JOE KLAMAR Afp
HRVAT S ‘DRUGE STRANE‘

Šokirao Vatrene na startu: Iz HNS-a me nisu zvali! A ovo što sam Lovrena kopačkom razderao po licu...

Roditelji junaka slovenske pobjede, bivšeg mladog austrijskog reprezentativca, su Hrvati
Piše: Jure BurićObjavljeno: 27. ožujak 2021. 08:32

Slovenski reprezentativni veznjak i strijelac jedinog, pobjedonosnog gola protiv Hrvatske, Sandi Lovrić, sutra, 28. ožujka, proslavit će 23. rođendan. Lovrić je već sa 16 godina, 4 mjeseca i 20 dana imao premijerni nastup za prvu momčad Sturma i najmlađi je igrač u povijesti kluba iz Graza. Bio je Lovrić stalni dio svih reprezentativnih momčadi u Austriji, igrao za sve uzraste, od U-16 do U-21, i njegova odluka da igra za A-vrstu Slovenije mnoge je u ovoj alpskoj zemlji iznenadila.

Lovrić je po roditeljima Hrvat (otac iz Slavonskog Broda, majka iz Modriče) i po tom kriteriju mogao je, možda, biti i član Vatrenih, ali Hrvatska ga “nije vidjela” do poraza Hrvatske u Ljubljani. Jučer nam se veznjak Lugana javio iz ruskog Sočija, gdje danas Slovenci imaju sudar s Rusijom.

Kakva je atmosfera nakon Hrvatske, a uoči Rusije?
- Sve je super, nadam se da će tako i ostati!

Ne osjećam se junakom

Osjećate li se junakom poslije važne pobjede Slovenije i vašeg pogotka?
- Obje te činjenice su povijesne, ali ja se uopće ne osjećam ni posebnim niti kao junak. Sretan jesam, to je nedvojbeno, jer sam mogao pomoći svojoj momčadi, a pogodak je razlog više za moju sreću i zadovoljstvo. Jučer sam uživao, ali već sam koncentriran na današnju utakmicu i obveze jer još puno posla je pred nama na putu prema završnici Svjetskog
prvenstva.

image
JOE KLAMAR Afp

Kakav ste osjećaj imali pred dvoboj s Hrvatskom, jeste li vjerovali u pobjedu?
- Htio sam i želio pobijediti, kao i uvijek. Mislim da tako osjećaju svi sportaši pred mečeve. Bila je to za mene posebna utakmica, igrati protiv svjetskih zvijezda, igrati protiv viceprvaka svijeta, igrati protiv Luke Modrića, koji mi je nogometni uzor... Bio sam u tom nekom svom filmu. Želio sam na najbolji mogući način pomoći suigračima, biti od koristi za dobar rezultat, za pobjedu. I ispalo je najbolje! Presudio je moj pogodak i sada smo u plusu tri boda. Lijep osjećaj!

Dio nogometne javnosti vam je zamjerio zbog sudara s Lovrenom, kad ste ga kopačkom zagrebali po licu?
- Ništa tu nije bilo nesportski, niti za zamjeriti. U naletu se to nije moglo izbjeći, odmah sam mu se ispričao i Lovren mi je rekao da je sve u redu, da ne brinem. Bez ikakve ljutnje i zamjerki. Ne bih nikada, nikoga, namjerno ozlijedio, ni u snu.

Zašto je Hrvatska kao favorit izgubila, a vi pobijedili?
- Mi smo imali naš plan, držali smo se uputa našeg izbornika da budemo u svakom trenutku i na svakom dijelu terena kompaktni. Znali smo dobro tko su nam suparnici i što sve mogu hrvatski igrači ako im se dozvoli i ako dođu u prigode. Nakon našeg vodstva i nakon poluvremena i dalje smo držali kompaktnost te čekali situacije za kontre.

Veselio se pobjedama

Je li vas netko ikad kontaktirao iz HNS-a?
- Ne, nikad mi se nitko nije javljao po tom pitanju.

Igrali ste za Austriju, za mlađe uzraste, odabrali ste A-vrstu Slovenije. Što da su vam ponudili “kockasti” dres?
- Ja sam tu gdje jesam, ovo je moj odabir i vrlo sam zadovoljan! Uvijek sam se radovao pobjedama Hrvatske zbog Luke Modrića, moga nogometnog uzora. S njim sam razmijenio dres poslije utakmice u Ljubljani.

Tko vas je zvao iz Slovenskog nogometnog saveza?
- Izbornik Matjaž Kek me pozvao, brzo smo se dogovorili... Čast mi je što mi je dao priliku i što mi vjeruje od samog početka suradnje.

Kakav je Kek trener i kako ste prihvaćeni u Sloveniji?
- Kek je izvrstan trener i čovjek! Odlično sam primljen od strane svih u i oko reprezentacije.

Slobodan izbor

Kakve su bile želje roditelja kad je u pitanju vaš izbor reprezentacije?
- Oni su meni prepustili slobodan izbor i uopće se nisu petljali.

Kako vam je u Luganu, jeste li progovorili talijanski?
- Zadovoljan sam, u svakom pogledu. Trenutačno smo 3. na ljestvici, naučio sam talijanski tako da se sporazumijevam jako dobro.

Na koncu, kakav rasplet vidite u ovoj skupini H?
- Teško mi je to nadaleko za prognozirati, ali je sigurno da neće nikome biti laganini. Mi ćemo davati u svakoj utakmici maksimum, misliti od utakmice do utakmice. Imamo svoj cilj i gledat ćemo prema cilju kojem trebamo stići - zaključio je Lovrić.

image
JOE KLAMAR Afp

Linker
03. svibanj 2024 10:56