Ilustracija

 Ante Čizmić/Cropix
STRAH OD PROBLEMA

Stadion rasprodan, hrvatski navijači na velikom testu. Ključno je da se izbjegne žalosna scena

U HNS-u vlada bojazan od neprimjerenog skandiranja u današnjem dvoboju s Latvijom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. rujan 2023. 19:03

Rujevica je rasprodana, kažu u HNS-u, preko osam tisuća gledatelja bit će na utakmici Hrvatske i Latvije. Gostujuća tribina nije potrebna jer njihovu reprezentaciju dopratila je samo manja skupina navijača koji će se smjestiti u lože ili na zapadnu tribinu te će i u “kavezu” biti fanovi Vatrenih.

Luka Modrić i društvo još će jednom imati odličnu atmosferu i jaku podršku, iako se nije službeno najavila niti jedna klupska navijačka skupina, tako ni Armada. Policija je provjerila imena svih koji su kupili karte i živi nada da diskriminatornih povika s tribina neće biti, ni sucu niti bilo kome, da će rasizam i homofobija ostati daleko od riječkog stadiona te da UEFA neće aktivirati kaznu koja bi značila igranje u Osijeku na Opus Areni s Turskom bez publike.

- Najveća bojazan je od neprimjernog skandiranja zato što smo pod UEFA-nom kaznom koja kaže da ćemo igrati pred praznim tribinama ako u sljedeće dvije godine ponovimo ono što se dogodilo na Ligi nacija. Nažalost, na susretima HNL-a u posljednjih nekoliko kola imali smo neprimjerne povike sucu baš kao u Rotterdamu zbog čega smo kažnjeni “Cigane, Cigane...” i na Dinamo

- Rijeka i potom na Osijek - Dinamo i tako dalje. Gotovo da nema kola koje prođe bez toga. Apeliramo na sve prisutne na stadionu da se suzdrže od toga jer to nam je najveća opasnost i prijetnja - kazao je HNS-ov voditelj odjela za sigurnost Jurica Jurjević.

Folklor opće populacije

To nije pitanje ultrasa, kod nas se radi o navijačkom folkloru opće populacije i zato ova akcija UEFA-e djeluje kao pokušaj preodgoja, što je vrlo teška misija. Osim toga mogu se pojaviti i provokatori koji će baš htjeti napraviti izgred.

- Nemamo najavu da bi se takvi trebali pojaviti. Ne očekujemo probleme takvog tipa. To se kod nas događa spontano... - dodao je Jurjević.

Hrvatska će s Turskom igrati u Osijeku, potvrdio je HNS i oko toga nema spora. Bez obzira na pokušaje nekih da to spriječe. Slavonija i Baranja obožavaju Vatrene. Bilo bi žalosno da prvi nastup Hrvatske na novom stadionu bude pred praznim tribinama za sve koji vole reprezentaciju i žele navijanjem biti uz nju.

Navijači i u Armeniji

Vatreni u subotu lete u Armeniju, zanimljivo je kakva će tamo biti situacija. Zbog odluke UEFA-e neće biti tribine za hrvatske navijače, međutim znamo da su mnogi kupili avionske karte iz Austrije, Italije, čak i Sofije. Tko će se tamo pojaviti, a tko je odustao od puta? Dio njih će sigurno doći i vjerojatno su već nabavili karte po armenskoj liniji. Tako je to s Hrvatima, neke ne možete spriječiti da uđu na stadion kad igra Hrvatska, a neki bi je htjeli izbaciti sa svojeg stadiona. HNS ima i u Armeniji određeni broj ulaznica za VIP sektor, za ljude povezane sa Savezom.

Ali prvo da vidimo mogu li Hrvati položiti test i navijati isključivo za svoje, bez uvreda bilo kakve vrste. Jasno, ako se to dogodi, svaka sljedeće utakmica je novi ispit. Teško će biti izdržati dvije godine. Jako teško... No barem da se otvaranje Opus Arenu za reprezentaciju ne dogodi bez svjedoka na tribinama.

Linker
07. svibanj 2024 23:52