JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Javier Garcia/shutterstock Editorial/profimedia
NAJAVA EURA: BATURINA I SOLDO

Skočić zna da od plakanja nema ništa, mogu li mladi Vatreni ući u povijest? Branič siguran: ‘I više od toga!‘

‘Odmoran sam i zadovoljan sezonom, jedino bih volio postizati više golova‘, rekao je dinamovac
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. lipanj 2023. 21:33

Mlada U-21 reprezentacija Hrvatske jučer je ispod zapadne maksimirske tribine autobusom otputovala za Medulin, gdje će se pripremati za nadolazeće Europsko prvenstvo. Tako je, eto, startao projekt Rumunjska & Gruzija 2023. godine.

Nije sve idealno za novog izbornika Dragana Skočića, dapače, problemi su znatni, naročito u užoj obrani. Oni koji bi mogli igrati su u A reprezentaciji, ima onih koji nisu igrali u svojim klubovima po nekoliko mjeseci, koji su bili ozlijeđeni... O tome smo već pisali, ne treba sve to ponavljati, pa je zbog svih tih kadrovskih problema izbornik Skočić prvo objavio onu preliminarnu listu, koju je kasnije nadopunio. Također, Skočić ima na raspolaganju zaista jako mladu momčad, 13 igrača moći će igrati u sljedećem ciklusu...

image

Dragan Skočić

DAMIR KRAJAC Cropix

Izbornik ima vremena do 14. lipnja, kad se konačna lista igrača za Euro mora predati UEFA-i, vidjeti tko je u kakvom stanju i kojih će 23 igrača od trenutačnih 28 koliko ih je u Medulinu voditi u Bukurešt. Međutim, zna izbornik da ništa od plakanja, on sam i svi njegovi dečki imaju ogromne ambicije, sam je kazao da mu se u glavi vrti plasman na Olimpijske igre. Neće mu biti lako, ali to je znao i prije kad je preuzeo izborničku palicu od Igora Bišćana.

Tjedan dana odmora

Izbornika jučer nije bilo u Maksimiru, on je dečke dočekao na mjestu priprema, ali se pojavio nezaobilazni Zorislav Srebrić, on ne propušta ništa, pa niti mahnuti mladoj reprezentaciji na pozdrav, poželjeti im sreću na Europskom prvenstvu. Najavio nam je legendarni Srebrni da će dečke posjetiti i u Medulinu.

Skupilo se jučer dosta novinarskog društva u Maksimiru. Bilo je i mnogo TV kamera, očito vlada veliko medijsko zanimanje za naše dečke, koji će probati proći skupinu u društvu Ukrajine, Španjolske i Rumunjske, pa onda pokušati ostvariti tu veliku želju, plasman na Olimpijske igre, gdje Hrvatska nikada nije bila. Ako uspiju, upisat će se u povijest. Skočić i njegovi dečki to dobro znaju, tako da nemojte sumnjati da će u Rumunjskoj dati apsolutno sve od sebe. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo...

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

Pred veliko novinarsko društvo izašla su dvojica mladih reprezentativaca, Dinamova mlada zvijezda Martin Baturina i Kölnov nogometaš Nikola Soldo.

- Uspio sam se odmoriti tjedan dana, dovoljno je, a sad na pripreme. Zadovoljan sam sezonom, jedino bih volio da zabijam više golova. Ali, dobra je bila sezona - kazala je za uvod Dinamova desetka.

Rekao je da ne poznaje izbornika Skočića, što jest logično, tek je preuzeo mladu vrstu, a Baturina je bio reprezentativac kod Igora Bišćana.

- Vidjet ćemo kakav je novi izbornik. Osobno ga ne poznajem, mislim ni drugi. Očekujemo velike stvari. Kvalificirali smo se, a sad idemo napraviti što bolji rezultat. Ići ćemo iz utakmice u utakmicu.

Na pitanje kakvu Hrvatsku možemo očekivati u Rumunjskoj, Baturina je kazao:

- O tome odlučuje izbornik, ali ja bih volio napadačku, imamo kvalitetu za to, iako nam ni obrana uopće nije loša.

image

Martin Baturina

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Izbornik ističe Olimpijske igre kao cilj?

