DENIS LOVROVIC
POGLED PREMA SUTRA

Svi razmišljaju o Euru, ali Hrvatsku u 2021. godini čeka još teži posao i nešto što nikad nije imala

Prvi važan datum za Vatrene je 7. prosinca. Tada ćemo saznati sve za budućnost.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. studeni 2020. 15:36

Iako je 2020. godina za reprezentacije bila specifična jer zbog korone od prve utakmice početkom rujna do zadnje sredinom studenoga stao je cijeli program, svakako će se pamtiti. Nikad u kraćem vremenu, osim onih koji dođu do završnice velikih natjecanja, nacionalne vrste nisu odigrale više susreta. Svaka europska po osam. Pritom je Hrvatska prošla i nezadovoljstva, i frustracije, i defile igrača, i pokuse novog sustava igre, izbornik je u kratkom vremenu kombinirao i miješao, a nijednu utakmicu Vatreni nisu igrali u najjačem mogućem sastavu.

Osigurana pozicija

No, brzo se okreće novi list. Jedini bitan datum za Vatrene do kraja godine je ponedjeljak 7. prosinca kad će biti ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo. Tada ćemo doznati važne informacije.

Kako je Hrvatska već od ranije osigurala mjesto među deset glavnih nositelja neće dobiti najjače suparnike, ali posao ne može biti lak. Na Mundijal u Katar idu samo pobjednici kvalifikacijskih skupina, dok će deset drugoplasiranih i dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje nisu izborile prolaz kroz izlučni ciklus - igrati doigravanje. To je za SP novi format, on je napravljen po uzoru na play-off za Euro koji je obavljen na temelju plasmana u Ligi nacija. Naime, tih 12 reprezentacija dat će preostala tri sudionika iz Europe, koja ukupno ima 13 pozicija, nadmećući se u polufinalu i finalu.

Iako će središnji događaj 2021. godine biti Europsko prvenstvo, prvi posao u sljedećoj godine su tri kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo. U Europi će se po brzoj proceduri odvijati žestoke borbe. Kad se pogleda da je na zadnjem SP-u UEFA imala šest od osam predstavnika u četvrtfinalu, po kvaliteti sigurno nije realno da Europa među 32 sudionika nema više reprezentacija od 13, ali ide se na ruku drugim kontinentima. Četvrtfinalisti u Rusiji bili se Francuska, Hrvatska, Belgija, Engleska, Rusija i Švedska.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Što Vatrene čeka u 2021. godini?

Pakao, možda i raj! Iako je Zlatko Dalić kazao da je ovaj sustav s tri utakmice u sedam ili osam dana nehuman i premda je taj sustav dobio oštre kritike brojnih drugih stručnjaka iz reprezentacija i klubova, UEFA ne staje. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo bit će najnapornije i najopasnije u povijesti. Hrvatsku čeka posao kakav nikad nije imala, a Daliću će biti nužan širi kadar igrača.

To kako je vrtio ekipu, miješao i spajao, koliko je kombinirao i tražio najbolje opcije, jako dobro će mu doći. Već u ožujku Vatreni će morati odigrati čak tri kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo u tjedan dana. Budu li u skupini sa šest sudionika, i imaju li kompletan program od deset kola, jednak tempo morat će odraditi i u rujnu, dok su u listopadu i studenome dva termina. Oni koji će biti u grupi s pet aktera imat će dvije utakmice manje i samim time nešto lakšu zadaću. Omjer je pola-pola. Pet skupina bit će s pet sudionika, a pet sa šest. Oni koji neće igrati toliko dvoboja za SP imat će prijateljske oglede.

Sjetimo li se izlučnog ciklusa za Euro 2020. godine i koliko je Hrvatska lošije igrala druge utakmice, nakon što bi energiju i mentalnu snagu potrošila u prvoj, kako li će to tek izgledati sa tri, bude li ih morala igrati?

No Europsko prvenstvo u lipnju središnji je događaj. Hrvatska je u skupini s Engleskom, Češkom i Škotskom, a želje su velike da se dogura što dalje. Najveći dosadašnji rezultat bila su dva četvrtfinala, no kako je po aktualnoj shemi potrebno za ulazak među osam odigrati četiri susreta, dakle proći i jednu nokaut fazu, ponavljanje četvrtfinala zapravo bi bio najveći domet ikad. O nečem većem može sa samo maštati...

Pred Zlatkom Dalićem je najveći posao, a pred Vatrenima najizazovnija godina otkako postoje. Najkraće i najzahtjevnije kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo čija će konačna težina biti jasnija kad se izvuku imena suparnika te još i Euro. Takvi zadaci nikad nisu bili toliko isprepleteni i u tako kratkom razdoblju. I ne samo to, postoji mogućnost da to bude i godina oproštaja od nacionalne vrste kapetana Modrića, a potvrdi li se to ili ne, jasno je da Dalić mora dovršiti smjenu generacija i udariti temelje Vatrenima za sljedećih deset godina.

Posložiti ekipu, profilirati glavne igrače i prve zamjene, napraviti dovoljno širok kadar za igranje u tako ubitačnom tempu i pobjeđivati! Zadovoljiti velike apetite nacije na Euru i otići u Katar, ako to Dalić obavi, učinit će novo remek-djelo kao i 2018. u Rusiji. I ostaviti Hrvatsku na pravom kursu, neovisno o nezadovoljstvima iz Lige nacija.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Izbornik je zavapio:

“Samo da prođe ova godina.”

A što ga tek čeka!

Bit će bitno kako se stvari pripreme i postave od starta. Krene li dobro rast će optimizam, no napravi li se na početku kakav krivi korak, teško će to biti ispravljati. I po pitanju novog lica Hrvatske, također i konačnog rezultata.

Kao što 2021. može biti povijesno dobra, krene li po zlu, Vatreni bi mogli primiti teške udarce koji će se osjećati. Poput neodlaska na Svjetsko prvenstvo i gubljenja rejtinga! To bi izazvalo nove lomove u reprezentaciji. U Katar treba doći braniti srebro!

I za HNS sljedeća godina ima dodatno značenje jer u prosincu su izbori za predsjednika. Davor Šuker je na toj funkciji još od 2012. godine.

Renking FIFA-e bit će objavljen 26. studenoga

Kvalifikacije za predstojeće SP već su započele u Africi, Aziji i Južnoj Americi, a u ožujku 2021. kreću i europske kvalifikacije koje će dati 13 europskih predstavnika na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Europske kvalifikacije sadržavat će pet skupina sa šest reprezentacija te pet skupina s pet reprezentacija, a svatko će sa svakim igrati kod kuće i u gostima.

Deset pobjednika skupina direktno će se plasirati u Katar, a za preostala tri mjesta borit će se 10 drugoplasiranih te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, a koje nisu bile među prve dvije reprezentacije u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Za potrebe ždrijeba, 55 reprezentacija bit će podijeljeno u šest jakosnih skupina koje će biti određene na temelju renkinga FIFA-e koji će biti objavljen 26. studenoga.

Linker
19. travanj 2024 17:05