GORAN MEHKEK Cropix
U TEŠKOJ SITUACIJI

Što će biti s četiri Vatrena asa: Jesu li prebrzo potrošeni ili će ipak biti Dalićev poker asova!?

Dionice četvorice mladih nogometaša su dramatično devalvirale na burzi izbornika Dalića
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. rujan 2022. 15:25

Premda se tek spremaju zakoračiti u zrelu nogometnu dob, oni iza sebe već imaju višegodišnji staž u A-reprezentaciji, vlasnici su intrigantnih klupskih biografija te paketa od 117 zajedničkih nastupa i jedanaest golova za ‘vatrene‘. Oni drže svijet na dlanu, zar ne?

Baš i ne. Iz današnje perspektive preciznije bi bilo kazati da drže kvaku s pogrešne strane vrata, jer dva mjeseca uoči starta Svjetskog prvenstva dionice Duje Ćalete-Cara (26), Josipa Brekala (24), Nikole Vlašića (24) i Luke Ivanušeca (23) dramatično su devalvirale na katarskoj burzi Zlatka Dalića.

Dogodilo se to spletom različitih okolnosti, od nekih nespretnih odluka pojedinaca do predugog traganja za povoljnijom klupskom klimom, a skup račun za razdoblje stagnacije isporučen im je u četvrtak u dvoboju s Danskom. Ćaleta-Car, Brekalo i Ivanušec su ostali u predsoblju reprezentacije, s pretpozivima u rukama, a samo je Vlašić dobio posljednjih dvadeset minuta utakmice koju je Hrvatska odradila na visokoj razini.

image

Nikola Vlašić

Marco Canoniero/Shutterstock Editorial/Profimedia

"Bio bih najsretniji da sutra ukinu Ligu nacija", frustriran slabašnim ulaskom ‘vatrenih‘ u mini-ligu s Austrijom, Francuskom i Danskom izbornik je početkom lipnja zazivao pomoć tamo nekih Uefinih birokrata. Srećom, u Nyonu nisu čuli njegovu kuknjavu pa je natjecanje neometano nastavljeno i tri mjeseca poslije svjedočimo kako se Modrić i društvo pripremaju čekirati karte za Final Four (lipanj 2023.). Još važnije od slavljeničke lente – na putu prema vrhu skupine u prvi plan su uletjeli neki novi klinci i raširili lepezu izbornikovih rješenja. Dok odbrojava do kick-offa u Dohi, Dalić zadovoljno trlja ruke jer mu momčad još jednom djeluje spremna za veliki rezultat.

Prije godinu dana, za vrijeme završnice Eura, izbornik je zakotrljao malu kadrovsku revoluciju odlukom da je došlo vrijeme za promociju Josipa Juranovića na štetu Šime Vrsaljka. U nastavku priče očekivana generacijska rotacija – prvoj smjeni koja je zagazila sjeverno od tridesetog rođendana (Lovren, Vida, Vrsaljko) duže vrijeme se iza leđa navirivala druga smjena – prerasla je u nešto više.

Niotkud je u prvi plan uletjela ‘međusmjena‘, pojavio se treći turnus igrača pa tako Juranoviću sada društvo čine Josip Šutalo, Martin Erlić, a onda Borna Sosa te Lovro Majer, čija su prezimena odavno uokvirena u nacrtima sportskih direktora velikih klubova. Sve jačem klupskom apelu oni su u četvrtak dodali golove za nacionalnu momčad, a taj detalj u pravilu biva ona mašnica na vrhu transfera u Bayern ili Barcelonu.

Da su njih dvojica izrazito kurentna roba na tržištu potvrdit će podatak da su za Sosom do posljednjeg dana prijelaznog roka trčali klubovi iz Serie A i Premier lige, dok se Rennes od nasrtljivih kupaca za Lovru Majera obranio rekordno visokom izlaznom klauzulom od 60 milijuna eura, što je dvostruko veći iznos od cijene koju je Real Madrid klubu isplatio za Eduarda Camavingu.

image

Luka Ivanušec

MIGUEL MEDINA Afp

Ali vratimo se još malo gubitnicima ove kadrovske križaljke. Jesu li u novoj podjeli karata oni već jednom nogom na izlazu iz reprezentacije, nogometna replika na potrošena estradna "4 Asa", ili ipak poker asova kojeg se Dalić u pravom trenutku sprema izvući iz talona? Jednoznačnog odgovora nema: iako su se probili na vrhu istog novog vala, iako su u programu već dobre četiri godine, klupske situacije im trenutačno nisu usporedive. U nekoj zbirnoj ocjeni vjerojatno neću pogriješiti kada kažem da za značajniji iskorak u hijerarhiji (čitaj: bilo kakvu minutažu u Kataru) u sljedećih mjesec i pol moraju isporučiti nešto posebno, ako ne i spektakularno vrijedno. Jer dresovi prve jedanaestorice su manje-više podijeljeni.

image

Duje Ćaleta Car

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Reprezentacija u Dalićevu mandatu zna biti sklizav poligon. Ako ne vjerujete, pitajte Ćaletu-Cara koji je u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2022. odigrao šest utakmica, od toga pet puta kao starter. Da nije bio loš, kamoli tragičan, sugeriraju saldo i gol-razlika: s Dujom na terenu ‘vatreni‘ su pobijedili pet puta i remizirali u Moskvi, usput postigli 17 i primili samo jedan gol (7:1 na Malti).

Akcije su mu se strmoglavo obrušile kada ga je Marseille krenuo ‘mobbingirati‘ i prisiljavati na transfer. Ostao je na suhom treningu, a nije mu pomogla niti ona mala ekscentrična točka u lipnju kada je napustio kamp reprezentacije jer mu se, eto, utakmica kosila s datumom vjenčanja. Objektivno, Ćaleta-Car teško će se ugurati u avion za Dohu.

image

Josip Brekalo

MAX ELLERBRAKE Dpa Picture-alliance Via Afp

Vlašić i Brekalo, strijelci 13 golova otkako je Dalić za kormilom, od klupskih su problema u proteklih godinu dana bježali prema istom odredištu. Brekalu je odgovarao boravak u dresu ‘granate‘, baš kao što danas torinski zrak paše Vlašiću koji se brzo umorio od londonskog smoga. Za come back pod svjetla reflektora sada valja uloviti kontinuitet što kod dvojice naših trenerskih osobenjaka (N, Kovač, I. Jurić) definitivno nije laka zadaća.

Ivanušecova priča razlikuje se od prethodne tri u nekoliko nijansi. Premda najmlađi u ovom društvu, on je zapravo prvi probio led u reprezentaciji na onoj turističko-trgovačkoj turneji po Kini, još 2017. godine. Tamo je uz nadzor izbornika Čačića zabio i svoj dosad jedini gol za nacionalnu momčad, kojoj se kasnije najavio kao krilni napadač, da bi se u klubu vratio ulozi veznog igrača koju preferira.

Tih deset metara bliže centru na većoj mapi znači zastoj u pregustom prometu, jer tamo Dalić već ima popunjenu križaljku s prezimenima svjetskih zvijezda…

Linker
24. travanj 2024 09:32