Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
OSTALO PUNO NEPOZNANICA

ŠTO JE ŠUKER OBEĆAO ZLATKU DALIĆU? Izbornik ostaje, iako je vani mogao dobiti milijune eura! Od predsjednika HNS-a je dobio jedno jamstvo...

PUNO JE NEPOZNANINCA Izbornik je od Šukera zatražio da mu “Izvršni odbor i nogometni djelatnici” ne postavljaju mine, predsjednik mu je u otvorenom razgovoru dao garanciju da mu se neće raditi iza leđa.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. kolovoz 2018. 18:08

Zlatko Dalić nastavlja voditi Vatrene, to je definitivno jasno, ta očekivana informacija ujedno je i jedino što je HNS konkretno priopćio sa sastanka predsjednika Saveza Davora Šukera i izbornika. Dalić je u četvrtak bio tajnovit, a članovi Izvršnog odbora HNS-a redom su odgovarali:

“Ne znamo ništa o tome, znat ćemo kad nam Šuker podnese izvještaj na sjednici.”

Doza optimizma

Ostanak Dalića za Hrvatsku najbolja je i najvažnija vijest, za vodstvo HNS-a gotovo presudna jer Dalić je ovog časa najpopularniji čovjek u državi i narod ga ultimativno želi na kormilu Vatrenih. I prije Rusije cijenjen, na Svjetskom prvenstvu postao je ikona. No, kao što je Savez znao da ga ne smije izgubiti i on je bio svjestan, što je i sam rekao, da naciju nema pravo odlaskom iznevjeriti.

Već 20. kolovoza objavit će popis igrača na koje računa za prijateljsku utakmicu s Portugalom u Faru 6. rujna i Španjolskom u Ligi nacija pet dana kasnije u Elcheu. Srebrni idu dalje sa “zlatnim” izbornikom i to je golema doza optimizma za budućnost državne vrste. Sigurno i jedan od razloga da reprezentacija ostane na okupu u najjačem sastavu.

Šuker i Dalić ponudili su izjave:

- Bilo je lijepo prisjetiti se sa Zlatkom svih prekrasnih trenutaka tijekom Svjetskog prvenstva, a srebrna medalja dokaz je da su svi koji su bili uključeni u tu priču odradili vrhunski posao. Drago mi je što smo otvoreno razgovarali i o onome što može biti bolje u budućnosti te što zajedno idemo dalje u nove pobjede - rekao je Šuker.

- Bilo mi je važno otvoreno razgovarati s predsjednikom o svim temama i zahvaljujem Davoru na razumijevanju onoga što nisam smatrao korektnim. Smatram da smo riješili sve takve teme i radujem se novim izazovima - kazao je Dalić.

Izbornik je od Šukera zatražio da mu “Izvršni odbor i nogometni djelatnici” ne postavljaju mine, predsjednik mu je u otvorenom razgovoru dao garanciju da mu se neće raditi iza leđa. Međutim, što će biti s članovima stručnog stožera kojeg je odabrao? Hoće li Dražen Ladić i Ivica Olić, prije svih, dobiti ugovore? To bi se trebalo podrazumijevati.

Očekivali smo da će sa sastanka Šukera i Dalića biti priopćeno kako je izborniku ponuđen novi četverogodišnji ugovor s plaćom barem milijun eura godišnje, no to nismo imali priliku pročitati. Iako su nas mnogi članovi vodstva Saveza uvjeravali da će se dogoditi. Je li Šuker stavio pred Dalića papir takvog sadržaja, ali ga ovaj nije prihvatio? Iz bilo kojeg razloga. Hoće li odraditi aktualni ugovor koji ima do 2020. za dvostruko manje novca Ili će na kraju ipak potpisati na četiri godine, za navedenu ili neku drugu svotu? Možda Šuker nema ovlasti sam potvrditi cifre. Jedan od izvora iz HNS-a kaže da to uopće nije dogovoreno. Isto smo pitali Marijana Kustića.

- Jedino je bitno da Dalić ostaje izbornik, što sam odavno najavio, to je dobro za sve nas, a o pojedinostima daljnje suradnje bit će riječi tek na Izvršnom odboru za otprilike dva tjedna - odgovorio nam je HNS-ov direktor za natjecanje, infrastrukturu i razvoj nogometa.

Dalić šuti o ugovoru, znači li to da nečim nije presretan, da nešto nije kako želi?

Za reprezentaciju je sada ključno u kakvom će igračkom sastavu dalje. Nitko od vatrenih asova nije objavio oproštaj, a novi popis ide za deset dana. Dovoljno je vremena da izbornik sa svakim porazgovara. Morat će i zauzeti stav s kakvom će ekipom u Ligu nacija. Najboljom u sve utakmice ili dati šansu nekim mlađima. Jasno da bilo koga tko je finalist Svjetskog prvenstva nije lako otpisati, no to ide u opis izborničkog posla.

- To je na izborniku, on je u kontaktu s igračima. Vjerujem da će svi ostati na raspolaganju nacionalnoj vrsti, kao što mislim da će i stožer biti u istom sastavu - kazao je Kustić.

