Josip Šutalo

 MARCEL VAN DORST Nurphoto Via Afp
Dražen Antolić
EKSKLUZIVNO ZA SN

Šutalo otkrio kako je u Ajaxu od otpisanog postao vođa: ‘Trener je od mene zahtijevao tri stvari‘

"Svaki trenutak s Modrićem na terenu i izvan njega je škola za nas sve", kaže nam 24-godišnji Vatreni
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. listopad 2024. 15:29

Josip Šutalo (24) je na okupljanje reprezentacije stigao s problemom zadnje lože. U ponedjeljak je umjesto na treningu bio na magnetskoj rezonanci, od utorka se priključio momčadi, ali po svojem programu. Ozljedu je zadobio u nedjeljnoj utakmici Ajaxa i Groningena. Bol je bila jaka, ali pokazalo se da je to zamor mišića, a nešto gore i teže. Igrači plaćaju danak velikom broju utakmica. Pitali smo ga kako se sad osjeća i koliko je spreman.

- Istina, osjetio sam zatezanje tijekom zadnje utakmice prilikom sprinta. Sva sreća, nije ništa ozbiljno, došlo je do zamora mišića. Zajedno s liječničkom ekipom odlučili smo biti oprezni kako ne bih pogoršao stanje. Radim s fizioterapeutima, planirano je da od četvrtka treniram s dečkima na terenu i nadam se da ću uskoro biti potpuno spreman za nastup. Sad se osjećam jako dobro - odgovorio nam je Šutalo čiji je nastup sa Škotskom tako ostao u zoni neizvjesnosti, ali svakako će za Poljsku biti na raspolaganju stožeru.

Prošle sezone bilo je dosta kritika na njegov račun u Nizozemskoj, sada je potpuno drugačije, analitičari kažu da je bolji za dvije-tri razine nego lani, pitaju se što je radio tijekom ljeta za takav napredak. U toj posljednjoj utakmici s Groningenom nije dobro reagirao kod gola suparnika, Ajax je dobio 3:1, ali već je od poluvremena osjećao ložu i to je odigralo ulogu. Prije toga imao je niz impresivnih nastupa. Mi smo u Hrvatskoj puno prije Nizozemaca znali da je Šutalo klasan igrač, no zacijelo mu nije bilo jednostavno proći kroz sve to.

image
JEROEN PUTMANS Anp Via Afp

Kako sada na to gledate?

- Prošla sezona bila je izazovna, kako za mene, tako i za cijelu momčad jer Ajax je navikao na borbu za naslov prvaka, a rezultati nisu bili na toj razini. Dogodilo se puno promjena u ekipi, tako i u cijelom klubu, a meni je to ujedno bila prva sezona u inozemstvu. Novi trener donio je svježu energiju i dobar timski duh, što se odrazilo i na moju igru.

Jeste li sada zadovoljni s nogometom koji igrate?

- Osjećam se jako dobro na terenu, napredovao sam kao igrač i radujem se svakoj novoj utakmici. No kao profesionalan sportaš svjestan sam kako uvijek ima prostora za napredak i da moram naporno raditi.

Drago mi je vidjeti više Hrvata u nizozemskoj ligi jer to pokazuje koliko je naš nogomet cijenjen

Trener Francesco Farioli ističe da postajete vođa. Što traži od vas?

- Trener od mene traži da budem glasniji na terenu, da usmjeravam suigrače i držim defenzivnu liniju stabilnom. To je odgovornost koju sam spreman prihvatiti. Trener i suigrači vjeruje u mene, a to je veliki motiv za dodatni angažman.

image
Anp/alamy/alamy/profimedia

Rezultati momčadi najviše determiniraju ozračje. Što može Ajax ove sezone? Je li PSV suvereno najbolji ili ste ga sposobni ugroziti?

- Nizozemska liga ima jako kvalitetnih momčadi. Vjerujem da Ajax ima kvalitetu da se nosimo s bilo kime u Eredivisie i Euroligi u ovom trenutku. Naša je ekipa napredovala, imamo jasan cilj i siguran sam da ćemo biti konkurentni do kraja sezone - očekuje Šutalo čiji je klub ovog časa na petom mjestu.

