PAUL ELLIS Afp
POGLED U PROŠLOST

Škote Vatreni još nikada nisu pobijedili, ali jedan važan detalj protiv Otočana ulijeva nadu

Prisjetimo se kako je srebrni hrvatski izbornik prolazio protiv britanskih selekcija
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. lipanj 2021. 20:45

Škote dosad nikad Hrvatska nije pobijedila, to je znano. Niti u kvalifikacijama, niti u prijateljskim dvobojima, no zašto prvi put ne bi bilo baš na Euru?

U mandatu Zlatka Dalića Hrvatska je odigrala šest susreta protiv reprezentacija s Otoka i upisala simetričan niz. Dvije pobjede, dva remija i dva poraza. Protivnici su bili isti, Engleska i Wales, obje reprezentacije Hrvatska je dosad pobjeđivala. Možda nije slučajno, pa možda postane i tradicija, Englesku i Wales je Dalićeva reprezentacija pobjeđivala u prvom međusobnom srazu.

Sjećamo se, Englesku smo svladali u polufinalu SP-a u Rusiji, u onom dramatičnom dvoboju u produžecima kad je Mandžukićev gol donio 2:1. Sve nakon toga bilo je skromno, u iduća tri sraza izvukli smo onaj remi na Rujevici (0:0) u Ligi prvaka kad je briljirao Livaković, te dva poraza na Wembleyju (1:2 i 0:1) također u Ligi nacija i na ovom Euru. Naravno, vjerujemo da nema čovjeka u Hrvatskoj koji bi mijenjao jednu od tih pobjeda za onu u Rusiji, tako da u tom kontekstu ne moramo se previše žaliti. Još trebaju Englezi nanizati nekoliko važnih pobjeda protiv nas, u mnogi bitnijim utakmicama da bi vratili dug.

image
ROBERT PERRY Afp

Wales smo, pak, ugostili u Osijeku prije dvije godine u kvalifikacijama za ovaj Euro. Nije bilo lako, ali Hrvatska je slavila na krilima Ivana Perišića. Prvi pogodak bio je autogol Lawrencea, drugi je zabio Perišić. Brooks je smanjio i vratio Velšane u igru, ali bilo je to sve što su napravili, konačnih 2:1 za kraj sezone, u lipnju, bio je to odličan rezultat. Nije se ni Gareth Bale nešto naigrao u toj utakmici, bio je u “onoj” svojoj fazi. U uzvratu u Cardiffu, šteta, mogli smo podebljati omjer protiv Otočana, golom Vlašića Hrvatska je povela 0:1, igrala dobro, redala prilike... No, jedan trenutak nepažnje bio je dovoljan, Gareth Bale je ovog puta bio raspoložen i sjajno pogodio za 1:1. Bio je to i konačan rezultat koji je malo usporio hrvatski put prema Euru, ali na kraju ipak nije previše utjecao na konačan ishod.

I sad - Škotska. Prvi put pod Dalićevom palicom, krajnje je vrijeme da Hrvatska razbije i taj “tabu”. A Republika Irska i Sjeverna Irska pričekat će još neko vrijeme. No, napomenimo da smo Sjeverne Irce jednom pobijedili na njihovu terenu, u prijateljskom srazu 2016. bilo je 0:3 za ‘kockaste’. No, pustimo njih, fokusirajmo se na Škote, ako su Englezi i Velšani u mandatu aktualnog izbornika pali u prvom pokušaju, zašto ne bi i oni?

Dalić s Engleskom

13.06.2021. Engleska - Hrvatska 1:0

18.11.2018. Engleska - Hrvatska 2:1

12.10.2018. Hrvatska - Engleska 0:0

11.07.2018. Hrvatska - Engleska 2:1


Dalić s Walesom

08.06.2019. Hrvatska - Wales 2:1

13.10.2019. Wales - Hrvatska 1:1

Linker
23. travanj 2024 03:37