Zlatko Dalić
 REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
ŽELE GA NA TRI GODINE

STIGLA NEMORALNA PONUDA! IZBORNIK DALIĆ NA VELIKOJ KUŠNJI Šefu srebrne reprezentacije ponuđen ugovor kakav nikada nije niti jednom HR-stručnjaku

IZBORNIK NA KUŠNJI Šefu srebrne reprezentacije svijeta i službeno trećem najboljem treneru današnjice ponuđen ugovor kakav nikada nije niti jednom HR-stručnjaku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. listopad 2018. 11:22

Zlatko Dalić dobio je najbogatiju ponudu koju je ikad imao neki hrvatski trener i do kraja tjedna mora odgovoriti. Od prije se znalo za zanimanje Kineza za izbornika hrvatske reprezentacije, a jedan tamošnji prvoligaški klub sad mu daje uvjete koje bi malo tko odbio. Ako bi prihvatio posao u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, za tri godine zaradio bi 30-ak milijuna eura!

Iako je Dalić objavio kako će voditi Vatrene do Eura 2020. godine, i premda vjerujemo da će biti tako, da iz istoga razloga zbog kojeg je i ostao nakon Svjetskog prvenstva - moralne obveze prema narodu koji ga toliko voli i cijeni - neće potpisati angažman na Dalekom Istoku, nismo sigurni spava li mirno. Lova je u mnogih lomila i najjača načela i ako će, što pretpostavljamo, ostati čvrst i odaslati negativan odgovor, nije isključeno da će sanjati te brojke. Pogotovo kad dođu teži trenuci za kormilom Vatrenih, kao što je bilo u Elcheu.

Zagreb, 200918.
City Plaza Zagreb.
Zlatko Dalic, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije i  geneticar Dragan Primorac odrzali predavanje na Bisnode 4 Excellence konferenciji.
Na fotografiji:  Zlatko Dalic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Prema službenim informacijama iz Kine, ne nekim novinskim pretpostavkama, Daliću je “na stol“ stavljen ugovor na tri godine po kojem će zarađivati osam milijun eura po sezoni neto, pritom prva rata slijeće pet dana nakon potpisa. Nude mu i budžet od milijun eura godišnje da dovede u stručni stožer koga želi, ali i bogate bonuse: u prvoj sezoni za naslov prvaka Kine dva milijuna eura, za osvajanje Kupa 1,5 milijuna eura, za drugo mjesto u prvenstvu pola milijuna eura. I svake se godine nagrade povećavaju...

Strašne cifre

Kinezi, koji su do kraja otvoreni i jasni koliko žele Dalića, nadaju se da neće odoljeti ciframa na koje je doista teško ostati imun, a njima treba hitno rješenje. Već nakon Rusije procurilo je da mu jedan tamošnji klub nudi pet milijuna eura, a tada su se javile i brojne reprezentacije poput Egipta, Kolumbije, Uzbekistana, Južne Koreje, Japana, Irana… Svima se zahvalio i dogovorio s Davorom Šukerom da ostaje s Lukom Modrićem i društvom. Ugovor s HNS-om ima, no čelnici Saveza ne bi ga “žicom vezali“ da objavi rastanak. I zato je izbornička misija jedino u njegovim rukama. Poznato je da u ponedjeljak okuplja Vatrene za utakmice s Engleskom i Jordanom.

Zanimljivo pitanje - što bi bilo tko od nas napravio na Dalićevom mjestu? Najplaćeniji hrvatski trener ovog je časa Niko Kovač koji u Bayernu, prema neslužbenim informacijama, ima između pet i šest milijuna eura po sezoni. Daliću je jedan autogram dovoljan da i po tome ispiše povijest.

PR

Koliko je Dalić cijenjen u svijetu pokazao je primjer od prije nekoliko dana kad ga je prvi čovjek londonske burze Luca Peyrano pozvao na Elite, kojem je on glavni menadžer.

Priznanje u Milanu

To je skup 600 vodećih bankara, gospodarstvenika, menadžera, predsjednika Uprava najvećih kompanija, održan u organizaciji milanske burze, u njezinoj palači, gdje je sve zanimalo - kako je uspio? Govorio je o životnom putu, ali i poveznicama vođenja nogometne reprezentacija i kompanije. Istaknuo je teži put kojim je išao, a posebno potrebu oduživanja lokalnoj zajednici nakon uspjeha, u njegovom slučaju Varaždinu, kojeg već nekoliko godina pokušava, sa suradnicima, staviti na noge. Na kraju ga je Luca Peyrano pozvao drugi put na binu i najavio ulaganje kluba Elite u varaždinskog drugoligaša, investicijsko ili barem sponzorsko.

Osim što promiče Hrvatsku, što ga pozivaju na skupove na kojima bi se naši političari ili poslovni ljudi itekako rado pojavili, kamoli među govornicima, kad bi bili traženi, Dalić čini sve napore da podigne nogomet u Varaždinu. Nekoliko “teškaša” iz Saudijske Arabije kazalo je da su do Milana potegnuli samo zbog njega. Pa kad se vidi koliko su nogometaši napravili za Hrvatsku, dodatno jača pitanje - a što je Hrvatska napravila da to kapitalizira? Gospodarski i na svaki drugi način? Ili će to biti samo još jedna priča o propuštenim šansama.

Ozbiljni izazovi

Uglavnom, pred Dalićem su ozbiljni zadaci i izazovi s Hrvatskom za manje od milijun eura godišnje ili bogata berba u Kini? Dosad je uvijek birao Hrvatsku, bez obzira o kojem se pitanju radilo. A osam milijuna eura po sezoni za trenera koji je u TOP 3 u izboru FIFA-e zapravo je objektivna plaća. Pogotovo kad se u takve visine vine u najboljim godinama...

Linker
18. travanj 2024 17:12