Ima jedanaest bodova manje od vodećeg PSV-a Ivana Perišića, ali je i odigrao dvije utakmice manje. U Europi su matirali Bešiktaš 4:0 i donijeli bod iz Praga gdje su gostovali kod Sparte.

Sve je više Hrvata u nizozemskoj ligi, stigao je nedavno i Perišić. Kako gledate na to da Ivanušec malo igra u Feyenoordu?

- Luka je sjajan igrač i siguran sam da će uskoro dobiti svoju priliku. Konkurencija je velika, posebice na njegovoj poziciji, ali on ima kvalitetu koja će doći do izražaja. Drago mi je vidjeti više Hrvata u nizozemskoj ligi jer to pokazuje koliko je naš nogomet cijenjen.

Bez obzira na situaciju u kojoj jesam i razinu odgovornosti, uvijek dajem sve od sebe, a logično je da sa svakom novom utakmicom imam više samopouzdanja

Koliko vam odgovara nova formacija igre reprezentacije s trojicom stopera i kako vidite svoju ulogu u tome?

- Imam već iskustva igranja u toj formaciji, a mislim da smo u rujnu pokazali da takav sustav ima potencijala i da možemo dobro izgledati, što se posebno vidjelo protiv Poljske u Osijeku. U takvoj formaciji imam priliku biti više uključen u izgradnju igre, što mi odgovara.

image
MARCEL VAN DORST Nurphoto Via Afp

Postali ste jedan od nositelja igre Hrvatske, je li to još veća odgovornost? Osjećate li to?

- Ponosan sam što mogu pridonijeti reprezentaciji koja nam svima toliko znači. Bez obzira na situaciju u kojoj jesam i razinu odgovornosti, uvijek dajem sve od sebe, a logično je da sa svakom novom utakmicom imam više samopouzdanja. Imamo nekoliko ključnih iskusnih igrača u ekipi, predvođenih Lukom, koji daju mir, stabilnost i sigurnost cijeloj momčadi, a na nama mlađima je da ih pratimo i dajemo svoj maksimum.

Je li Euro u Njemačkoj zaboravljen?

- Nijedna utakmica ili natjecanje u hrvatskom dresu za mene nikada neće biti zaboravljeno, pa ni Euro koji nije prošao kako smo priželjkivali, ali to je sada iza nas i potpuno smo fokusirani na Ligu nacija. Moramo ići korak po korak. Svaka utakmica je važna.

Koliko je danas jaka hrvatska reprezentacija? Dogodile su se neke promjene, stigli su mladi igrači. Momčad je u tranziciji, no mogu se dati određene ocjene.

- Reprezentacija je i dalje vrlo jaka, unatoč promjenama u ekipi. Mladi igrači koji su došli donose svježinu i energiju, a iskusni igrači pomažu im u prilagodbi. Mislim da imamo sjajnu budućnost.

Ponovno izboriti Final Four bi bilo veliko postignuće, jer bi to bila potvrda kontinuiteta naše kvalitete

Što za vas igrače znači ostanak Luka Modrića i koliko bi vam bilo bitno da vas predvodi do Svjetskog prvenstva 2026. godine?

- Luka je nevjerojatna inspiracija za sve nas. Njegov ostanak daje cijeloj momčadi sigurnost i motivaciju. Svaki trenutak s njim na terenu i izvan njega je škola za nas sve.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Što očekujete od utakmica sa Škotskom i Poljskom?

- Obje momčadi su vrlo kvalitetne i bit će to teške utakmice. Morat ćemo biti maksimalno fokusirani i iskoristiti svaku priliku. Vjerujem da možemo doći do pozitivnih rezultata. Najbitnije je da se dobro pripremimo za prvu utakmicu sa Škotsku, trenutno smo fokusirani samo na nju jer radi se o važna tri boda. Naravno, očekujemo sjajnu podršku navijača na domaćem terenu koja nam puno znači.

Kako sada gledate na Ligu nacija, koliko vam je bitna u usporedbi s Eurom i što bi vam značilo da ponovno izborite Final Four?

- Svaka utakmica u hrvatskom dresu nam je važna, neovisno o formatu natjecanja. Ponovno izboriti Final Four bi bilo veliko postignuće, jer bi to bila potvrda kontinuiteta naše kvalitete.

Linker
11. listopad 2024 17:16