Hrvatska
 Goran Mehkek / Hanza Media / CROPIX
KOMENTAR ZORANA ZEKIĆA

STRUČNA ANALIZA VELIKE POBJEDE 'Ubili' smo ih u sredini, jednostavno smo bili prebrzi, a Ivan Rakitić je odigrao najbolju utakmicu u reprezentaciji

Piše: Zoran ZekićObjavljeno: 10. studeni 2017. 09:47

Bila je to fantastična Hrvatska, onakva kakva svi znamo da treba i može biti. Od samoga početka naši su se reprezentativci postavili sa stavom i autoritarno, u skladu s ugledom i kvalitetom koju imaju, i Grci zapravo mogu biti prezadovoljni ovakvim ishodom, jer je naša pobjeda mogla, možda i trebala, biti i uvjerljivija, no i ovako imamo zaista veliku prednost.

Gosti su izgledali loše, ali samo zahvaljujući sjajnoj igri naše reprezentacije, osobito u veznom redu. Napokon smo vidjeli brzu, okomitu i jednostavnu igru u kojoj su Modrić, Rakitić i Brozović perfektno radili. Rakitić i Brozović stalno su bili sami i mnogo je dobrih stvari napravljeno s jednim-dva dodira, uslijed čega su često okrenuli stranu i tako razbijali grčku defenzivu.

Modrić je stalno radio između linija, a Kramarić i Perišić odlično ulazili sa strane. Jednostavno smo ih "ubili" u sredini, stalno smo stvarali višak, i na bokovima i u vezi, što Grci nisu uspijevali pokriti. Oni su u utakmicu ušli tražeći kontakt-igru i pokušavajući prekršajima sjeckati ritam, ali njih je presjekla kardinalna pogreška vratara Karnezisa. Puno im je curilo s bokova, koji su bili njihov najlošiji dio momčadi, jer su stajali visoko, loše zatvarali i previše sužavali, a vezni red im se nije uspio nametnuti protiv naših sjajnih i odlično raspoloženih igrača. Već u prvom poluvremenu smo ih mogli "masakrirati".

Istaknuo bih Kalinića i za penal i za gol, čuvanje lopte, izlazak iz linije, prijem, zadržavanje... Moram priznati da me je jako zanimalo kako će to izgledati s njim, jer mi se sviđala ideja s Kramarićem kao centralnim napadačem, što bi našim vezistima omogućavalo ubacivanja iza zadnje grčke linije. No, prisilna promjena zbog ozljede Mandžukića očito nije poremetila osnovnu ideju izbornika Dalića, a to je da se Grcima nametnemo ritmom i većom kvalitetom u sredini te brzim bokovima.

Gol koji smo primili serija je vezanih pogrešaka koje su Vrsaljko i Lovren morali ranije bolje riješiti, no ukupno gledano, linije su nam dobro stajale, a odlično se reagiralo na druge lopte, što je dovelo do toga da smo vršili stalni pritisak. Jednostavno, linije su bile povezane, lopta je vrlo malo bila u zadnjoj liniji, što je odlično jer su je cijelo vrijeme držali naši najkvalitetniji nogometaši. U drugom dijelu smo opet postigli gol iz pritiska koji je bio stalan.

Naši dečki općenito su bili prebrzi, i nisu im dali da dođu do daha. Rekao bih da je Rakitić odigrao najbolju utakmicu u reprezentaciji, bio je gospodar sredine terena, igrajući kao i u Barceloni, mirno i brzo. Uz njega, Modrića i Brozovića, istaknuo bih role Strinića i Kalinića, koji su odradili veliki posao. Nevjerojatna je kvaliteta i širina koju imamo, i svi smo mogli uživati, a nama trenerima, dobro je došlo vidjeti kako treba igrati protiv zatvorenih momčadi. Čestitke izborniku na sjajno postavljenoj igri, igračima na prekrasnoj izvedbi i navijačima na predivnoj i glasnoj podršci, kakvu "vatreni" uvijek moraju imati. Ozračje na tribinama bilo je fenomenalno. Znam da uvijek treba biti oprezan, ali ako budemo u ovakvom izdanju u nedjelju, Grci nam neće ništa moći.

Linker
27. travanj 2024 05:43