FARSHAD ABBASI/AFP/PROFIMEDIA Farshad Abbasi/afp/profimedia
MANDAT ZA ZABORAV

Skočićeva era druga najkraća i druga najlošija među izbornicima mladih Vatrenih

Šušak je posljednji izbornik U-21 koji je otišao nakon što je počeo i završio isti ciklus
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. srpanj 2024. 09:27

Nastavio je HNS s nizom promjena na klupama U-21 reprezentacije, Dragan Skočić već je četvrti zaredom koji odlazi tijekom ciklusa koji je u tijeku. Nije sve na Savezu, ali već je postao običaj da se s kormilarima te mlade vrste događaju neobične stvari.

Skočić je službeno za izbornika postavljen 14. travnja prošle godine, tjedan dana nakon što je ostavku podnio Igor Bišćan, koji je zbog poziva iz Dinama svoje mladiće napustio dva i pol mjeseca prije početka Europskog prvenstva. Bio je to drugi uzastopni Euro na koji je Bišćan odveo mlade Vatrene. Prvi je izborio nakon što je kvalifikacije započeo Nenad Gračan, koji se oprostio nakon startnog poraza u skupini od Škotske u Šibeniku. Tog 10. rujna 2019. Škoti su slavili s 2:1 i Gračan je podnio ostavku. Kazao je da više ne osjeća kod igrača toliko poleta i nakon skoro šest godina otišao s klupe i mjesto prepustio Bišćanu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Gračanovu eru obilježio je plasman na Euro 2019., prvi izboreni nakon čak 15 godina čekanja. Njemu je u listopadu poziciju otvorio Igor Štimac, kojem je također presudila Škotska. Naime, u listopadu 2013. A-reprezentacija Hrvatske ostala je bez svog izbornika nakon poraza u kvalifikacijama za SP 2014. u Glasgowu, Štimac je smijenjen, a HNS je odlučio za njegovog nasljednika imenovati Niku Kovača, koji je od početka te 2013. vodio reprezentaciju U-21. Oslobodili su ti potezi poziciju u toj vrsti i posao je dobio Gračan. Kovačeva era je jedina nekog izbornika U-21 Hrvatske koja je trajala kraće od Skočićeve.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kovač je došao umjesto Ive Šuška, koji je krajem 20. stoljeća uspješno vodio reprezentaciju i odveo je na njen prvi Euro U-21 u Slovačku 2000. godine. No njegova druga era nije bila dobra, Hrvatska je ostvarila svoj najlošiji rezultat u kvalifikacijama ikada, četvrto mjesto u skupini s pet reprezentacija. Izgubio je, tada šokantno, i od Gruzije, koju su između ostalih predstavljali i Kvekveskiri te Kvilitaia, igrači koje smo mogli gledati na seniorskom Euru koji je u tijeku. Ta Šuškova era, koja je trajala od 2011. do 2013., jedina je lošija, s obzirom na rezultatski učinak, od Skočićeve u povijesti Hrvatske U-21, no uzmemo li u obzir i ranije Šuškove rezultate, i on, za razliku od jučer otišlog izbornika, ima pozitivan skor.

Šušak je, dakle, posljednji izbornik U-21 koji je otišao nakon što je počeo i završio isti ciklus. Ni njegov dolazak, doduše, nije prošao bez kontroverzi. Došao je na klupu nekoliko dana nakon što je u siječnju 2011., nakon skoro petogodišnje vladavine, smijenjen Dražen Ladić. Zbog optužbi koje je sud prošle godine pravomoćno odbacio...

Linker
03. srpanj 2024 09:27