ROBERT FAJT Cropix
TEŽAK PUT DO EURA

Sjajni Čavlina spasio Hrvatsku debakla, ali ne i uvjerljivog poraza, Portugal je bio premoćan

Mlada reprezentacija Hrvatske i drugi put je izgubila od Portugala u kvalifikacijama za EP
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 10. rujan 2024. 20:49

Hrvatska - Portugal 0:2 (Bernardo 50., Borges 89.)

Karlovac. Stadion Branko Čavlović-Čavlek. Gledatelja 2000

Sudac: Eric Wattellier 6. Pomoćnici: Drouet i Berthomieu. Četvrti: Stinat (svi Francuska)

HRVATSKA (4-4-2): Čavlina 7 - Hrgović 6, Vušković 6, Živković 6, Cvijanović 6 (od 83. Šotiček -)- Kačavenda 5,5 (od 66. Belcar -), Soldo 6, Hodža 6, Vidović 5,5 (od 58. Zvonarek 5) - Ljubičić 5 (od 58. Ivanović 6,5), Matković 5,5 (od 66. Crnac -).

Izbornik: Ivica Olić 6

PORTUGAL (4-3-1-2): Soares 6,5- Gomes 6,5, Quaresma 6,5, Bras 7, Rodrigues 6,5 - Mateus 7 (od 70. Folha -), Sousa 6,5, Bernardo 7,5 - Sa 7 (od 74. Araujo -) - Silva 6,5 (od 80. Borges -), Tomas 6 (od 70. Mora -).

Izbornik: Rui Jorge 7,5


Hrvatska nije uspjela, kao prva u skupini sigurno se neće plasirati na Europsko prvenstvo. Portugal je pobijedio dečke Ivice Olića u Karlovcu, pobjegao na pet bodova prednosti, a posljednje dvije utakmice igra u skupini protiv Farskih otoka i Andore. Dakle, sve je jasno Portugalci idu izravno na skup najboljih mladih reprezentacija na Starom kontinentu, a Hrvatska ostaje u čekaonici. O drugom mjestu skupine odlučivat će očito posljednja utakmica u skupini, kad Hrvatska kao domaćin dočekuje Grčku koja nas je pobjedom nad Farskim otocima preskočila na ljestvici.

image
ROBERT FAJT Cropix

Nema neke velike filozofije kad se radi o utakmici, Portugal je jednostavno bolja reprezentacija od Hrvatske. Prejak je ovu mladu generaciju hrvatskih nogometaša, tehnički daleko superiorniji. Iako su se naši trudili iz petnih žila, ponekad je izgledalo da igra Ferrari protiv Fiće. Da nismo na vratima imali sjajnog Nikolu Čavlinu, poraz bi bio još uvjerljiviji. Ipak, bolje smo prošli nego na gostovanju kod iste reprezentacije, tamo je bilo 1:5. Ovaj put smo ipak bili bolji. Nije neka utjeha, ali ipak...

Portugal je otvorio šansom nakon kornera. centrirao je Mateus, glavom je s nekoliko metara posve sam pucao Bras, ali preko gola. Niti punu minutu nakon toga, naši dečki su mogli do gola, nakon fantastične solo akcije Vidovića koji je ispremiješao portugalsku obranu, pucao s nekih sedam metara iskosa, ali odnekud je izniknuo Bras i glavom loptu izbacio praktički s gol-linije. Portugalci su imali više loptu u nogama, iz minute u minutu napadali uglavnom preko svoje desne strane, Mateusa je vjerojatno zaboljela noga od stalnih centaršuteva. Nakon nešto više od petnaestak minuta igre probao je Gomes s visine šesnaesterca, ali prošlo je kraj vratnice. A ona je Nikola Čavlina čarobno obranio zicer gostiju. Silva je uposlio Mateusa koji je bio sam pred hrvatskim čuvarom mreže na nekih šest metara, pucao je snažno, ali Čavlina je fantastično reagirao i spriječio vodstvo gostiju. Kao i nakon pola sata igre, nakon što je s nekoliko metara pucao Tomas, a kapetan je opet bio sjajan, izvadio je loptu iz samog kuta.

