Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
EKSPEDICIJA ROBERTA PROSINEČKOG

ŠTO HRVATI KAŽU O AZERBAJDŽANU Luduju za našim klapama, djevojke navečer ne izlaze van, a Draženu Ladiću ne daju sagraditi golf teren

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. prosinac 2016. 00:30

Hrvatska u Bakuu nema ni konzulat, kamoli veleposlanstvo, tu je jedino otpravnik poslova Refik Šabanović.

Šabanović je izuzetno susretljiv čovjek, ali samom mu doista nije lako bilo što napraviti. U ponedjeljak navečer ugostio nas je u svojem domu, u rezidencijskoj zgradi u centru Bakua, gdje žive brojni veleposlanici i suradnici.

U luksuzu stana koji je plaćao 3.400 eura mjesečno, no kako je manat dvaput devalvirao i stigla kriza, uspio je “stanarinu” spustiti na 1.700 eura. Supruga Božica ponudila nas je kolačima. On je Bosanac iz Kalesije, ona Zagorka iz Gornje Stubice, pa i Prosinečki je Zagorec. Koliko je Zagoraca u Bakuu ovih dana…

Football Soccer - Czech Republic v Azerbaijan - 2018 World Cup Qualifying European Zone - Group C - Ostrava, Czech Republic - 11/10/16 Azerbaijan's coach Robert Prosinecki during the match.  REUTERS/David W Cerny - RTSRU47
REUTERS/David W Cerny
Robert Prosinečki

Žuti ih zapalio

Ostali smo gotovo do jedan u noći, iako je ujutro imao obveze u akciji Europske unije. U liftu smo sreli Škota, sijedog, ali raspoloženog.

- Hrvati. Jozo Šimunović. Ja sam navijač Celtica, osvojili smo kup, a Jozo Šimunović slavio je s hrvatskom zastavom - uključio se u priču.

- Kćer Dijana, koja ima 26 godina, već spava - iznenadili su nas oko devet navečer, da bi Božica objasnila: - Nama je ovdje jako dobro. Baku je grad koji svima daje slobodu da budu što jesu. U nedjelju sam bila na misi u našoj katoličkoj crkvi, bila je puna, oko 200 ljudi. Ovdje se slavi Božić, tko želi, naravno, sviraju se božićne pjesme na engleskom jeziku, međutim Dijana nije najzadovoljnija. Nepisano je pravilo da djevojke nakon 22 sata ne izlaze van, nedostaje joj društva i druženja. Jednom mjesečno imaju susrete mladih iz veleposlanstva.

Takav je Baku, to smo već pisali, nakon 23 sata u pubovima i noćnim klubovima su samo muškarci i dame noći koje znaju svoj cjenik. Mentalitet ljudi ovdje je drugačiji nego kod nas, nisu toliko opušteni, glasni, nećete naići na previše smijeha, ali su jako susretljivi, štogod zatrebate. I neobično su se “zapalili“ na naš nogomet zbog Prosinečkog i društva koje ovdje igra ili radi, pa znate li ijednu državu na svijetu koja na svojoj nacionalnoj televiziji, dakle onoj koja se ne mora dodatno plaćati, prenosi HNL? Nije to ni Hrvatska, ali jest Azerbajdžan. Ovdje smo gledali na Idman TV-u utakmicu Osijek - Dinamo. Jest da sami kadrovi s Gradskog vrta nisu reprezentativni, ali to što nemamo stadione naša je sramota.

Klape i 2Cellos

Dražen Ladić, koji se bori kako izgraditi golf terene u Istri, s čime se godinama muči, također traži potencijalnog partnera u Bakuu. Šabanović, koji je bio branitelj, potom i u zaštiti Franje Tuđmana, godinama je već u diplomaciji, nastoji pomoći i Ladiću s nekim kontaktima i mnogim hrvatskim poduzetnicima.

Cakovec, 260308.

Nogometna utakmica mladih reprezentacija Hrvatska - Madjarska. Drazen Ladic, trener.

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

- Doveo sam klapu More, dva sata nisu im dali da prestanu pjevati, takvo je bilo zanimanje. A bojao sam se kako će prihvatiti klapu. Kad bih mogao u Baku dovesti 2Cellos rasprodao bih Olimpijski stadion, ni šibica ne bi stala - kaže Šabanović.

Linker
03. svibanj 2024 23:30