DENIS LOVROVIC
PEHIST S POLJUDA

‘Svašta sam igrao, a sve više uživam kao zadnji vezni! I strašno mi je žao što sam pomogao Portugalu...‘

Hrvatski reprezentativac radio je kvalitetan posao kao ‘drugi Brozović‘, ali i prikupio dva žuta kartona
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. studeni 2020. 11:59

Marko Rog u utorak se u reprezentaciji prvi put pojavio kao zadnji vezni. Znao je biti jedan od dvojice središnjih, defenzivnije orijentiranih veznjaka, ali onaj drugi, slobodniji, koji nije glavni i najodgovorniji za čuvanje prostora ispred obrane. Kad se uzme u obzir da je Hrvatska igrala sa snažnim protivnikom kakav je Portugal i da je premijerno bio korektor, radio je kvalitetan posao, no njegov žar ponekad se pretvori u agresiju preko granice što je platio s drugim žutim kartonom već u 51. minuti.

Nema boljeg od toga

Kako ste se osjećali nakon susreta, igrali ste dobro, Hrvatska je vodila 1:0, onda ste dobili crveni karton, a reprezentacija je na kraju izgubila, pitali smo po povratku u Cagliari.

image
DENIS LOVROVIC


- Obično je odgovor uvijek isti jer nogomet je kolektivna igra i naravno da je najvažniji konačan ishod. Šteta što smo izgubili, mislim da smo odigrali dobru utakmicu, sitnice su presudile te odvele rezultat na njihovu stranu. Jedna od njih bio je i moj crveni karton zbog kojeg mi je jako žao. Znao sam da imam žuti i da moram biti oprezan, ali jednostavno se dogodilo u trenutku. Ipak, ostali smo u elitnoj skupini Lige nacija, tako da taj poraz na kraju nije bio tako težak i skup.


Startali ste u dvije utakmice u ovoj akciji, u prijateljskom dvoboju s Turskom i daleko značajnijem s Portugalom. Je li to vaš veliki povratak u važne uloge nakon što dugo niste imali bitnu rolu u reprezentaciji?
- Svaki put kada dobijem poziv u reprezentaciju za mene je to sve. Uvjeren sam da je tako svakome. Nema boljeg od toga, to je sam vrh i golema čast. Naravno da sam jako sretan što sam počeo dvije utakmice i uvjeren sam da mogu samo još bolje.


Kako ste doživljavali to što su vas mnogi zaboravili, nisu vas više ni tretirali ozbiljnim kandidatom za prvu jedanaestoricu?
- Ma, ne opterećujem se što su me zaboravili, kako kažete, odnosno, što se tako piše po medijima. Jedan dan u medijima si zvijezda, drugi dan te nema i tako je to. Možda je kod nas to još i dodatno izraženo jer su nam nogomet i reprezentacija posebno važni i dragi, ali svjestan sam da i novinari i mediji samo rade svoj posao. Moraju nešto pisati pa čak i kada, realno gledano, situacija i nije baš takva kako oni tvrde.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX


Rog je prvi put za bodove u dresu A vrste igrao sa Španjolskom na Euru 2016. godine u trećem kolu natjecanja po skupinama. Dojam je bio odličan, no tada je Badelj imao poziciju klasičnog zadnjeg veznog, a on “uskočio u Modrićeve kopačke”. Nakon toga napravio je i transfer u Napoli i ponekad bi se netko javno zapitao je li on Lukin nasljednik. Međutim, puno se toga od tada dogodilo i promijenilo.

Zlatko Dalić ga je s Portugalom promovirao u “drugog Brozovića”. Je li to vaša uloga budućnosti? Zanima nas kako gleda na tu zadaću...
- Nema pozicije koju za reprezentaciju ne bih igrao. Znam da je to uobičajena izjava, ali kod mene to dokazuju i primjeri jer sam stvarno već igrao razne uloge. Uostalom, u zadnje vrijeme igram i u klubu na poziciji zadnjeg veznog tako da imam iskustva. Mogu reći da mi se jako sviđa ta uloga i osjećam se u njoj sve bolje. Kad malo bolje razmislim, i u Dinamu sam igrao veznog, krilo, lažnu špicu… Gdje god me trener, odnosno, izbornik vidi, dat ću sve od sebe. Naravno da su zahtjevi svake pozicije drugačiji i treba vremena da se pohvata sve što je potrebno, ali dok igram, sretan sam.

