OZAN KOSE
VIŠE NEMA IZBORA

Što Dalić uopće može napraviti? Hrvatska ostala bez sedmorice, pogledajte vjerojatni sastav za Portugal

Problemi se gomilaju za izbornika Zlatka Dalića i uoči posljednjeg kola Lige nacija na Poljudu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. studeni 2020. 21:52

Zlatko Dalić u zadnjih mjesec dana žonglirao je s imenima igrača koje će poslati na teren više nego ikad ranije, a u nekoliko situacija odluku o početnoj postavi čak i taktici mijenjao je na dan susreta. Slično bi moglo biti i ovaj put.


Za Portugal su mu od poznatog kadra ostala 23 igrača, pritom je obrana posebno stradala. Izbornik je naznačio mogućnost priključivanja kojeg novog imena da pojača konkurenciju u zadnjem redu, ali to se do treninga u nedjelju koji je bio u Omišu nije dogodilo. Na listi pretpoziva nalazili su se od stopera Mile Škorić i Tin Jedvaj, pritom za igrače iz HNL-a te pretpozivnice nisu ni bitne jer pretpostavljamo da bih ih naši klubovi pustili i bez toga.

image
Vjerojatni sastav Hrvatske za Portugal
SN

Administrativne zapreke

Od stopera Dalić ima samo Lovrena koji je priključio i Pongračića te bi bilo logično da doda još barem jednoga, ako ne i dvojicu. Hrvatska ipak nije tako mala nogometna nacija s tako skromnim brojem igrača da bi Borna Barišić ponovno trebao završiti na stoperu. U Solni se to dogodilo stjecajem okolnosti. No, kako je Barišić kazao da nema problema s time, ne isključujemo tu opciju. Budući da je okretniji, možda bi mu u nekim aspektima bilo i lakše protiv vižljastih Portugalaca nego suigraču od 190 cm. Iako je logično da u središtu obrane bude specijalist za tu poziciju.


Jedino ako ne postoje administrativne zapreke zato što bi i bilo koji novi igrač morao biti testiran.


Za Portugal izbornik ne može računati na petoricu od prije. To su Kramarić, Rebić, Vrsaljko, Vida i Brozović te na Ćaleta-Cara i Uremovića. Prvi je dobio drugi žuti karton dok je Uremović ozlijedio zadnju ložu.

image
ANDERS WIKLUND


Obje utakmice u značajnoj minutaži igrali su Pongračić, Brekalo i Budimir, baš trojica koji su imali objektivne probleme pa je jasno da pogotovo Pongračić i Budimir nisu dovoljno spremni kako bi u sedam dana igrali tri utakmice u punoj kvaliteti i snazi. Pongračić je bio bolestan i tek se u reprezentaciji vratio ozbiljnom igranju, a Budimir nije prošao pripreme zbog kasnog transfera u Osasunu i potom je bio u izolaciji zbog korone. I Brekalo je imao koronu. Čak i kad bi Pongračić startao morao bi imati spremnu zamjenu.

Santosova krila i bekovi

Prvo je pitanje hoće li Hrvatska igrati 4-2-3-1 kao što je startala u Švedskoj ili 4-4-2 u rombu na što se kasnije prebacila? Ako neće krenuti ni Budimir, niti Petković, koji također fizički nije pravi, lako bi to opet mogao biti romb.


Pitanje je hoće li šansu dobiti Mislav Oršić ili Mario Pašalić? Matea Kovačića bi nakon izdanja s Friends Arene mogao zamijeniti Milan Badelj. I on je griješio u Turskoj, ali taktički je potkovaniji za igru korektora u sredini, gdje nastaje golem probleme Vatrenih. Bio je i u Portu s Portugalom.


Portugal je u prvom susretu nadirao po bokovima, Hrvatska je patila s obje strane jer ekipa Fernanda Santosa ima opasna i krila i bekove koji stalno dolaze do kaznenog prostora suparnika. Vatreni su loši bili i u sredini, a sad ćemo vidjeti koliko su naučili. Kako je bokove još teže zatvarati u rombu, možda ipak Dalić ponudi varijantu 4-2-3-1 s centarforom, koji bi mogao biti Petković. Iako, Hrvatska će opet igrati u eksperimentalnoj postavi i neće ponuditi najbolje što može.

Potencijalni sastav za Portugal u formaciji 4-4-2

Livaković - Juranović, Lovren, Barišić (Pongračić), Melnjak (Barišić) - Badelj - Modrić, Rog - Vlašić - Pašalić (Oršić), Perišić

Linker
03. svibanj 2024 08:56