Na fotografiji: Mario Mandžukić, Ivan Perišić.
 Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
OPREZA NIKAD DOSTA

STRUKA UVJERENA U SLAVLJE HRVATSKE, ALI STIGLO JE I UPOZORENJE Finci nisu veliki, ali ni rang Kosova. Treba paziti na prekide

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 09. listopad 2016. 14:13

Svi hrvatski nogometni stručnjaci koje smo anketirali uoči večerašnje utakmice uvjereni su u pobjedu hrvatske reprezentacije, ali i upozoravaju na stvari koje protiv Kosova nisu bile na najvišoj razini.

Aljoša Asanović je naglasio da lagana pobjeda u Albaniji može zavarati te istaknuo ulogu Ivana Perišića. Samir Toplak inzistira na psihološkoj pripremi i osujećivanju kontra napada. Ilija Lončarević je, pak, zabrinut zbog pogrešaka iz prve utakmice koje si ozbiljne reprezentacije ne smiju dozvoliti te upozorava da su Finci jača reprezentacija od Kosovara. Elvis Scoria je izdvojio prekide kao situacije u kojoj Hrvatska mora biti iznimno pažljiva.

Aljoša Asanović, prekaljeni hrvatski reprezentativac:

- Nadam se, točnije uvjeren sam u pobjedu i osvajanje tri boda. Mi smo ipak favoriti, ali upozoravam da nije ta šestica protiv Kosova neko mjerilo. Igrači moraju shvatiti da su lakše došli do pobjede nego što su očekivali. Prvi gol brzo postignut praktično je sve riješio. Mandužkić je bio raspoložen, morao bi ponoviti učinkovitost. Želim naglasiti učinak Perišića, on je prvi naš igrač. Ima sve komponente: probija, šutira, centrira, vraća se i pomaže obrani, ima ideju u igri...Stvarno je naš najkompletniji igrač, on je još od Brazila naš broj jedan. Preporučam ozbiljan pristup protiv Finske, sigurnost u dodavanjima, kompaktnost i pobjeda neće izostati.

Samir Toplak, trener Intera:

- Nakon ove visoke pobjede u Skadru držim da će biti znatno jednostavnije u Tampereu. Očekujem da će Finci igrati opreznije, imat ćemo protiv sebe čvrstu i masovnu obranu. I tu je važno imati strpljenje, imamo sve elemente da dođemo do gola, ali moramo isključiti njihove eventualne kontre. Psihološka priprema je važna, ne sumnjam da je izbornik Čačić sa svojim stožerom sve dobro pripremio, jer takve utakmice na kraju ispadnu presudne u slučaju kiksa.

Ilija Lončarević, jedan od naših nogometnih autoriteta:

- Naša igra protiv Kosova nije bila naročita, imali smo dosta grešaka kakve sebi ne bi smjele dozvoliti ozbiljne reprezentacije. Pobijedili smo zbog dva razloga: prvi, protivnici su nam labavom igrom omogućili lak prolaz prema svojim vratima, te drugi, naši su pokazali izvanredne individualne sposobnosti. Protiv Finske bit će teže, imat ćemo ozbiljnih problema jer su Finci, bez obzira na onih 1-1 protiv Kosova, ipak jača reprezentacija. Oni nisu velika reprezentacija, ali nisu ni rang Kosova. Zato moramo igrati kud i kamo kompaktnije, čvršće i organiziranije.

Elvis Scoria, stručni komentator HTV-a:

- Finci su tehnički limitirani, sigurno su i poljuljani zbog ovog poraza na Islandu kad su vodili 2-1 pa primili dva gola u 91. i 96. minuti. Nama je bitno ostati na razini igre protiv Kosova, treba zadržati posjed lopte i stvarati prilike. Logično je da je imperativ opreznost, ali to ne znači pasivnosti i čekanje. Nama su Kosovari stvorili nekoliko prilika, ali Finci nisu tako izravni, oni svoju igru baziraju na dugim loptama. E da, treba biti pažljiv kod prekida. U svakom slučaju sve drugo osim naše pobjede bilo bi iznenađenje.

Linker
17. travanj 2024 16:22