image
ROBERT FAJT Cropix

U samoj završnici prve dionice i Hrvatska je mogla do vodstva. Nakon prodora i ubačaja Hodže, Portugalci su si skoro zabili autogol, ali ipak su na kraju imali sreće, lopta je zaustavljena na svom putu prema mreži. Međutim, nije niti Čavlina mogao zaustaviti baš sve. Portugalci su početkom druge dionice došli do vodstva. Poigravali su se unutar šesnaesterca kao na futsalu, na kraju je iskosa ubacio Gomes, a Bernardo s pet metara nije mogao promašiti. Nakon onoga što smo do tada vidjeli, bilo je to posve zasluženo vodstvo Portugala koji je kontrolirao igru, igrao lijepo i atraktivno. A onda je Hrvatska odigrala najbolju akciju na utakmici Ivanović je nakon nešto više od sat vremena igre sjajno centrirao, Matković je glavom pucao s nekih šest metara pod samu gredu, ali je vratar Soares izvrsno reagirao. Minutu kasnije mogli su Portugalci povećati prednost, ali je Čavlina opet skinuo jedan zicer Tomasa, bio mu je to treći na utakmici... U samoj završnici odlično je pucao Ivanović, obrano je Soares, a ona je pred sam kraj Portugal zabio i drugi gol, te otklonio bilo kakvu neizvjesnost ako je ona ikada postojala.

image

Zabrinuti Ivica Olić

ROBERT FAJT Cropix

Gotova je utakmica. Portugal je zasluženo pobijedio s 2:0, a rezultat je mogao biti i veći u korist gostiju koji su sada praktično osigurali prvo mjesto u grupi G kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Portugal ima 21 bod iz 8 utakmica, a Hrvatska je na 16. Između ove dvije reprezentacije smjestila se Grčka sa 17 bodova i utakmicom više. Hrvatska do kraja kvalifikacija igra domaće utakmice protiv Grčke i Andore te i dalje može do drugog mjesta koje može odvesti na Euro.

89. GOOOL! 0:2 je za Portugal. Dobru akciju su odigrali gosti, još jednom je Mora bio u glavnoj ulozi te s desne strane dodao Borgesu koji mirno ubacuje loptu u praznu mrežu.

87. Dobro se Mora snašao na rubu šesnaesterca, njegov šut se odbio od bloka i išao pod prečku, ali je Čavlina i ovaj put bio na mjestu.

86. Lopta je na lijevoj strani dobio Ivanović i pucao, ali njegov udarac nije bio velika opasnost po Soaresa.

84. ? Prvi žuti karton na utakmici dobio je Živković.

83. ⇔ Zadnji Olićev potez - izašao je Cvijanović, ušao Šotiček.

81. Hrvatska u posljednjih 10ak minuta pokušava doći do neke prilike za gol, ali Portugal sve mirno kontrolira.

74. ⇔ Izašao je Sa, ušao Araujo.

70. ⇔ Dvije izmjene kod Portugala. Izašli su Tomas i Fernandes, a ušli Mora i Folha.

66. ⇔ Nove izmjene kod Hrvatske. Izlaze Matković i Kačavenda, a ulaze Crnac i Belcar.

66. Brzo uzvraća Portugal preko brzog Tomasa. Opet brani Čavlina.

65. Napokon dobra šansa za Hrvatsku! Odlično je Ivanović probio desnu stranu i ubaciti u sredinu gdje je Matković bio najviši u skoku, ali njegov udarac brani Soares. Bila je to njegova prva intervencija na utakmici.

59. Nije bila neka velika prilika, ali upišimo da su mladi Hrvati po prvi put u drugom dijelu ušli u protivnički šesnaesterac.

58. ⇔ Mijenja Ivica Olić. Izlaze Ljubičić i Vidović, a ulaze Ivanović i Zvonarek.

57. Silva se našao u dobroj poziciji na lijevom krilu, gađao je suprotni kut, ali od svega je Portugal dobio samo korner.

53. Puno je aktivniji Portugal u nastavku utakmice, izgleda kao da drugi gol visi u zraku.

50. GOOOOL! Vodi Portugal 1:0. Dugo je trajala akcija gostiju, kombinacijama su izbacili hrvatsku obranu da bi Tomas uposlio Bernarda koji je savladao nemoćnog Čavlinu.

46. Počelo je drugo poluvrijeme. Nema izmjena u niti jednoj momčadi.

Gotovo je prvo poluvrijeme, nema golova u Karlovcu. Portugal je bio bolji u uvodnih 45 minuta, ali nisu gosti uspjeli doći do gola. Hrvatska je imala nekoliko prilika, ali 'nulu' drži Nikola Čavlina sjajnim obranama.

