ADRIAN DENNIS Afp
Četvrto gostovanje

Srušili smo Engleze, a onda je Wembley postao proklet... Od današnjih Vatrenih tamo je zabio samo jedan

Igrati veliku utakmicu na Wembleyju jedan je od snova mnogih igrača...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. lipanj 2021. 14:49

Dominik Livaković u nedjelju će prvi put stati među vratnice Wembleyja, osim njega u prvoj postavi mogla bi biti još trojica Vatrenih koji nikad nisu igrali na kultnom stadionu od čak četrnaestorice izabranika Zlatka Dalića koji nemaju iskustvo nastupa na toj adresi.

Wembley, koji je u svojoj staroj verziji nazivan hramom nogometa, otvoren je 1923. godine i u jednom času primao je čak 127 tisuća gledatelja. Tada je gradnja stajala 750 tisuća funti. Na njemu su Englezi 1966. osvojili svoj jedini naslov prvaka svijeta, a i Hrvatska je igrala 1996. prijateljsku utakmicu s Tri lava (0:0). Novi Wembley zasjao je 2007. godine na istom mjestu, super luksuzan i moderan nastavio je tradiciju najprestižnije nogometne lokacije na planetu.

Četvrto gostovanje

Koštao je gotovo 800 milijuna funti, a Hrvatska na njemu igra četvrti put. Nakon mitske pobjede 2007. nad Engleskom 3:2, zbog čega su Tri lava otpala s Eura, domaćin je uzvratio s dva uspjeha 2009. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo čak 5:1 i 2018. godine 2:1.

Igrati veliku utakmicu na Wembleyju jedan je od snova mnogih igrača. Nekog će inspirirati, drugima “odsjeći noge“. Hrvatska ima iskusnih nogometaša koji su više puta gazili najčuveniji nogometni travnjak, ali i nekih koji će se prvi put skinuti u toj svlačionici. Jednom ili više puta na Wembleyju su igrali Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Ante Rebić, Josip Brekalo, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Šime Vrsaljko, Nikola Vlašić i Lovre Kalinić. Kramarić je i zabio gol za vodstvo u Ligi nacija prije dvije i pol godine.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Posebna nedjelja

Vatreni su 18. studenoga 2018. poraženi, a s klupe atmosferu su doživjeli Dominik Livaković, Duje Ćaleta-Car, Mario Pašalić i Milan Badelj. Njima nedjelja neće biti prvo iskustvo, no jedno je sjediti po strani, sasvim nešto drugo igrati.

Desetorica nikad kao igrači nisu bili na Wembleyju: Simon Sluga, Josip Juranović, Mile Škorić, Domagoj Bradarić, Borna Barišić, Bruno Petković, Ante Budimir, Mislav Oršić, Joško Gvardiol i Luka Ivanušec.

Prije Kramarića za Vatrene su zabijali Kranjčar, Olić, Petrić i Eduardo, a Andrej je zadnji Hrvati koji zatresao mrežu na toj adresi. Ranije je to učinio Ivan Rakitić za Barcelonu 3. listopada 2018. godine iz voleja i dobio priznanje za najbolji gol Lige prvaka u toj sezoni, u natjecanju po skupinama.

Imaju li danas Vatreni junaka Wembleyja u svojim redovima, među ljudima s iskustvom ili novacima? Ili će porazi krenuti u seriju? Bit će to još jedna posebna nedjelja hrvatskog nogometa.

Linker
23. travanj 2024 23:21