Marko Pjaca i izbornik
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
ŠIRINA VATRENOG KADRA

Stigne li Dalić do Eura isprobati i igrače koji igraju standardno u ligama petice? Utakmica nema puno...

Pjaca, Šutalo, Krovinović, Sosa, Ozobić, Borevković... samo su neki od igrača koji bi mogli ući u izbor
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. studeni 2020. 16:19

Josip Juranović nije debitant, ali bio je to prošli put Domagoj Bradarić. Na prošloj akciji prve je nastupe za Hrvatsku upisao i Ante Budimir, a još u rujnu Filip Uremović. Sad su prvi put u nacionalnom dresu Toma Bašić i Marin Pongračić, koji bi već vjerojatno debitirao da nije bilo neugodne bolesti. Prve bi nastupe u ovome tjednu mogli dočekati i Antonio Čolak i Ivo Grbić.

Dolazak pod lupu

Uglavnom, Zlatko Dalić širi reprezentativni kadar, iako je teško očekivati da će na popisu biti nekih iznenađenja i da će igrači koji dosad nisu bili u kadru pronaći mjesto na završnoj listi. Govorimo, naravno, o slučaju da sve bude u redu, da nema ozljeda, Covida, nekih drugih nenogometnih razloga. Naravno, ima još puno vremena do Eura, a Dalić je pozivnicama koje je slao u zadnje vrijeme pokazao da je otvoren za sva nova rješenja, potencijalno, tko zna, možda se netko i nametne. Eto, Uremović je stigao odjednom, “uhvatio” desni bok dok nema Vrsaljka i neki ga već sad smatraju sigurnim putnikom na Euro. Juranović igra u Poljskoj, Melnjak u Turskoj, bio je tu i Bartolec, koji igra u Danskoj sve je, dakle, moguće.

Hoće li Dalić do Eura, iako utakmica do tada nema mnogo, isprobati još koga od novih? Kandidata ima. Recimo, neki igraju standardno i u ligama Petice. Primjerice, Borna Sosa proigrao je u Stuttgartu, nastavi li tako, mogao bi dobiti priliku i u A selekciji. U talijanskoj Speziji, pak, nameće se Martin Erlić, a njegov i Sosin “minus” kad su u pitanju pozivi pod Dalićevu kapu jest činjenica da su U-21 reprezentativci i ako će se mlada Hrvatska plasirati na Euro, bit će potrebniji Igoru Bišćanu. Tu je i Boško Šutalo, koji hvata minute u Atalanti, nametne li se u tako jakoj momčadi i bude li standardniji, svakako će doći pod lupu izbornika.

U francuskom Angersu već nekoliko sezona igra Mateo Pavlović. Angers je sve stabilniji prvoligaš, Pavlović, doduše, u zadnjim utakmicama nije igrao, ne znamo što je posrijedi, ali na početku sezone upisao je četiri nastupa u prvih 11 i trenutno je jedini igrač i Ligue 1 (Bradarić, Ćaleta-Car, Bašić) koji nije stigao do poziva u reprezentaciju. Spomenimo i Filipa Krovinovića, koji je već dugo na Dalićevu radaru, ali nikako da se poklope sve okolnosti za poziv. Ili je bio ozlijeđen, ili nije igrao, pa je mijenjao klub... Nastavi li biti standardan u WBA-u to će mu svakako biti važna referenca. Dakako, uvijek se nadamo da će Marko Pjaca potpuno proigrati u Italiji i vratiti se i u hrvatski dres.

Iz Rusije su u reprezentaciji Dejan Lovren, Nikola Vlašić i Filip Uremović, u mladoj je Kristijan Bistrović... A u toj ligi igraju, sve bolje, i Nikola Moro te Zoran Nižić. Bivši Dinamov veznjak također je u U-21 selekciji i na neki se način očekuje da u budućnosti postane reprezentativac, dok je bivši Hajdukov kapetan standardan i kvalitetan u Akmatu iz Groznoga, momčadi koja trenutno stoji na visokom sedmom mjestu ljestvice, Nižić je tamo i kapetan. Nižić je bio već u reprezentaciji, za razliku od ostalih spomenutih već je prešao 30 godina, stoper je, a na toj poziciji imamo najširu konkurenciju imena, ali, zašto ga ne spomenuti, nikad se ne zna.

Nije ta razina

Podcrtali bismo i Mateja Mitrovića i Nikolu Katića, ali oni su ozlijeđeni i trebali bi se na teren vratiti tek u siječnju, dok u portugalskom Rio Aveu već sezonama uspješno igra i Toni Borevković, njegova momčad ima drugu najbolju obranu lige, Borevković je nezamjenjiv u zadnjoj liniji. Teško je očekivati, recimo, da će šansu dobiti Filip Ozobić, azebajdžanska liga ipak nije ta razina, iako on odlično igra u Karabahu koji je stalni sudionik europskih skupina.

Hoće li se Dalić u idućim utakmica sjetiti i nekoga od ovih imena ili je utakmicama u studenom zaokružio (naj)širi popis kandidata za Euro, a ova će imena čekati novi ciklus?

Linker
24. travanj 2024 01:24