GORAN MEHKEK/CROPIX
Riječ stručnjaka

Šveđani se uzalud ljute: ‘Pravila su jasna, Lovrenova ruka nije bila za kazneni udarac‘

‘Čak i da lopta nije pogodila Lovrena najprije u nogu, 11-erca ne bi bilo‘, objašnjava Kulušić
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. listopad 2020. 09:51

Jedan dio hrvatskih medija stao je na neki način uz Šveđane koji su nakon utakmice tvrdili kako su drastično oštećeni u Maksimiru, jer sudac Beaton nije svirao 11-erac nakon što je Lovren igrao rukom ispred Livakovića. Međutim, Beaton je bio u pravu, nije bila riječ o 'penalu'.

- Lovrena je lopta najprije pogodila u nogu da bi se potom nekontrolirano odbila ispod njegovog tijela, te ju je u padu 'pokupio' s rukom. S obzirom na to da je riječ o ruci na koju igrač pada, 11-erca nema, pravila su sasvim jasna. Čak i da lopta nije pogodila Lovrena najprije u nogu, 11-erca ne bi bilo, jer kod pada se igrač uvijek dočekuje na ruku. 'Penal' bi bio sviran samo da je postojala namjera igrača, što kod Lovrena evidentno nije bio slučaj - kazao nam je Ante Kulušić, predsjednik Sudačke komisije HNS-a.

Razgovarali smo tijekom dana s nekoliko hrvatskih sudaca, koji nemaju pravo komentirati utakmice i svi su stava da je Beaton ispravno postupio kod Lovrenovog starta. A Šveđani bi svoju ljutnju mogli usmjeriti na ljude koji im objašnjavaju sudačka pravila...

Linker
07. svibanj 2024 19:35