- Ovog trenutka koncentriran sam i fokusiran na sadašnjost. Želja mi je do konca sezone zabiti nekoliko golova, uspješno završiti sezonu. Sad smo se konačno malo pomakli s dna, nismo u zoni ispadanja. Po povratku u Salzburg, sve ovisi o meni. Vjerujem u sebe, vjerujem da ću se izboriti za svoju poziciju u Salzburgu.

image
MANUEL GEISSER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Manuel Geisser/imago Sportfotodienst/profimedia

A vrsta kao inspiracija

Tata Darijo postao je član uprave Dinama. Kad se to dogodilo, odmah su počele špekulacije o tome da bi možda Roko mogao, recimo, iz Salzburga na posudbu u Maksimir...

- Trenutačno razmišljam samo o Zürichu i Salzburgu. Ali naravno, ja sam navijač Dinama. Bilo bi prekrasno igrati za Dinamo, ali ovoga trenutka držim da to nije izvedivo.

Kako je doživio povratak oca u plavi klub?

- Bilo mi je drago zbog tate. Ali daleko sam od Zagreba, ne znam što se događa u Maksimiru. Znam samo da želim da Dinamu ide dobro, da ove sezone osvoji novi naslov prvaka.

Kakvu mladu vrstu možemo očekivati večeras u Londonu?

- Baš se svi veselimo toj utakmici. Mi volimo utakmice s tako jakim suparnicima kao što je Engleska. To smo pokazali u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Bit će nam ovaj sraz s Englezima zaista sjajna provjera za prvenstvo koje je pred nama u lipnju.

Ukrajina, Rumunjska, Španjolska... To su nam suparnici u skupini na europskoj smotri. Izgleda zahtjevno, zar ne?

- Na kraju nije bitno s kime si u skupini. Kad damo sve od sebe, Hrvatska može svakoga pobijediti. Volio bih da kao reprezentacija ostvarimo veliki rezultat na Europskom prvenstvu. Inspiracija nam je A vrsta koja je bila treća na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Mi bismo isto tako željeli imati takav sjajan turnir na Euru - zaključio je Roko Šimić.

Linker
23. travanj 2024 15:37