PRESSINPHOTO SPORTS AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Pred transferom karijere

Sve je jasnije tko bi jednoga dana mogao preuzeti Modrićevu ulogu! Uskoro bi trebao zakoračiti i na još višu stepenicu

Majer je "replicirao" Modrićev put, a za njegovim uslugama se sve više raspituju europski velikani
Piše: Andro PolićObjavljeno: 23. siječanj 2023. 09:53

Dok današnji klinci bezglavo jure u inozemstvo već pri prvoj mirisnoj noti izdašnih odšteta i basnoslovnih plaća, on je krenuo drugim putem. S hrvatskih se pašnjaka otisnuo među najjače, prema današnjim standardima, u priličnoj poodmakloj fazi, tek na pragu 23. rođendana. I ipak, stigao na sam vrh. Crème de la crème. Najveći. Dok je upravo Luka Modrić, tog 7. svibnja 2008., koračao u jednu od svojih posljednjih avantura u "modrom" dresu, u Kupu protiv Hajduka, pored sebe je imao komad daleke budućnosti hrvatskog nogometa. Ruku mu je držao tada 10-godišnji Lovro Majer, koji sve vjernije replicira put velikog Luke.

On je Maksimirsku 128 adresom u Rennesu zamijenio u kolovozu 2021., odnosno, s 23 godine i sedam mjeseci. Inkasirali su Francuzi tada 12 milijuna eura u blagajnu hrvatskog prvaka, a samo je jedan igrač u starijoj dobi napustio Maksimir za veću svotu. Taj se transfer dogodio 14 godina ranije, kada je Eduardo potpisao za Arsenal s 24 godine na leđima, a Dinamu je tada pripala odšteta od 13 i pol milijuna eura. Da Majer nije poput ostalih, najbolje je dokazao prije pet godina. Tada je na Kajzericu, dok je još bio u Lokomotivi, zavirila Sampdoria, s izdašnijom ponudom od one Dinamove, a Lovro je čak i otputovao u Genovu. Predstavljen mu je projekt kluba, no, on je odvagao. Pokazat će se - na pravu stranu. Kroz misli su mu prošli svi oni dječaci koji su rano odjahali u inozemstvo, a onda se izgubili u bespućima jakih europskih liga.

Točno godinu dana nakon odlaska Eduarda među "topnike", Modrić je također odletio prema sjevernom Londonu, u redove njihova najvećeg suparnika - Tottenhama. Spursi su se pokazali tek kao "odskočna daska". Iako je Luka Hrvatsku napustio kao rijetko viđen talent u okvirima Lijepe naše, malo tko je očekivao kako će taj mladić, koji je iskustvo tesao, između ostalog, i u dresu Zrinjskog i zaprešićkog Intera, dosegnuti nogometnu stratosferu. Četiri godine "čarolije" na engleskim travnjacima bile su temelj za poziv "kraljevskog kluba". Ono što je njemu bio Tottenham, to je Majeru Rennes. Zagrepčanin je zakoračio u tek drugu sezonu francuske avanture, međutim, u elektronski sandučić kluba iz Bretanje svakodnevno pristižu novi udvarači za usluge plemenitog veznjaka.

U nedavnom trijumfu Rennesa protiv elitne postrojbe PSG-a predvođene Messijem, Mbappéom i Neymarom, Majer je odigrao 89 minuta, bio ključan čovjek u sredini terena, i natjerao francuske medije na zavirivanje u ladicu s najzvučnijim epitetima za njegov nastup. Na bravure imuni nisu ostali niti sami Parižani, pa je tako u eter dva dana nakon utakmice puštena vijest kako bi Hrvat bio rado viđen u svlačionici na Parku prinčeva. U koketiranje, oko kupnje, odavno su se uključili Real, Atlético, Newcastle i Arsenal, a kako bi Francuzi zaštitili svoje interese u listopadu prošle godine Majer je produžio ugovor sve do ljeta 2027., čime bi se mogao "namamiti" još koji milijun u budući posao. Francuski mediji izvijestili su da je njegov menadžer prošlog utorka održao sastanak sa sportskim direktorom PSG-a Luisom Camposom, te trenerom Christopheom Galtierom, a jasno je koja je tema mogla biti na meniju.

Uz Livakovića, Gvardiola, Modrića, Kovačića, Perišića, Kramarića i Pašalića, Majer je jedini "vatreni" koji je u Kataru upisao nastup u svih sedam utakmica, doduše, u nekim je utakmicama dobivao "mrvice", međutim, i takvim potezima Zlatko Dalić priprema teren za "predaju baklje". Iako će Luka, jednog dana, svom nasljedniku ostaviti izuzetno teško breme i velika očekivanja, njegove će kopačke, i dirigiranje veznog reda, biti rezervirane upravo za Majera. Komparirajući čiste brojke, Modrić je u dresu Tottenhama skupio 160 nastupa, pritom zabivši 17 pogodaka, uz 25 asistencija, a s druge strane, Majer u dosadašnjem mandatu u Rennesu, u 59 utakmica ima osam pogodaka i 12 asistencija. U prijevodu, zasad češće i zabija i asistira od svog idola, u gotovo identičnom razdoblju karijere, odnosno, u fazi takozvane "odskočne daske".

Prije šest dana Majer je puhao u 25 svjećica na rođendanskoj torti, dok je Luka netom prije 27. rođendana stigao na Santiago Bernabéu. U, sada već opjevanom, izboru španjolske Marce krajem 2012., hrvatski je veznjak proglašen najgorim pojačanjem te godine, ali ostalo je povijest. Prilično je izvjesno kako će Majer, vrlo brzo, dres trenutačno pete momčadi francuskog prvenstva, zamijeniti ruhom nekog od najjačih europskih klubova. Isto tako, izvjesno je kako bi se odšteta mogla vrtjeti i oko 50 milijuna eura, a s posebnom pozornošću taj bi se transfer mogao pratiti u Maksimiru. Kao što je to već i uobičajeno u velikim poslovima "modrih", i ovaj će put imati 20 posto od novog transfera svog bivšeg pulena. U prijevodu, zaradi li Rennes od njegove prodaje 50 milijuna eura, Dinamu će na račun sjesti 10.

Osim inicijala, "svile" u igri i dirigentske palice svojih momčadi, Modrić i Majer imaju puno dodirnih točaka. "Sporiji put", kojim je koračao Luka, pokazao se kao pravi odabir. Bila je to opcija od koje su zazirali mnogi nadareni hrvatski nogometaši, koji su odabrali "prečace", i tako nikada nisu osvijetlili svoj puni potencijal. Jedan od njih nije i veznjak Rennesa, čiji će nastupi do kraja sezone biti pod posebnim povećalom, nakon čega bi trebao zakoračiti na višu stepenicu, i pripremiti sve temelje za uskakanje na Lukino mjesto u kockastom dresu, koje će kad-tad, biološkim razlozima, ostati upražnjeno.

Linker
27. travanj 2024 03:41