Dodjela Zlatne i Srebrne lopte Modriću i Hazardu
 PIER MARCO TACCA Anadolu Agency Via Afp
DVOBOJ ‘DESETKI‘

Sučeljavanje Zlatne i Srebrne lopte: U odnosu na našeg Luku Modrića, on danas djeluje kao - penzioner!

Obilježili su ruski Mundijal, a sada su suigrači od kojih se i dalje očekuje maksimalan učinak
Piše: Tomo Ničota/Dražen AntolićObjavljeno: 06. lipanj 2021. 12:59

Njih su dvojica obilježili Mundijal u Rusiji. Luka Modrić uvjerljivo je pobrao sve nagrade, osvojio i Zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira, kasnije i onaj “pravi” Ballon d’or. Srebrnu loptu u Rusiji zaslužio je Eden Hazard. O.K., Francuzi su postali prvaci, pa se očekivalo da će netko od njih uzeti i pojedinačne nagrade, ali ne, Modrić i Hazard kao pojedinci ipak su najviše iskočili. Već se tada nagađalo kako će uskoro postati suigrači u Realu, odnosno, kako će Hazard biti taj koji će iz ruku veterana Modrića preuzeti “kraljevsko žezlo” i povesti Madriđane u novu eru. Godinu dana kasnije i spojili su se na Santiagu Bernabeuu.

- Hazard je odličan igrač, sigurno će nam biti pojačanje - poručio je tada Luka Modrić.

Hazard se nadao da će od Luke preuzeti i “desetku”. Ipak, kako je sam kazao, Luka ga je odbio.

- Pitao sam Kovačića može li pitati Modrića da mi prepusti broj 10, ali kazao mi je da to ne dolazi u obzir. Smijali smo se na tu temu, nisam tip koji pati za brojevima, ja samo želim igrati, nije toliko bitno s kojim brojem na leđima - govorio je tada Hazard.

image
A. WARE Nurphoto Via Afp

Loša era

Međutim, umjesto da u Realu zakorači na još višu nogometnu razinu, da uhvati uzde zapovjedništva nekih novih Galacticosa, Hazard je, s Ronaldovom sedmicom na leđima, počeo tonuti. Ozljede, loša forma, višak kilograma. Pa opet ozljede, loša forma... I tako su prošle dvije sezone, u kojima je Hazard odigrao samo 43 utakmice za Real u svim natjecanjima. Zabio je pet pogodaka, osam puta je asistirao. Malo, premalo za igrača, koji je stigao iz Chelseaja za 115 milijuna eura. Ne samo to, nego je i Chelsea, bez Hazarda, postao prvak Europe. Real s njime - nije.

Za to vrijeme Luka Modrić i dalje vuče Real. Kad god se pojavi neka sumnja da ga godine bezobrazno sustižu i da više “nije taj”, Luka Modrić dokaže kako je još uvijek važna karika u “najboljem klubu na svijetu”. Ne da nije za mirovinu, nego Hazard, šest godina mlađi, u odnosu na njega izgleda kao penzioner.

Hrvatska bez Luke Modrića još uvijek je nezamisliva, stalno se pitamo što će biti s reprezentacijom kad se on oprosti. Uostalom, nakon Rusije, čak i s njime, rezultati Hrvatske nisu na razini svjetskog srebra. S time se svi slažu. Belgija i Hazard? Nakon Rusije, Belgijanci su krenuli pobjednički, s Hazardom kao kapetanom, rušili su sve pred sobom. zaustavila ih je tek u Ligi nacija Švicarska (5:2).

Sve je stalo

Do kraja 2019. upisali su 14 pobjeda, remi i poraz. Eden Hazard, s kapetanskom trakom oko ruke, odigrao je 14 od tih 16 utakmica. Zabio je sedam golova i tome dodao 10 asistencija.

I onda je sve stalo. I nogomet, zbog pandemije, i Hazard. Zadnji je put dres reprezentacije nosio u studenome 2019. protiv Cipra. U pobjedi 6:1 bio je na terenu 64 minute i upisao je asistenciju. Više od godinu i pol nije igrao za Belgiju. Propustio je 12 utakmica u kojima je Belgija, ne može se negirati, nastavila uglavnom pobjeđivati. Tek jedan poraz od Engleske. Na pripreme belgijske reprezentacije došao je opet ozlijeđen, protiv Grčke (1:1) nije igrao, planirano.

