VLADO KOS Cropix
KALKULACIJE I KRITERIJI

Što mladim Vatrenima treba za prolaz u nokaut-fazu Eura? Jedan scenarij može potpuno zakomplicirati poredak

Hrvatska u zadnjem kolu mora pobijediti Wales, no možda ni to neće biti dovoljno za prolaz
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 23. svibanj 2024. 21:35

Hrvatska nogometna reprezentacija do 17 godina remizirala je u prvim dvjema utakmicama Europskog prvenstva koje se igra na Cipru. Momčad pod vodstvom Marijana Budimira u ponedjeljak je odigrala dvoboj bez pogodaka (0:0) s Austrijom, dok je danas u ludoj utakmici s Danskom također osvojila bod (2:2).

Prije posljednjeg ispita grupne faze jasno je da Hrvatska mora pobijediti Velšane, odnosno osvojiti sva tri boda ako želi u nokaut-fazu. A nakon 3:0 pobjede Austrije nad Walesom, znamo i koji bi scenarij bilo poželjno izbjeći.

Jedan scenarij može napraviti pomutnju

Naime, pobijedi li Hrvatska u zadnjem kolu protiv Walesa, a remiziraju li Austrija i Danska, stvorit će se krug od tri reprezentacije s jednakim brojem bodova (5). Pa će prolaznika u sljedeću fazu potencijalno odrediti nekoliko kriterija.

Budući da bi u tom slučaju Hrvatska, Danska i Austrija imale jednak broj bodova, isti broj osvojenih bodova u međusobnim utakmicama, posljedično i identičnu gol-razliku (0) u međusobnim utakmicama, vrednovat će se tko je postigao više golova u međusobnim utakmicama. To bi značilo da Hrvatskoj pašu remiji bez golova (0:0) ili s po jednim sa svake strane (1:1), jer bi u datom slučaju Hrvatska i Danska prednjačile nad Austrijom.

Odigraju li Austrija i Danska 2:2, Hrvatska i Austrija imat će jednak broj postignutih golova u međusobnim utakmicama što znači da će pitanje prolaznika odrediti idući kriterij po redu - broj postignutih golova u svim utakmicama grupne faze. Što znači da bi Hrvatska trebala pobijediti Wales i zabiti mu golova više nego Austrijanci.

Ako Austrija i Danska odigraju 2:2, a Hrvatska pobijedi Wales 3:0, Austrija i Hrvatska bit će ponovno izjednačeni te će se u tom slučaju vrednovati postignuti golovi u svim utakmicama grupne faze, potom kartoni, onda Uefin koeficijent za kvalifikacije (koji imamo manji od izravnih rivala), a ako nekom čudesnom igrom slučaja i tada stvari budu poravnate, pristupit će se jednostavnom izvlačenju iz šeširića, odnosno nasumičnim odabirom.

Naravno, ni jedna od ovih kalkulacija ne igra ako Hrvatska ne pobijedi Wales. Tako da treba prvo upisati tri boda, a onda vidjeti što će se dešavati na drugoj utakmici. Oba susreta (Hrvatska - Wales, Austrija - Danska) započinju u isto vrijeme, u nedjelju od 17 sati.

Linker
03. rujan 2024 18:16