Hrvatski navijači s SP-a u Rusiji
 YURI CORTEZ Afp
PODRŠKA OD ENGLESKIH RIVALA

Škotska je uz Vatrene! ‘Većina Škota danas će navijati za Hrvatsku, uvjeren sam da ćemo pobijediti!‘

Ugledni britanski dnevnik Guardian objavio je zanimljivu priču uoči utakmice Engleske i Hrvatske
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. lipanj 2021. 11:33

Ed Thomas će po prvi put u svom baru prikazivati neki sportski događaj na televizijskom ekranu, a osjećaji će mu biti podijeljeni. Naime, on je Englez hrvatskog porijekla.

- Ne obazirem se previše na tu utakmicu. To je tek prva, svi se tek zagrijavaju. Nisam za nikog svjesno navijao ni 2018. godine na Svjetskom prvenstvu. Mislim da će Engleska pobijediti, ali ponekad moja podrška ode na majčinu stranu obitelji. A ona je uvijek uz svoje, navija za Hrvatsku – rekao je Ed iz Kenta.

Njegov kafić nosi ime Amedea, po njegovoj baki iz Hrvatske.

- Imamo puno njenih fotografija u baru, zajedno s njenim krasnim slikama cvijeća, kao i neke istarske narodne nošnje i instrumente. Baka je, srećom, još uvijek živa. Naravno, u baru imamo i hrvatske zastave – rekao je Ed Thomas.

Utakmicu će gledati u društvu ujaka i ujne iz Hrvatske.

- Bit će to briljantna utakmica. Vjerojatno ćemo nakon nje slaviti bez obzira na to tko će pobijediti!

Marko Čurić je suvlasnik Zinfandela u Glasgowu. Lokal ima dva šefa kuhinje, jedan je Škot, drugi Hrvat. Jasno je za koga će se navijati danas.

- Jako puno škotskih navijača rezerviralo je stol kod nas kako bi pratili utakmicu Engleske i Hrvatske. Većina ove zemlje će navijati za Hrvatsku. Siguran sam da ćemo pobijediti – optimističan je Marko.

Famous Three Kings je bar u zapadnom Londonu u kojem hrvatski gosti nisu rijetkost.

- Bivši vlasnik je vodio Cadogan Arms u Chelseaju, te je okupljao hrvatsku zajednicu. Kad smo se preselili na novu lokaciju, mnogo se Hrvata preselilo ovdje zajedno s nama – otkrio je Paul Eastwood, upravitelj lokala.

Prijenosi utakmica kod njega se uglavnom gledaju na hrvatskim kanalima.

- Imamo i hrvatski satelitski prijamnik, ali ćemo danas emitirati na engleskom. Kad su u pitanju različiti sateliti, slika zna kasniti, pa bi jedan dio lokala počeo slaviti, a drugi još ne bi znao što se dogodilo. Ljudima to može smetati – kaže Eastwood.

Pitali su ga i za mišljenje o hrvatskim navijačima kojih danas u Londonu ne bi trebalo biti previše.

- Vjerojatno imaju malo više respekta nego engleski navijači. Osobito sad kad su uvedene mjere zbog koronavirusa kojima je zabranjeno pjevanje i skandiranje...

Linker
18. travanj 2024 00:36