- Njega ćemo uvoditi korak po korak. Protiv Grčke neće igrati, ali ideja je da protiv Hrvatske odigrao dio utakmice - naznačio je na početku priprema Roberto Martinez, belgijski izbornik.

image
BRUNO FAHY Belga Via Afp

Međutim, sad je i to pitanje. Nema De Bruynea, a moguće je da opet ne bude ni Hazarda. I dalje se žali na bolove i moguće je da će ga izbornik poštedjeti protiv Modrića i društva.

- Ako ne bude sad igrao, ima još tjedan dana da se oporavi do početka turnira. On ima jaki adut, svoj talent, koji mu omogućava da tijekom turnira raste u formi, ima za to i potrebno iskustvo - zasad ne očajava Martinez, iako je i njemu jasno da je taj igrač daleko od onog igrača koji se, jedini, približio Modriću u Rusiji, igrača koji dobio ključeve novog Reala, ali još nije uspio skinuti Luku s prijestolja.

Toliko daleko

Modrić, igrač za kojega je malotko mislio da će osvojiti Zlatnu loptu, on ju je uzeo. Hazard, igrač na kojega biste se kladili da će je kad-tad osvojiti, nije je uzeo. A sad je toliko daleko od tog dostignuća.

PROMJENE U HRVATSKOJ OD SREBRNOG MUNDIJALA

Izbornik i kapetan su isti, Zlatko Dalić i Luka Modrić i dalje su predvodnici Vatrenih, trenerski i igrački, no puno je toga drugačije. Aktualna Hrvatska nema petoricu startera iz finala Svjetskog prvenstva jer Subašić, Strinić, Rakitić i Mandžukić su se oprostili, a Lovren je ozlijeđen i pitanje je kad će biti spreman za igru. U reprezentaciji nema ni jednog od dvojice koji su ušli s klupe, Marka Pjace, a zbog ozljede i raznih razloga pitanje je gdje su danas od tadašnje razine Vrsaljko, Rebić i Vida. No, šansu su dobili drugi, od čega su neki bili u Rusiji kao Livaković i Ćaleta-Car, a pojedini nisu poput Barišića, Petkovića, Vlašića, Brekala... Hrvatska danas ima manje igrača u velikim klubovima, njezini glavni aduti imaju nižu vrijednost na Transfermarktu, a i pozicija je drugačija jer 2018. je lovila veliki rezultat kao krunu jedne generacije, a sada 2021. gleda kako sačuvati rejting u Europi. Rusiju su Vatreni dočekali na 20. mjestu FIFA rejtinga da bi skočili na četvrto, a sada su 14.

PROMJENE U BELGIJI OD BRONČANOG MUNDIJALA

Belgija se od Svjetskog prvenstva, gdje je osvojila brončanu medalju pobjedom u susretu za treće mjesto nad Engleskom, probila na prvu poziciju FIFA-ine ljestvice. Nakon Rusije je bila druga. Izbornik je i dalje Roberto Martinez, Španjolac koji je najbolje od karijere prije preuzimanja Crvenih vragova izgradio u Engleskoj. No, Belgija koja će se suprotstaviti Hrvatskoj bitno je drugačija i oslabljena u odnosu na najbolje izdanje u Rusiji i potom u kvalifikacijama i Ligi nacija. Kevin de Bruyne oporavlja se od dvostrukog prijeloma lica zadobivenog u finalu Lige prvaka, te neće biti sasvim spreman za start Eura, a Axel Witsel i dalje se nije dovoljno rekuperirao od ozljede Ahilove tetive. Od zvučnijih ljudi u Rusiji Kompany se prekvalificirao u trenere, Marouane Fellaini je sa svoje 33 godine u Kini, a Eden Hazard je igrački potonuo, iako je u kadru 26 igrača. Dakako, u postavi je niz “starih asova“, ali i novih imena poput Dokua, Trossarda, Tielemansa… Martinez je i tada i sada često igrao 3-5-2, iako ima izbor igrača za svaki sustav.

Linker
01. svibanj 2024 13:10