42. Zaprijetila je Hrvatska preko lijevog boka. U sredini su se dva portugalska igrača saplela i lopta je mogla završiti u golu kao autogol, ali ipak ništa nije bilo od toga.

35. Posjed lopte je debelo na strani Portugala. Gosti imaju 58% loptu u svojim nogama.

31. Još jednom Čavlina spašava Hrvatsku. Portugal je opet napao preko desne strane, na ubačenoj lopti je u sredini bio Tomas čiji udarac Čavlina brani i šalje loptu u korner.

27. Dobra prilika za Hrvatsku nakon slobodnog udarca. Izveo ga je Vidović, loptu je na desnoj strani netko spustio za Matkovića koji je ipak bio iza vratara Soaresa pa nije mogao do lopte.

22. Velika obrana Čavline. Portugalci su izigrali hrvatsku obranu, ali Čavlina je nekako s poda uspio obraniti udarac Fernandesa.

19. Portugal je preuzeo kontrolu igre u ovom susretu, ali srećom do sada nije bilo previše opasnosti za Čavlinu.

17. Dugo je Portugal gradio akciju, a završio ju je Gomes šutem s nekih 17-18 metara. Lopta je otišla pored gola.

15. Disciplinirano se brani Hrvatska u situaciji kada Portugal ima loptu u svojim nogama. Oličevi igrači stoje u dvije linije bloka dok gosti do gola pokušavaju doći kombinatornom igrom, 'iz prve'.

10. Ljubičić i Matković imaju dobru suradnju. Sada je Matković uposlio Ljubičića, ali on nije bio u prilici dobro pucati prema golu.

8. Uvodne minute nagovješćuju da bi ovo mogla biti zanimljiva utakmica. Obje momčadi su krenule žustro i žele do gola.

4. Prva dobra šansa za Hrvatsku. Akciju je počeo Ljubičić koji je uposlio Matkovića na desnoj strani. Lopta je došla do Vidovića na ijevoj koji je gađao suprotni kut portugalskog gola, ali od svega je bio samo korner.

1. Počela je utakmica u Karlovcu.

Najavu piše: Davorin Olivari

Pa da vidimo kako će izgledati utorak u Karlovcu, od kakvog su materijala sazdani dečki Ivice Olića! Na drugoj strani stajat će Portugal. Jako, jako moćna i nezgodna reprezentacija, koja svakome može “napudrati nos” dok se nije niti snašao.

Ne želimo se niti sjetiti one prve kvalifikacijske utakmice za Euro na njihovom terenu. Tri puta je mlade Hrvate matirao Pedro Santos, po jednom Silva i kapetan Bernardo. Užasnih je to bilo 5:1 za Portugalce, a moglo je biti i duplo. Da je tadašnja selekcija Dragana Skočića primila deset komada, ne bi bilo nezasluženo... Ali, nisu ti Portugalci nepobjedivi, Grčka ih je doma dobila s 2:1.

Ako ih Hrvati srede u gradu na četiri rijeke, preuzimaju vodstvo na ljestvici u ovoj kvalifikacijskoj skupini. A onda mladiće izbornika Ivice Olića čekaju još dvije utakmice na domaćem terenu, Andora i Grčka. Ako se i tu uzme svih šest bodova, Hrvatska je prva, ide izravno na Euro! Zato je ova utakmica s Portugalom od iznimne važnosti...

- Radujemo se da smo u odnosu na A reprezentaciju imali dva dana duže za pripremu ove utakmice. To nam u ovoj fazi puno znači, pa na neki način možemo bolje upoznati i te zahtjeve koje bismo željeli da oni prenesu na teren. Vjerujem da su nam ta dva dana dobro došla i da ćemo u utorak već biti puno bolji i da ćemo pružiti dobru igru. Protivnik je opasan, kvalitetan i godinama je u vrhu u svim uzrastima, ne samo u U21 i U19, u vrhu je europskog nogometa. Situacija na tablici je pokazatelj onoga o čemu govorim - kazao je izbornik Olić u uvodu.

Iz tabora mlade vrste stižu informacije da je atmosfera poticajna. Znači li to i dobru igru i rezultat?

