Luka Modrić

 Darren Staples/Zuma Press/Profimedia
ALARM U REPREZENTACIJI

Srebrni Vatreni: ‘Budimo iskreni, Modrić se promijenio. Musa i Beljo? Ne mogu oni biti match winneri‘

"Ako ne možemo pobijediti Armeniju i Latviju, e onda smo zaista u problemu"
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. listopad 2023. 15:45

Dva poraza zaredom i Vatreni više nisu u nekoć bajnoj situaciji za Euro u Njemačkoj. Prije posljednjeg kvalifikacijskog ciklusa sve je izgledalo idilično, toliko lijepo da je Ivan Strinić znao bez ustručavanja kazati "nitko u Europi ne igra kao Hrvatska".

- Da, istina, ali Hrvatska u punom sastavu. U mjesec dana toliko se toga promijenilo i nažalost pokazalo se da ne možemo nadoknaditi izostanke ključnih igrača - kazao nam je Strinić.

Prvi na popisu tih ključnih svakako je Ivan Perišić.

- Nismo reprezentacija koja može nadomjestiti najvažnije, nemamo tu širinu. Zašto je Francuska godinama u najužem vrhu? Zato što ima kvalitetu i širinu. Hrvatska posjeduje kvalitetu, ali ne i širinu kadra kakvu imaju Francuzi. Perišić je naš najvažniji igrač. Neću reći da je 50% reprezentacije, ali u današnjem nogometu automatizma i šablona, Perišić je igrač koji radi razliku, Ima prolaz "jedan na jedan", osvaja prostor i stvara pomutnju u suparničkoj zadnjoj liniji. Teško je očekivati da će netko zamijeniti Perišića u jedan dan. Uostalom, ni Perišić nije na početku reprezentativne karijere stvarao takvu razliku.

image

Ozlijeđeni Ivan Perišić u Osijeku

TOM DUBRAVEC/Cropix

Drugi je centarfor. U rujnu su Vatreni imali tri velikana na "devetki", ali u dva zadnja ogleda nije bilo spremnog Petkovića, nije bilo Kramarića, a Livaja se oprostio.

Ni tjelesne moći ni kreacije

- Ne možeš od igrača koji su dosad malo sudjelovali u važnim utakmicama očekivati da će odjednom postati "match winneri". Ne bih ni prebacivao krivnju na njih. Za sve treba vremena, ali Musa i Beljo igraju jake lige. Imaju perspektivu, međutim, treba proći fazu adaptacije, fazu uigravanja. Zato se i dogodilo da smo u dva susreta postigli tek jedan pogodak.

Ako je Turska bila "tiho upozorenje", Wales je upalio "alarm". Za ishod kvalifikacija, ali i budućnost reprezentacije koja je u evidentnom igračkom padu.

- Neugodne su reprezentacije poput Walesa. Slično sam prošao sa Štimcom prije Svjetskog u Brazilu. Ujesen 2013. izgubili smo 0:2 od Škotske. Reprezentacije poput Walesa, Škotske, Norveške, Danske.... to su selekcije koje nam nikada nisu odgovarale. Puno trke, fizička nadmoć i prekidi kao forte. Wales je u drugom poluvremenu u Cardiffu izgledao puno svježije. Povukli su se domaćini, Hrvatska je preuzela igru, ali nismo bili opasni.

image
Darren Staples/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Svjestan je i Dalić činjenice da su Vatreni pružili skromno ofenzivno izdanje. Ni tjelesne moći, ni kreacije u napadačkoj igri.

- Moramo biti iskreni i kazati da se i Luka Modrić promijenio. Sve je izgledalo idilično ovog ljeta, ali ne može više ni Luka držati sve kako je ranije radio. U godinama je, primjetno je da je drukčiji. Jasno je da bi i ostali trebali više povući, da ne možemo dalje očekivati kako će Luka sam sve povući kao dosad. Uz to, ušla su dva-tri nova igrača i promijenili su se mehanizmi igre. Više ne funkcioniramo na isti način što se vidi na igri, nažalost, i na rezultatu.

Wales na ‘steroidima‘

Je li izbornik gao više napraviti? Na sebe je preuzeo odgovornost za igru i rezultat.

- Ne vidim da je Dalić mogao više izvući iz ovog kadra. Jednostavno, nije imao ekstra rješenja. Nedostatak glavnih igrača se osjetio, jer Hrvatska nema dvije jednake ekipe da može lagano ubacivati "figuru za figuru".

Ipak, postoje još uvijek izgledne šanse da se Njemačke domognemo i bez dodatnih kvalifikacija, ali trebat će nam i ostali rezultati ići u prilog. Wales gostuje kod Armenije i čeka Tursku.

- Moramo se nadati, premda je jasno da je Wales trenutno na "steroidima". Velšani lete, puni su samopouzdanja i ne vjerujem da će propustiti priliku u Armeniji. Međutim, zadnje kolo u direktnom ogledu Walesa i Turske očekujem remi.

Uz taj remi trebaju ići i dvije pobjede Hrvatske, na gostovanju kod Latvije i kući s Armenijom.

- Te dvije pobjede neću ni dovoditi pod znak pitanja. Ako to ne možemo, onda smo zaista u problemu. Računam na te dvije pobjede i remi Walesa i Turske. Premda Turci imaju osiguran prolaz na Euro, nitko ne prepušta olako prvo mjesto u skupini. Ništa nije izgubljeno, imamo se čemu nadati, ali jasno je da će se dva poraza dobro analizirati. Pouke moramo izvući, ali bit će lakše to uraditi ako ostvarimo prolaz bez dodatnih kvalifikacija.

Linker
06. svibanj 2024 03:39