Cijene me u Cagliariju

Koliko danas vrijedi Hrvatska i što će napraviti na Euru?
- To je jako teško prognozirati, posebno ovako daleko od samog turnira. Jedno ne dvojim, Hrvatska i dalje ima izuzetnu kvalitetu, bez obzira na poraze koje smo doživjeli tijekom jeseni! Bilo je tu raznih razloga i okolnosti. Međutim, puno se toga mora poklopiti za pravi rezultat na Euru, pa je nemoguće dati sigurnu procjenu. Nitko ne treba sumnjati da ćemo u svakoj utakmici dati sve od sebe. Vjerujem da možemo još jednom napraviti pravi rezultat i razveseliti naše navijače.


Jeste li zadovoljni u Cagliariju, jeste li općenito zadovoljni kako vam se razvija karijera?
- Jesam. Igram redovito, u klubu me cijene i osjećam se odlično, tako da mogu reći da uživam. Nije neka tajna da nisam bio sretan u Napoliju gdje sam stalno slušao “iduća tekma je tvoja“, ali zato sam i promijenio klub i u Cagliariju mi je odlično. Nismo najbolje krenuli u sezonu, međutim, sada se dižemo u formi, dobili smo nekoliko utakmica i očekujem da ćemo ići samo prema gore.


U subotu imate novi okršaj s Ronaldom. U 20.45 je utakmica Juventus - Cagliari. Tko će ovaj put biti bolji? Je li možda malo i odglumio kod crvenog kartona da pojača dojam na suca?
- Ha-ha-ha... Ronaldo kod sudaca ima takav autoritet da je sve “pojačano“, kako ste kazali, ha-ha... S druge strane, naravno da to nije slučajno, zaslužio je taj status u posljednjih petnaestak godina koliko je već u samom vrhu. Vidjet ćemo kako će završiti utakmica, ali sigurno ćemo dati maksimum i ne pada nam na pamet ići u Torino s bijelom zastavom.


Što si želite u 2021. godini?
- Rekao bih klasično - zdravlja. Nekak’ sam uvjeren da se za sve drugo što me veseli u karijeri, a to su utakmice, nastupi i pobjede, mogu izboriti samo ako sam zdrav i spreman. Takva su vremena da svi više nego ikad pričamo o zdravlju i sigurnosti.

21 utakmicu odigrao je Marko Rog za najbolju državnu selekciju
2014. debitirao je za Vatrene u londonskom dvoboju s Argentinom
13 milijuna eura vrijednost je ovog 25-godišnjaka prema TM-u

Dario Melnjak najpopularniji u obitelji? Dobro, nećemo ipak pretjerivati, ha-ha...

Vaš bratić Dario Melnjak napravio je skok, da se malo našalimo skoro je postao najpopularniji nogometaš u obitelji Rog - Melnjak. Jeste li očekivali to ili vas je iznenadio?
- Ha, ha, ha... Jako mi je drago zbog njega i nisam uopće iznenađen. Sad već skoro dvije godine igra vrlo dobro u Turskoj, stalno sam ga hvalio i iznimno mi je drago što je izborio i zaslužio mjesto u reprezentaciji. Odličan je igrač i pravi dečko, baš sam radostan zbog njega. Dario najpopularniji u obitelji? Dobro sad, nećemo ipak pretjerivati, ha-ha...

Vjerujem da će se Varaždinci dignuti

Pratite li Dinamo? Očekujete li novo modro europsko proljeće?
- Naravno da pratim. Dinamo je moj klub, gledam tekme kada god mogu i veselim se pobjedama. Sva sreća, ima puno više pobjeda nego onog drugog. Proljeće? Nije potrebno stavljati pritisak na dečke… Idu tekmu po tekmu, prvi su u skupini i u super su situaciji, ali ponekad nije korisno gledati previše unaprijed. Sada prvo neka odu po dobar rezultat u Austriju, a onda treba vidjeti što dalje. Što se tiče domaćeg prvenstva i tu ih čekaju teške utakmice, zapravo i nema previše lakih u Hrvatskoj ligi koja je dobra i svake godine sve bolja, ali uvjeren sam da će Dinamo tu uspješno proći sve prepreke.


Što kažete na Varaždin? Još jednom ga čeka napeta borba za ostanak.
- Pratim, pratim. Velim, volim gledati našu ligu, koja je puno bolja nego što se to prezentira, ali valjda će se i to jednoga dana promijeniti. Nisu najbolje počeli, slagali su momčad i nije bilo lagano u ovim korona-uvjetima, gdje ništa nije bilo normalno. Kompletiraju se i vjerujem da će se dignuti.

ROGOVI KLUBOVI

Varaždin (Hrvatska)
Split (Hrvatska)
Dinamo Zagreb (Hrvatska)
Napoli (Italija)
Sevilla (Španjolska)
Cagliari (Italija)

Linker
08. svibanj 2024 03:52