- Vjerujem u to. Trening u ponedjeljak dao mi je nadu i uvjerenje da su dečki polako počeli shvaćati zahtjeve koje želimo i pristup koji je ključan u takvoj utakmici. Može nam jedan od pokazatelja biti i utakmica Portugala u Grčkoj, gdje je Grčka jako dobrim pristupom i disciplinom došla do pobjede protiv favoriziranog Portugala, i to zasluženo.

Olić je napustio stožer A reprezentacije i postao U21 izbornik. Kakvi su mu prvi dojmovi na izborničkoj fotelji? U hrvatskoj A reprezentaciji igraju mnogi igrači koji su igrali u mladoj momčadi...

- Dolaskom na prvu konferenciju za medije rekao sam da nam je svima to prioritet i da se posebno radujemo tim mladim igračima koji dolaze i onima koji se jako brzo uklope. Svi mi smo bili sretni kad smo vidjeli i Baturinu i obojicu Sučića, kao i Matanovića. Impresije javnosti su također odlične i svi su sretni što smo dobili kvalitetne igrače. Utakmice protiv Portugala i Poljske pokazale su izvrsnu igru Hrvatske, a ova mladost je dala nadu za dobre i kvalitetne rezultate.

Kazao je nešto i o novom centarforu A selekcije, Igoru Matanoviću...

- Igora sam imao priliku dosta dugo pratiti. Treba se vratiti na njegovu prošlu sezonu. On je igrao u Karlsruheu u drugoj Bundesligi, koja je jako teška i zahtjevna za mladog igrača. Tamo je zabio 10 golova. Sad je u Bundesligi, a na početku sezone nije imao status prvotimca, ulazio je i izlazio iz prve postave, pa se svojim igrama izborio za mjesto. Eintracht je prepoznao njegovu kvalitetu i vratio ga s posudbe, oni vjeruju u njega, radi se o odličnom klubu, a vjerujem da će Igor tamo pokazati sav svoj talent i kako je Hrvatska dobila jednog jako, jako kvalitetnog napadača.

Osjeća li kao izbornik mlade hrvatske reprezentacije nekakav pritisak jer Hrvatskoj trebaju novi kvalitetni mladi igrači?

- Sigurno ga osjećam. Dalić je uoči utakmica s Portugalom i Poljskom bio malo oprezniji. Ali, sad sam siguran kako mu je narastao optimizam. Završila je jedna era, imali smo jedan sustav s kojim smo imali vrhunski sastav. Sad možemo igrati s tri u zadnjoj liniji, siguran sam da je Dalić zadovoljan unatoč porazu od Portugala. Zna kako ta reprezentacija i dalje ima vatre, bila je to apsolutna dominacija od 90 minuta protiv Poljske, od prve minute bilo je jasno tko će pobijediti - zaključio je Olić.

A kako razmišljaju igrači? Bilo je muke u Rudešu na utakmici s Farskim otocima, na koncu smo bili i nemirni jer su dečki sa sjevera Europe opasno prijetili i s igračem manje.

- Najteža utakmica nam slijedi, ali ako pobijedimo, možemo otići na Europsko prvenstvo. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo Portugal. S tri boda mi smo prvi na tablici i imamo još dvije utakmice koje se daju pobijediti, tako da ići ćemo na pobjedu - kazao je Dinamov mladi reprezentativac Lukas Kačavenda

Na pitanje kako bi utakmica mogla izgledati, mladi modri španer je kazao...

- Od početka vidi se da dečki daju sve od sebe i da se bacaju na glavu. Napravili smo analizu i mislim da možemo očekivati kvalitetnu utakmicu. Čekat ćemo svoje šanse i nadam se da ćemo ih dočekati i da ćemo pobijediti tu utakmicu. Mi ćemo ih čekati u srednjem bloku, čekati svoje kontre i šanse i pokušati zadržati loptu i posjed. Prošlo je godinu dana od moje operacije, dobro se osjećam, neka samo tako i bude - zaključio je Kačavenda.

Pa da vidimo kako će biti, hoće li optimizam imati realne osnove. Pobjeda, samo pobjeda nas zanima. Jer ona, u to smo duboko uvjereni, donosi još jedan Euro za mladu vrstu, još jedno pokazivanje na velikoj starokontinentalnoj sceni. Mogu Olićevi dečki to, mogu...

Linker
11. rujan 2024 11:05