Mateo Kovačić
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NIŠTA OD MALTE I RUSIJE

SN doznaju: Kovačić definitivno propušta odlučujuće utakmice Vatrenih! Dalić ima nekoliko opcija...

‘Pregled je pokazao da je ozljeda nešto teža nego što su se svi nadali‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. listopad 2021. 21:56

Mateo Kovačić definitivno je otpao za završnicu kvalifikacija hrvatske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, utakmice s Maltom i Rusijom. Iako je nakon prvih vijesti HNS u objavi ostavio sitnu nadu da bi reprezentativni veznjak mogao imati ekspresan oporavak, to nije objektivno očekivanje. Procjena liječničke službe Chelseaja je nepovoljna.

- Pregled je pokazao da je ozljeda nešto teža nego što su se svi nadali i da četiri tjedna neće moći igrati. Nisam puno s njim razgovarao jer bio je jako loše volje kad mu je to priopćeno - kazao nam je Nikky Vuksan, Kovačićev menadžer.

Mateo Kovačić je u četvrtak tijekom treninga osjetio kako je kvrcnulo u zadnjoj loži. To je posljedica prevelikih napora koje imaju nogometaši, troši ih se dok tijelo ne kaže "Dosta!“. Sve je danas podređeno showu, marketingu, utakmice se igraju svakodnevno kako bi televizije koje skupo plaćaju prava imale u središnjim terminima nogomet uživo na ekranu. Prosječan godišnji broj nastupa nogometaša je drastično skočio, i na tome se ne staje, prijedlozi za još više utakmica idu dalje, od povećanja Lige prvaka, preko želje FIFA-e da svjetsko prvenstvo bude svake druge godine…

image
Anadolu Agency via AFP

Kovačić je razočaran, i Chelseajevu menadžeru Thomasu Tuchelu je krivo što nije skratio trening za koju minutu, ali o tome je sada nepotrebno lamentirati. Profesor Boris Nemec, dugogodišnji liječnik Vatrenih koji više nije uz reprezentaciju, ali kao vrhunski stručnjak vidio je "milijun“ takvih ozljeda, rekao nam je:

- Postoji više stupnjeva ozljede mišića. Kod najblažeg, kada igrač osjeti samo nelagodu, vrati se na teren za desetak dana. No, ako je ozljeda imalo teža stanka je okvirno mjesec dana. Kada osjeti bol to u pravilu znači da se dogodilo malo krvarenje uslijed puknuća vlakana. Najbolje se to vidi na magnetskoj rezonanci, a pokaže i ultrazvuk. Niti jedan pametan igrač neće se vratiti prije vremena, jer velik je rizik od nove ozljede na istom mjestu, a to onda znači puno dužu pauzu.

Izbornik Zlatko Dalić već je rekao kako će umjesto njega pozvati Luku Sučića, mladog veznjaka RB Salzburga koji je debitirao sa Slovačkom u Osijeku. Kovačić je postao bitniji za reprezentaciju nego što je ikada bio, za Dalića je njegov izostanak udarac kojeg nikako nije želio. Istu ozljedu imao je u završnici protekle sezone, tada ga više od mjesec dana nije bilo u akciju. Nakon susreta Premier lige s Crystal Palaceom 10. travnja morao je preskočiti pet ogleda engleskog prvenstva i tri dvoboja Lige prvaka, kao i polufinale i finale FA Kupa.

Vratio se tek 18. svibnja, a u Ligi prvaka je odigrao deset minuta finalnog dvoboja s Manchester Cityjem. Hrvatska s Maltom igra 11. studenoga, a s Rusijom tri dana kasnije, kada su mišići u pitanju tako brzo mogao bi se oporaviti samo netko s najmanjom mogućom ozljedom. Što kod njega nije slučaj…

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Izbornik kao zamjene ima Marija Pašalića i Nikolu Vlašića. Mogao bi posegnuti i za nekim drugim rješenjima (Ivanušec, Brekalo, Kramarić, pa i Sučić u određenoj minutaži), u potrazi za trećim čovjekom u sredini terena pokraj Marcela Brozovića i Luke Modrića. Danas se može samo pomoliti da ne bude još koja ozljeda bitnih igrača. Sa Slovačkom je startao Pašalić, s Rusijom i Slovenijom u rujnu, kada je igrao Kovačić, a nije bilo Modrića, također je u prvih 11 bio ofenzivni veznjak Atalante. Vlašića je više "gurao“ prema napadu.

Pašalić se i ovaj put čini najlogičnijim rješenjem, jer treba zabijati i pobjeđivati. Već na Malti nužna su tri boda, pa je pitanje hoće li Dalić što kalkulirati tamo sa sastavom da bi nekim igračima sačuvao svježinu za Poljud ili će tražiti da se što prije slomi domaćine s najjačim kadrom, te da potom može raditi zamjene…

Linker
20. travanj 2024 16:42