Dalić, koji je sam konstatirao da bi mu bilo najbolje otići na vrhuncu slave te da je pogriješio u Al Ainu što nije objavio demisiju odmah nakon finala azijske Lige prvaka, nego tek mjesec dana kasnije kad su krenule kritike, koliko god smo to predviđali, povukao je potez koji nosi rizik. Napravio je to zbog hrvatskih ljudi te domoljubnog zanosa i poštovanja u kojem uživa, ne bilo kojeg pojedinca ili Saveza, ponajprije ne zbog novca jer mogao je vani uzeti i pet milijuna dolara godišnje. Kako su kod nas euforija i tragedija sestre, valjda će to svi imati u vidu ne bude li Hrvatska u svakoj utakmici u ruskom izdanju.

Najteži posao

Najteži izbornički posao je započeti novi ciklus s momčadi koju si vodio na velikom natjecanju, što su iskusili svi, i Ćiro Blažević, i Slaven Bilić, i Niko Kovač, i Ante Čačić, redom su imali grdnih problema, jedva se spasili od otkaza ili ga dobili, a kamoli krenuti od početka nakon grandioznog rezultata. No, treba misliti na Euro 2020., na juriš na kontinentalnu titulu, to mora biti motiv i ideja vodilja. A Liga nacija idealan uvod.

ČETIRI VAŽNA PITANJA KOJA NISU DOBILA ODGOVORE

1. KOLIKA JE SADA TRAJNOST UGOVORA?

Zlatko Dalić ima aktualni ugovor s HNS-om, potpisan nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo do 2020. godine i to je jedino što ističu svi u Savezu. Najavljivano je da će mu Kuća nogometa ponuditi novi ugovor na četiri godine, ne zato što bi se od Dalića imperativno tražilo da ostane tako dugo na izborničkom mjestu, nego kako bi mu se iskazao respekt i “podebljali” uvjeti. Međutim, nakon sastanka Šukera i Dalića o tome nije bilo riječi niti u priopćenju HNS-a, koji bi se logično trebao pohvaliti da je takav ugovor dogovoren, bez obzira što ga mora potvrditi Izvršni odbor, niti je Dalić išta rekao na tu temu. Tako ovog časa sa sigurnošću znamo samo da će ostati izbornik do 2020. godine.

2. KOJA JE VRIJEDNOST NOVOG UGOVORA?

Po aktualnom ugovoru Dalić ima nešto više od 40 tisuća eura mjesečno neto, što je oko pola milijuna eura godišnje. S tom brojkom jedan je od slabije plaćenih izbornika na Svjetskom prvenstvu. Dakako, da je išao prvenstveno za novcem mogao je prihvatiti neku od inozemnih ponuda, no neovisno o tome logično je da mu HNS nakon srebra na Mundijalu ponudi bolji ugovor. Ante Čačić je dobio povišicu nakon osmine finala u Francuskoj. No, što je Šuker ponudio Daliću i kako je izbornik na to reagirao ostalo je, zasad, između njih dvojice. Ili su to samo dobro sakrili ili je točno što smo čuli od jednog od izvora iz HNS-a da se o tome nisu dogovorili.

3. ŠTO SA STOŽEROM REPREZENTACIJE?

Čini se da je po tom pitanju najmanje dvojbe, da će stožer ostati u istom ili vrlo sličnom sastavu, Dalićevi pomoćnici trebali bi i dalje biti Dražen Ladić i Ivica Olić, trener vratara Marjan Mrmić, skauti Ognjen Vukojević i Nikola Jerkan. No, stožernici, barem stalni, koji su pomoćnici, trebaju dobiti ugovor od HNS-a jer imali su ga i pomoćnici ranijim izbornicima. I oko toga, realno, ne bi smjelo biti prijepora. Druga je stvar kakva će biti visina tih ugovora ili je li se došlo do te brojke. Kako su se stožeri ranijih izbornika mijenali u hodu, jasno da i Dalić može napraviti neke preinake, ali to je već u njegovoj domeni. U Rusiji je uglavnom dobro funkcioniralo, a dakako da uvijek može biti i bolje.

4. S KOJIM IGRAČIMA U NOVI CIKLUS?

Svjetsko prvenstvo završili smo s pitanjem hoće li Luka Modrić, Vedran Ćorluka i najstariji Danijel Subašić igrati za reprezentaciju u sljedećem dvogodišnjem ciklusu, a određena pitanja postavljala su se i u vezi Marija Mandžukića i Ivana Rakitića. Zasad se nitko od njih nije oglasio, niti jedan nije objavio da završava reprezentativnu karijeru, no uskoro će se znati idu li svi zajedno dalje. Kao i kako će Dalić tretirati Ligu nacija, hoće li svaku utakmicu igrati najbolja momčad ili će dati šansu nekim mlađim igračima, a određene seniore poštedjeti. Jaki su to susreti, sa Španjolskom i Engleskom i svakako bi bilo dobro da se Hrvatska predstavi u najboljem mogućem izdanju. Kvalifikacije za Euro su tek sljedeće godine.

Linker
05. svibanj 2024 07:45