ANTE CIZMIC Cropix
NOVI SPORTCAST

‘Svaki put smo bili u ekstremu, a bilo je i sebičnijih situacija od one kada Kramarić nije dodao Perišiću‘

U novom izdanju Sportcasta gostovao je nogometni trener Nikola Jurčević
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 27. ožujak 2023. 14:33

Hrvatski nogometaši nisu uspjeli pobijediti Wales u prvoj utakmici kvalifikacija za EP 2024. Na Poljudu je bilo 1:1, a u našem Sportcastu nogometni trener Nikola Jurčević je dao svoje viđenje te utakmice:

- U prvom poluvremenu smo imali potpunu kontrolu, vodili 1:0, bili u situaciji da možda i riješimo utakmicu s drugim golom. U drugom poluvremenu smo pali u ritmu, igrali prepasivno i na kraju su nam dali gol na jedini način na koji su nam mogli zabiti, a to je iz prekida - rekao je Jurčević koji je komentirao činjenicu da smo gol primili nakon akcije koja je krenula iz auta:

- Njihovi auti su bili opasniji od kornera. Napravili smo nekoliko grešaka jer smo mi loptu u aute ponekad izbacili potpuno nepotrebno. Nisu to bile situacije da su naši obrambeni igrači bili pod pritiskom pa smo im dali priliku da stvaraju te prilike iz auta. To je rustikalan način za doći do gola. Aut je jako nezgodan jer ga je vrlo teško braniti. Kod kornera u šesnaesterac dolazi oštra lopta ili normalni centaršut kojeg izbijaš s dovoljno snage van svojeg šesnaesterca. Kod auta lopta pada s visine i vrlo ju je teško izbiti 20-30 metara od svojeg gola. Često nakon prve reakcija ona opet bude nekakva mrtva lopte pa je izbiješ tek iz trećeg pokušaja. Protiv Walesa smo i prije gola imali nekoliko situacija nakon auta i nikada loptu nismo izbili čisto, to je svaki put bilo u nekom ekstremu. Lopta se odbijala, kao neki u fliperu.

- Auti su specijalnost na Otoku i to je ipak nešto što krasi slabije momčadi - dodao je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

Najveća priča te utakmice je situacija iz prvog poluvremena kada je Andrej Kramarić, pri rezultatu 1:0, propustio uposliti Ivana Perišića u dobroj situaciji.

- Naravno da je on trebao ispoštovati suigrača i dodati tu loptu, ali mi već treći dan analiziramo tu situaciju, a ja sam na toj utakmici vidio puno sebičnijih situacija od te. Recimo, i gol je Kramarić postigao iz slične situacije - izjavio je Jurčević.

U drugom dijelu Sportcasta okrenuli smo se utakmici protiv Turske. Jurčević je radio u Bešiktašu i zna kakva nas čeka atmosfera.

- Jurčević: To je vrlo vatrena i emotivna nacija s velikim domoljubnim nabojem. Zbog tog ugođaja stvara se ogroman pritisak i onog trenutka kada njima ide dobro, onda je protivnicima iznimno teško. Međutim, postoji i druga strana medalje jer često turski nogometaši padnu pod pritiskom. Kad momčadi ne ide na terenu, onda se i publika ugasi.

S kojim će kadrom igrati Hrvatska također je velika tema uoči ove utakmice, posebno jer je Dalić ostao bez Brune Petkovića i Marka Livaje. Je li ovo prilika da starta Petar Musa?

- Ne vjerujem da će Musa startati. Nije on u Splitu podbacio, ali se nije uspio ni nametnuti. Koliko je on kriv za to ili nije, možemo ući u polemike. Mislim da je Kramarić izbor za centarfora, a da će desno vjerojatni igrati Pašalić kako bi donio dobru igru glavom - istaknuo je Šola dok je Jurčević umjesto Pašalića na desnoj strani zazvao Majera. Komentirali smo i moguće promjene na bekovima, a tu su oba gosta došla do zaključka da će Dalić vjerojatnije raditi izmjenu na lijevom nego na desnom beku.

Što se Turske tiče, riječ je o relativno mladoj i kvalitetom ujednačenoj momčadi koja je u Armeniji gubila s 1:0, ali je na kraju ipak došla do tri boda.

- Oni su počeli sa sustavom 3-4-3, a izbornik Kuntz je na poluvremenu promijenio sustav u 4-3-3 i tada je Turska izgledala bolje nego s trojicom u obrani. Uvjeren sam da će protiv Hrvatske igrati od početka s 4-3-3, em što je njegova momčad bolje izgleda u tom sustavu, em što zna da igra protiv Hrvatske koja ima iznimno jaki vezni red i ne može protiv nas igrati s 3-4-3 da mu ne bi stvorili preveliku prednost u sredini terena - smatra Šola.

Linker
22. travanj 2024 14:09