DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
LEGENDARNI VELIMIR ZAJEC

‘Šteta što Gvardiol to nije igrao u Dinamu! To sam i sam prošao, ja vidim ga vidim na drugoj poziciji‘

Javio se s vrućih atenskih 30 "celzijevaca", da bi u jednako vrelom Rovinju - spuštao temperaturu
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 09. lipanj 2021. 22:48

Nema privilegiranih niti predodređenih u nacionalnoj momčadi, decidirano odgovara Velimir Zajec, kada ga pitamo kako bi iz labirinta izveo Andreja Kramarića, golgetera koji niti nakon 25 golova za Hoffenheim ove sezone nema mjesta u prvom sastavu Zlatka Dalića. Onda se u sljedećoj rečenici ipak malo korigira.

- Nema predodređenih osim, naravno, Luke Modrića. On je kategorija za sebe, kapetan i lider, izvanserijska klasa oko koje se vrti igra naše momčadi. Svi ostali, od 2. do 26. kandidata, u ravnopravnom su položaju. Nije demagogija, svi ti momci s razlogom su zadužili dres. Dakle, najbolji su nogometaši koje imamo, i među njima ne smije biti razlike.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Zajec se javio s vrućih atenskih 30 "celzijevaca", da bi u jednako vrelom Rovinju - spuštao temperaturu. Hrvatska nije ostavila neki bajan dojam u dvije pripremne utakmice s Armenijom i Belgijom, ali daleko od toga da je bila grozna, čitamo iz Zekine intonacije.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

- Gledao sam obje utakmice, ovu s Belgijom pozornije. U prvom poluvremenu to je štimalo. U redu, nije Hrvatska bila posebno opasna, ali s druge strane, Belgija je igrala podjednako suzdržano, što je plastičan dokaz da se naša perspektiva nakon Rusije promijenila. Postali smo lovina, drukčije nas skautiraju, svi nas respektiraju, rijetki se usude krenuti spuštenim gardom. Malo smo pali u nastavku u Bruxellesu, no ništa to ne znači, i ne bih iz te utakmice izvlačio velike zaključke uoči Eura.

Seljakanje po pozicijama

Javnost u domovini teško će razumjeti Zajecovu "nirvanu" nakon što je Hrvatska postigla jedan gol u dvije utakmice. Treba li Dalić ipak mijenjati fizionomiju napada?

- Perišić, Rebić i Petković klasni su igrači, ali niti jedan nije tipični golgeter. Izbornik je odlučio igrati bez "prve špice", ali ne mora to biti loše. Očekujem svu trojicu u boljem izdanju na Euru, jer tjelesno su moćni i jer su znalci, trofejni igrači. Ako već tražimo neku Ahilovu petu momčadi, onda me više zabrinjava obrana. Ne njezin centralni dio, jer stoperi igraju OK, sigurno i s autoritetom. I Livaković je vrlo dobar, ulijeva sigurnost suigračima. Malo zabrinjavaju bekovi, jer osjeti se da je iza Vrsaljka preduga apstinencija, a niti Barišić nije bio pravi.

Pravi je bio Gvardiol, mladić koji je na prepad osvojio simpatije Dinamovih navijača, a sada je na putu da nakon tjedan dana života u A-reprezentaciji preuzme Barišićevu poziciju.

- Gvardiol je zaista jako, jako dobar. Njegova kvaliteta kaže da smo riješili budućnost obrane, ali njegov karakter sugerira kako priču možemo i ubrzati, da može odmah "u vatru". Šteta je samo što u Dinamu nije igrao na svojoj prirodnoj poziciji, jer on je stoper. Njegova priča pomalo me vraća u moje igračke dane, jer i mene su kao polivalentnog igrača seljakali po raznim pozicijama u momčadi. Koliko god to bilo dobro za igrača, jer upoznaje se s različitim zahtjevima u različitim ulogama, toliko može biti i prepreka razvoju. Kao iznimno talentiran nogometaš, Gvardiol sada treba prihvatiti svaku Dalićevu ideju, nema tu manevarskog prostora, ali za njegov razvoj bilo bi najbolje da se ubuduće ipak brusi kao stoper.

Bez tradicije

Priču okrećemo prema nedjelji i otvaranju turnira. Ako je Belgija u početku generalne probe mjerkala Modrića i suigrače u strahu od iznenadnog mata, Engleska na Wembleyju vjerojatno neće? Novi val mladih engleskih asova nije odgojen u duhu da puno kalkulira…

- Već tamo, u polufinalu SP-a, moglo se vidjeti da su Englezi odustali od tradicije, da Southgate ne igra engleski, nego europski nogomet. Kasnije, kroz Ligu nacija, to je još više došlo do izražaja. Oni su jedno od većih iznenađenja zadnjih godina, jer pored čvrstih igrača, sada imaju i znalce i brzance na krilima. Ne vjerujem da će se zaplesti u taktiziranje, ali ne očekujem kanonadu prema našim vratima. Znaju Englezi da imamo igrače koji ih mogu kazniti.

Gdje će završiti reprezentacija? U konkurenciji s Češkom i Škotskom morali bismo u osminu finala, barem kao jedna od četiri trećeplasirane momčadi…

- Uh, vidim nas svugdje… Bit će nam daleko teže nego prije, to je sigurno. Puno toga ovisit će o trenutku, o zaletu, mogu li naši igrači uloviti vrhunsku formu na vrijeme, ali na kraju bismo kao svjetski doprvaci, morali uloviti barem nokaut-fazu natjecanja.

Francuzi su svima favoriti?

- S pravom, imaju najbogatiji fond klasnih nogometaša. Da je De Bruyne zdrav, ja bih im Belgiju stavio odmah uz bok, ali bez njega, nisam siguran da su u prvom krugu favorita za naslov. Netko će iskočiti, jer uvijek iskoči…

Linker
25. travanj 2024 17:44