- Ja nisam još ni sa kime razgovarao o Olimpijskim igrama. Razmišljam li o A reprezentaciji? Znamo kakva je ondje konkurencija, sve u svoje vrijeme, strpljiv sam - zaključio je Baturina.

Dovoljno strpljiv

A evo što je kazao Nikola Soldo...

- Ispred nas je veliki izazov, drago nam je što smo se kvalificirali. Idemo dobro odraditi pripreme, probati doći do finala, napraviti nešto veliko. Sve su skupine jake, nisu bez veze te ekipe na Europskom prvenstvu. Ne znamo puno o protivnicima, ali analizirat ćemo ih, na nama je odraditi što bolje pripreme i za početak proći skupinu kao prvi - rekao je za početak.

Kako je zadovoljan sezonom u Kölnu?

- Jako sam zadovoljan, napravio sam iskorak u inozemstvu, što potvrđuje napredak u mom radu.

image

Nikola Soldo

BERND THISSEN Dpa Picture-alliance Via Afp

No, u zadnje vrijeme igrao je jako malo, u posljednja tri mjeseca ni minute! Što se dogodilo?

- Konkretan razlog ne znam, no treniram, borim se, šutim i radim. Otac mi pomaže jer je sve to prošao dok je bio mlad, ali i kad je bio stariji. Savjetuje mi da samo treniram i da će se sve to vratiti, da budem strpljiv. Cilj mi je da, baš kao i on, dođem do A reprezentacije.

Ako netko slučajno ne zna, otac Zvonimir bio je dio Vatrenih, dugi niz godina, više od desetljeća, igrao je u Bundesligi. Niti Soldo još nije uspio upoznati izbornika Skočića...

image

Nikola Soldo

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Jedanput smo telefonski razgovarali...

Izbornik je naveo velike probleme u obrani, na prvom preliminarnom popisu bila su samo četvorica braniča, kasnije ga je proširio, dodao nova imena.

- I ti momci koje je nove dodao mogu odraditi zadatak na visokoj razini.

Zaključio je prepun optimizma:

- Olimpijske igre visoki cilj? Ne, to nije visoki cilj! Moramo imati ambicije, najviše. Trebamo otići na Euro s ogromnim samopouzdanjem. Tada možemo napraviti velike stvari, možemo i više od polufinala i plasmana na Olimpijske igre!

Skočićev popis

Vratari
Dominik Kotarski (PAOK), Ivor Pandur (Fortuna), Nikola Čavlina (Lokomotiva).
Braniči
David Čolina (Augsburg), Bartol Franjić (Wolfsburg), Nikola Soldo (Koln), Niko Sigur (Hajduk), Mauro Perković (Dinamo), Krešimir Krizmanić (Gorica), Luka Jelenić (Varaždin), Niko Galešić (Rijeka), Moris Valinčić (Široki Brijeg), Roko Jureškin (Benevento).
Veznjaci
Jurica Pršir (Gorica), Lukas Kačavenda (Lokomotiva), Martin Baturina (Dinamo), Ante Palaversa (Troyes), Veldin Hodža (Rijeka), Toni Fruk (Gorica), Marko Bulat (Dinamo).
Napadači
Roko Šimić (Zürich), Stipe Biuk (Los Angeles), Dion Drena Beljo (Augsburg), Marin Ljubičić (LASK), Gabriel Vidović (Vitesse), Luka Stojković (Lokomotiva), Matija Frigan (Rijeka), Michele Šego (Varaždin).

Tko će na Olimpijske igre?

Europsko prvenstvo U-21 reprezentacija u Rumunjskoj i Gruziji bit će izlučno za nastup na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu. Na olimpijski turnir plasirat će se svi polufinalisti ako u tom krugu bude i Francuska, koja ima izravan plasman kao domaćin. Ako mladi Tricolori ne uđu među četiri najbolje selekcije, onda će biti potrebno osigurati plasman na jedno od prvih triju mjesta. (hs)

21.
lipnja Hrvatska u Bukureštu igra prvu utakmicu u skupini i to s Ukrajinom

24.
lipnja Hrvatska u Bukureštu igra drugu utakmicu u skupini protiv Španjolske

27.
lipnja Hrvatska u Bukureštu igra treću utakmicu u skupini s Rumunjskom

Linker
30. travanj 2024 21:32