dpa Picture-Alliance via AFP
MLADI REPREZENTATIVAC

Sin legende Vatrenih: ‘Očekujem veliki uspjeh na Euru, ne trebamo se baš nikoga plašiti‘

Mladi hrvatski reprezentativac i član bundesligaša Kölna s velikim ambicijama čeka lipanjsku smotru
Piše: Jure BurićObjavljeno: 27. travanj 2023. 18:10

U nedavnom razgovoru s jednim njemačkim kolegom o stanju u njihovoj Bundesligi, a ipak najviše o hrvatskim igračima koji zarađuju kruh u njemačkim klubovima, dotakli smo se i hrvatskog U-21 reprezentativca Nikole Solde (22), člana Kölna. Naime, njemu je neshvatljivo zašto Kölnov trener Steffen Baumgart ne koristi više ovog obrambenog igrača.

Njemački novinar posebno je istaknuo Soldinu igru na Allianz Areni 24. siječnja ove godine u 17. kolu Bundeslige, kad su sekunde dijelile Köln od rušenja Bayerna. Podsjetimo, tada su Soldo i suigrači imali vodstvo 1:0 sve do sudačke nadoknade i pogotka Kimmicha, pa je završilo 1:1. Na početku razgovora našalili smo se da možda trener čeka posljednje prvenstveno kolo i utakmicu s Bayernom 27. svibnja da mu Soldo opet bude jamac sigurne obrane protiv Bavaraca...

Nikola Soldo je sin bivšeg Vatrenog Zvonimira Solde, a u Köln je stigao prošlog ljeta iz Lokomotive. Ugovor mu vrijedi do lipnja 2025.

Želio bih više igrati

Kako i gdje vidite svoju budućnost, ostati ili otići iz Kölna?

- Iskreno, u tom smjeru uopće ne razmišljam. Tu sam u Kölnu, radim i treniram najbolje što mogu kao da ću ovdje ostati cijelu karijeru. Sve drugo bilo bi mi preveliko opterećenje. Dobro mi je poznato što je nogometni život, iz takve sam obitelji, znam da se okolnosti i situacije brzo i nenadano mijenjaju. Međutim, moja razmišljanja su pozitivna!

Odličan dojam ste ostavili na Allianz Areni protiv Bayerna?

- Život ide dalje, nosi nove izazove, tako da se od toga ne živi, niti se u nogometu čovjek može osvrtati i egzistirati na prošlom vremenu. Istina, bila je skoro senzacija, ali na koncu bitno je da nismo izgubili.

image
CROPIX

Vas su tada obasipali pozitivnim kritikama, a što vam je rekao trener?

- Dobio sam pohvale od svih suigrača i ljudi oko i iz kluba, a i trener je bio zadovoljan. Rekao mi je da “idemo dalje”, raditi i stvoriti od mene još boljeg igrača.

No, u nastavku lige nije vas previše koristio?

- Uistinu, ne bih vam mogao komentirati odluke trenera. Tako je, kako je. Naravno, želio bih više igrati, ali trenerova je zadnja. Ja treniram punom snagom, dokazujem se, ne dižem tenzije, vjerujem u sebe i u pravilo da će se rad jednog dana isplatiti.

Jeste li razgovarali s trenerom po pitanju minutaže?

- Da. Rekao mi je da kvalitetno radim, da nema zamjerki na moj rad i da nastavim na ovakav način.

Vaše moguće pozicije u momčadi zauzeli su Nijemci, Timo Hübers, Jeff Chabot i Luca Kilian, možda su njihove igre razlog vaše skromnije minutaže?

- Odlični su to igrači i dečki, trener je zadovoljan njihovim učinkom, a ja ne mogu po tom pitanju nikakve presude donositi. Strpljivo ću raditi i čekati prigodu. Strpljen, spašen.

Čini se da ostajete u Bundesligi?

- Radostan sam zbog te činjenice! Ne vjerujem da se može nešto negativno dogoditi, do te mjere da upadnemo u lošu poziciju.

Kakav vam je život u Kölnu, s kime se družite?

- Grad je vrhunski, nudi mnogo zanimljivosti iz povijesti, kulture, arhitekture, gastronomije... Društvo mi prave najviše Dejan Ljubičić i Denis Huseinbašić, a često mi dođu moji iz Zagreba, djevojka Lana, roditelji, braća. Uglavnom, nisam usamljen.

Bišćanu poželio uspjeh

Još su ostala nepuna dva mjeseca do Europskog prvenstva za U-21 u Rumunjskoj i Gruziji, što očekujete od Hrvatske na tom natjecanju?

- Nadam se velikom uspjehu, ne bez razloga. Mi smo već dosad potvrdili naše vrijednosti i da se nikoga ne trebamo plašiti. Sportski respekt je OK, ali straha ne trebamo imati. Mnogo naših igrača, unatoč mladim godinama, ima važne uloge u klubovima diljem Europe, što je još jedna potvrda naše kvalitete.

Tko su favoriti skupine B, u kojoj su još Rumunjska, Ukrajina i Španjolska?

- Dvije prvoplasirane reprezentacije idu u četvrtfinale, a ja se nadam da će to biti Hrvatska i Španjolska. Ovim stavom ne želim umanjiti vrijednosti domaćina Rumunjske, niti Ukrajine, ali prednost dajem nama i Furiji. Uostalom, tko se god plasirao na ovo natjecanje nije bez razloga tamo.

Igor Bišćan napustio je klupu mlade reprezentacije i preuzeo Dinamo, a Dragan Skočić je novi izbornik.

- Bivšem izborniku poželio sam uspjeh na novom poslu. S njim je rad bio vrlo dobar, plasirali smo se na EP. O novom izborniku čuo sam sve lijepo, kako o njegovoj stručnosti, tako i karakteru.

Upitali smo i Dejana Ljubičića, Soldinog suigrača u Kölna, te brata hrvatskog reprezentativnog kandidata, dinamovca Roberta Ljubičića, o vrijednostima Nikole Solde?

- O Nikoli kao nogometašu i osobi mogu reći samo pozitivne stvari. Istinski je profesionalac, prednjači radom na treninzima, grize... Znam da mu nije lako što nema veću minutažu, ali to su odluke trenera. Moram naglasiti kako je sve dosad što je odigrao bilo na visokoj razini. On je vrlo strpljiva osoba, pozitivan, ne stvara zbog sebe i svoga statusa negativnu atmosferu. Uvjeren sam da će doći na svoje, što je i zavrijedio radom i kvalitetom.

Linker
02. svibanj 2024 23:40