Ronaldo i Modrić ilustracija
 AFP, CROPIX, SN ILUSTRACIJA
STROGE MJERE

Split na dan utakmice: Ronaldo se ukazivao rjeđe od pape, ali kako su tek čuvani bili Modrić & Co.!

Hoće li izaći, kad će, možete li ga pozvati, molili su navijači policiju ispred hotela Amphora...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. studeni 2020. 19:11

Prije godinu dana za Mađarsku je Split živio u “kockicama”, za Portugal su korona i jugo otpuhali atmosferu. Pred hotelom Amphora na Žnjanu tek nekoliko dječaraca koji su se nadali vidjeti Ronalda.

- Hoće li izaći, kad će, možete li ga pozvati? - zapitkivali su i molili policajce na ulazu ispred hotela dječaci od nekih 9-10 godina.

Ali, Ronaldo se ukazivao rjeđe od Pape. I malotko ga je zaista vidio. Da nije bilo treninga na Poljudu i jednog spretnog fotografa ispred hotela, zapitali bi se protekla dva dana mnogi je li bio u Splitu do utakmice. Jer, tek su policijske snage uokolo Amphore podsjećale da je važan gost u Splitu. Nogometni gost ekstra klase, CR 7.

U hotelu Lav u Podstrani još teže za kibicere i fanatike Vatrenih. Do Modrića i društva nije se moglo ni pogledom. Ispred Amphore vam se možda i moglo posrećiti da netko od Portugalaca zaluta na balkon, da vidi kako izgleda kad južina zapuše između Brača i Splita. Ali, Lavu se nije moglo ni blizu. Policijska blokada na ulazu u hotelski kompleks, a igrači daleko u svojim sobama. Ne možete im ni ispod prozora zapjevati. Oni dovitljivi penjali su se po balkonima obližnjih kuća i novih zgrada.

image
ANDERS WIKLUND

Oni hrabriji se provozali i brodicama po jugu ne bi li vidjeli reprezentativce Hrvatske kako uživaju u samostanskom miru. Ako im je nešto korona donijela, onda je to nikad mirnije čekanje utakmice. I to vrijedi za sve reprezentacije. Nema šetnje po hotelu, fotografiranja... sve je po propisu. Ionako je previše rizika u stalnim putovanjima, previše je igrača moralo u izolaciju umjesto na travnjak da bi se riskiralo sa novim slučajevima puštanjem prijatelja i ostalih gostiju u hotel.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Split nije imao sreće, jedan od najvećih igrača koji je ikada došao na Poljud, Cristiano Ronaldo, ostat će praktički viđen samo na TV-u. Ili na balkonu. Prazan stadion, a prazan je i grad. Kiša je natapala Split, a i da nije, ne bi to ništa promijenilo za navijače željne spektakla. Korona nije zaustavila nogomet, ali je zaustavila navijače ostavivši veliku prazninu. Nema onog šušura po gradu, pristaša Vatrenih iz Hrvatske, Hercegovine, iz Europe. Ronaldo u gradu, sve izgleda kao san, ali nema nikoga da ga vidi. Kakav peh, kakva šteta.

Izostao je spektakl navijačkih boja, izostao je i prihod za hotelijere i ugostitelje, a promijenio se i odnos Hajduka i HNS-a. Dolaskom predsjednika Jakobušića više predstavnici HNS-a ne odlaze u Grad Split po ključeve stadiona. Sad je Hajduk na usluzi, pružili su Bijeli ruku suradnje, a uskoro možda dođe i do nekog ozbiljnijeg pomirenja. Približavanja odnosa. Bitno je uvijek napraviti prvi korak, ali ovoga puta je važno da je Hajduk pokazao želju ugostiti reprezentaciju i u sljedećim utakmicama. Proći će korona, bit će ponovno susreta s gledateljima na tribinama, a i Ronaldo će još igrati.

- Doći će on nama opet, da ga svi vidimo kao igra na Poljudu - kazao nam je jedan od šetača sa Žnjana.

Ronaldo je tiho prošao kroz Split, nisu njegovi obožavatelji imali priliku s tribina poslati mu poljubac ni poruku. Ali, jednu po jednu utakmicu i vraća se Poljud na nogometnu mapu reprezentacije.

Linker
20. travanj 2024 06:54